EŞECUL privatizării Oltchim. Plângere penală împotriva lui Diaconescu: Ar fi minţit că are banii pentru combinat

Remus Vulpescu, şeful OPSPI, a sesizat astăzi Parchetul de pe lângă Înalta Curte cu privire la săvârşirea de către Dan Diaconescu a infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave în cazul privatizării Oltchim. Pe de altă parte, Vulpescu a anunţat că şi-a dat demisia din funcţie.

În sesizarea depusă se arată că Diaconescu a indus în eroare statul român, prezentând documente false în cazul privatizării combinatului Oltchim, potrivit realitatea.net. El mai este acuzat că a perturbat activitatea combinatului şi a Oficiului pentru Privatizare.  "Se apreciază că activitatea infracţională reclamată a fost săvârşită prin multiple acţiuni deliberate, având drept scop dobândirea fără drept a calităţii de adjudecatar al licitaţiei organizate pentru privatizarea S.C. Oltchim S.A.(...) Se apreciază că, în cadrul activităţi infracţionale reclamate, numitul Diaconescu a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane. Se apreciază că prin activitatea infracţionala reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activităţii S.C. Oltchim S.A. si OPSPI", se arată în comunicatul OPSPI.

Activitate infracţională cu elemente transfrontaliere

Potrivit sesizării, înşelăciunea s-a produs prin inducerea în eroare a Statului Român şi opiniei publice în ce priveşte existenţa la dispoziţia lui Dan Diaconescu a sumei de circa 200.000.000 lei necesară pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni deţinut la S.C. Oltchim S.A. Râmnicu-Valcea de Statul Român prin M.E.C.M.A. - O.P.S.P.l.

"Se apreciază de asemenea că activitatea infracţională reclamată prezintă elemente transfrontaliere. Se apreciază că, în cadrul activităţii infracţionale reclamate, numitul Diaconescu Cristian-Dan a utilizat înscrisuri false, pe care le-a întocmit sau obţinut de la terţe persoane", mai scrie în comunicatul OPSPI.

Potrivit documentului, prin activitatea infracţională reclamată a fost produsă o perturbare deosebit de gravă a activităţii S.C. Oltchim S.A. şi O.p.S.p.l.

În comunicat se mai menţionează că procedura de licitaţie a fost organizată fără încălcarea vreunei dispoziţii legale şi a fost destinată să stimuleze participarea unor investitori români sau străini care, în colaborare cu statul român, să asigure redresarea S.C. Oltchim S.A.

"Intenţia lui Diaconescu Cristian-Dan, de a deturna procedura de privatizare prin înşelăciune publică şi uz de fals, în scopul de a obţine notorietate şi, eventual, în alte scopuri ce urmează a fi stabilite de autorităţi, nu era previzibilă şi nu a putut fi constatată oficial înaintea zilei de luni, 01 octombrie 2012, când activitatea infracţională a numitului Diaconescu Cristian Dan a şi fost stopată", mai scrie în document.

Războiul plângerilor penale Încă de luni seară, premierul Victor Ponta declarase, în cadrul unei conferinţe de presă, că toate documentele pe care Diaconescu le-a prezentat cu privire la fondurile de care dispune în vederea preluării combinatului constituie probe ce vor fi puse la dispoziţia procurorilor.  Tot luni seara, primul ministru a mai afirmat că firma Gliding Ltd., care îi garanta lui DD cei 46 milioane de euro pentru privatizarea Oltchim, nu are cont la HSBC şi nici nu există în Amsterdam. Iar Ewoud Lietaert Peerbolte, care într-un document oficial adresat Eximbank anunţa că pune 46 milioane euro la dipoziţia lui Dan Diaconescu, nu deţine vreun cont la banca respectivă şi nici nu are domiciliul în Olanda. La rândul său, patronul OTV a ameninţat şi el de mai multe ori autorităţile statului că va apela la justiţie în cazul Oltchim. Ultimele declaraţii datează tot de luni seară, imediat după ce premierul Ponta a anunţat că anulează licitaţia. "Vom face câteva plângeri penale împotriva domnului Ponta şi a domnului Vulpescu. Avem dreptul să contestăm faptul că mai aveam 3 ore să semnăm contractul, iar guvernanţii au fugit. Nu au vrut să vândă Oltchimul. Victor Ponta a anulat licitaţia pentru că nu dorea ca noi să câştigăm", declara la momentul respectiv Dan Diaconescu. 

Pe data de 21 septembrie, Dan Diaconescu a fost desemnat de OPSPI adjudecatarul pachetului de 54,8% din acţiunile Oltchim deoarece a oferit în cadrul licitaţiei cea mai mare sumă, respectiv 203 milioane de lei. Ceilalţi ofertanţi în cadrul licitaţiei au fost omul de afaceri Ştefan Vuza şi principalul acţionar minoritar al combinatului, firma germană PCC. La licitaţie au fost scoase de asemenea la vânzare creanţele Electrica şi AVAS la Oltchim, care însă nu au fost adjudecate.

Vom reveni cu amănunte.

CITIŢI ŞI:

  • Finalul telenovelei Oltchim. Ponta: Vulpescu va fi schimbat, DD la Parchet
  • "Circ la minister", o cacealma de Dan Diaconescu
  • Dan Diaconescu: "Vom face plângeri penale împotriva domnilor Ponta şi Vulpescu"
  • Victor Ponta: Licitaţia la Oltchim a eşuat. Nu mai vrem ca Vulpescu să se ocupe de această privatizare
  • Telenovela Oltchim. Diaconescu a ridicat de la bancă banii de salarii!
  • Un partener al lui Dan Diaconescu spune ca acesta n-are banii pentru Oltchim!
  • Privatizarea Oltchim, transformată în circ. DD: Cer demisia lui Ponta, a minţit cu neruşinare! Guvernanţii: Arată banii!
  • Dan Diaconescu joacă dur. Cere anularea unei datorii de jumătate de miliard de lei a Oltchim către stat