Privilegiile legale pentru profesori „afectează dreptul la apărare”! Legea, atacată la CCR

Privilegiile legale pentru profesori „afectează dreptul la apărare”! Legea, atacată la CCR

Avocatul Poporului a lansat un atac la legea care învestește profesorii cu statut de autoritate publică, menționând faptul că aceasta afectează dreptul la apărare al elevilor.

Legea inițiată la propunerea federațiilor profesorilor a fost votată la începutul lunii februarie și a fost trimisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis. A fost atacată la CCR și de PNL și USR, dar sesizările vor fi dezbătute de CCR abia peste o lună.

Marți, Avocatul Poporului a depus o obiecție de neconstituționalitate privind două articole din legea propusă care încalcă principiul securității raporturilor juridice și că este afectat grav dreptul la apărare al elevilor. Avocatul Poporului a depus, luni, o obiecție de neconstituționalitate, potrivit unui comunicat de presă.

Curtea Constituțională va discuta sesizarea Avocatului Poporului pe 18 martie.

Ne puteți urmări și pe Google News

USR și PNL au atacat, săptămâna trecută, această lege la CCR.

“Legea privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și de control cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, care atribuie profesorilor statut de autoritate publică, a fost votată de Senat (cameră decizională) la începutul lunii februarie.

“Nu putem accepta că profesorul este un milițian care își impune cu forța opinia în școală. Școala este despre educație, nu despre instrucție, iar respectul pe care inițiatorii legii clamează că îl impun astfel nu se obține, în fapt, nici cu forța și nici cu frica. (...) În spiritul legii adoptate, elevul sau părintele nu se mai bucură de ‘prezumția de nevinovăție’, ei trebuind să-și dovedească ‘nevinovăția’, ceea ce este contrar principiilor dreptului național și european. Prezenta lege este o fortare a echilibrului între elevi-parinți pe deoparte și profesori pe de altă parte în cadrul actului educațional și transformarea profesorului într-un agent constatator”, potrivit senatorului USR Vlad Alexandrescu.