Prizonieri britanici, sclavi ai familiei premierului nipon

Premierul japonez Taro Aso a recunoscut pentru prima oară că familia sa a supus prizonieri de război britanici la muncă silnică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scrie "The Telegraph".

Taro Aso a spus că o serie de noi documente arată că militari în termen capturaţi, printre care şi britanici, au fost forţaţi să lucreze în minele exploatate de compania familiei sale. Anunţul premierului nipon a stârnit reacţia veteranilor de război britanici, care au cerut compensaţii şi scuze publice.

Întrebat în Dietă, legislativul japonez, Taro Aso a spus că "investigaţiile efectuate anul trecut de Ministerul Asistenţei Sociale au arătat că firma Aso Mining a obligat prizonierii de război ai forţelor Aliate să muncească ".

În ciuda dovezilor care arată că societatea minieră, cu sediul în sudul Japoniei, a forţat 101 de prizonieri britanici, 197 australieni şi doi soldaţi olandezi să lucreze la scoaterea cărbunelui, premierul nipon a refuzat anterior să accepte natura nocivă a faptului.

În 1951, prizonierii de război au primit o mică sumă de bani, ca parte din tratatul de pace de la San Francisco. Japonia a rezolvat toate cererile, după ce a plătit aproape 100 de dolari fiecărui supravieţuitor. Minele erau cunoscute pentru tratamentul brutal la care erau supuşi muncitorii.

Tergiversare

În octombrie, la scurt timp după ce Taro Aso, în vârstă de 68 de ani, a fost ales în fruntea Partidului Liberal Democrat şi în funcţia de prim ministru al ţării, acest a fost interogat despre folosirea de către compania familiei sale a prizonierilor de război.

Vice-ministrul apărării, Yukihisa Fujita, care şi-a petrecut ultimii ani încercând să îl convingă pe Aso să recunoască trecutul companiei familiei sale, a spus că se simte "uşurat că s-au fpcut progrese în acest caz".

Fujita a cerut Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Asistenţei Sociale o listă a documentelor referitoare la prizonierii de război, însă autorităţile ministeriale i-au răspuns că nu poate intra în arhive datorită unui virus provocat de mucegaiul care s-a acumulat în toţi aceşti ani în camerele de stocare.