Editura Evenimentul si Capital

Printre ghetarii Antarcticii

Autor: | | 0 Comentarii | 0 Vizualizari

Un inginer chimist, Teodor Negoita, incearca sa puna bazele teritoriului romanesc de la Polul Sud, insotit de biologul Viorica Toparceanu.

Izolat de orice asezare civilizata, la o temperatura care rar depaseste -20 de grade C, inginerul Teodor Negoita conduce un proiect inedit - prima baza romaneasca de cercetare din Antarctica.

In aceste zile, el se afla din nou la Polul Sud, impreuna cu o femeie-biolog, Viorica Toparceanu. Se spala la lighean si mananca provizii din tara. Cam asa se traieste in Antarctica.

„Trageam sania pe ciment”

Teodor Negoita a absolvit Politehnica la Iasi in 1974 si este doctor inginer in chimie. Pasiunea sa pentru expeditii in mediul arctic l-a determinat insa sa renunte la o eventuala viata academica. Au urmat calatorii la cei doi poli, tratate primite cu aplauze de comunitatea stiintifica internationala si inaugurarea, prin eforturi individuale, a primei baze romanesti de cercetare in Antarctica.

„Pentru mine este a 13-a expeditie intr-o zona polara. In 1995, cucerisem polul nord. Tot atunci am infiintat un institut privat de cercetari polare, iar un an mai tarziu am pus pe picioare fundatia „Antarctica Romana”, care astazi este recunoscuta peste tot in lume.

Am cerut atunci sprijinul autoritatilor pentru a primi fonduri, dar nu am primit niciun raspuns. Atunci mi-am dat seama ca trebuie sa ma descurc singur”, spune Teodor Negoita.

Pentru a face fata mediului aspru de viata din Antarctica, Negoita a gasit o modalitate nonconformista de a se antrena. „Am tras sania pe ciment in jurul Casei Poporului”, spune el. „Faceam cat de multe ture puteam.”

Ignorat de mediul academic

Demersul lui Negoita de a inaugura o baza romaneasca in Antarctica a demarat in 1997, cand a incept sa prezinte lucrari la „Tratatul antarctic”, la care Romania aderase inca din 1971. „Tratatul asta ne obliga sa avem si noi contributii evidentiate prin cercetari”, spune Negoita. „Nimeni inaintea mea nu a facut ceva in sensul asta. Demersul lui Negoita de a inaugura o baza romaneasca in Antarctica a demarat in 1997, cand a incept sa prezinte lucrari la „Tratatul antarctic”, la care Romania aderase inca din 1971. „Tratatul asta ne obliga sa avem si noi contributii evidentiate prin cercetari”, spune Negoita. „Nimeni inaintea mea nu a facut ceva in sensul asta.

Cu toate acestea, activitatea mea, desi apreciata de colegii din celelalte tari, nu a fost recunoscuta de Academia Romana. Varful cercetarii romanesti este un fel de stat in stat.

In felul asta se intampla grave nedreptati pentru cei care desfasoara o activitate privata. In Occident, autoritatile pastreaza o atitudine echidistanta fata de orice fel de cercetare atata vreme cat progresele pe care le face sunt evidente. La noi nu este asa.

Un cercetator privat nu poate, de exemplu, sa participe la toate fondurile puse la dispozitie de stat”, precizeaza Negoita.

Baza-cadou

La Londra, in 2000, cu ocazia „Tratatului antarctic”, Romania a avut prin Teodor Negoita cuvantul de deschidere, in fata a 43 de tari. Scopul acestei intalniri a fost elaborarea unui cod de navigatie in Marile Antarcticii. „Discutiile de fond privind elaborarea acestui cod maritim s-au facut pe baza lucrarilor prezentate de Romania, SUA si Anglia. Eu am prezentat studiul „Directii privind transportul maritim Antarctic si protectia mediului””, spune Negoita.

„Atunci m-am impus ca un nume in materie de cercetare a mediului polar. Victoria mea a fost cu atat mai mare cu cat am reusit apoi sa infiintez, cu ajutorul australienilor, o baza in Antarctica.

Am primit cladirea cadou, in contextul in care nimeni nu are interes sa apara acolo un nou punct de cercetare. Teritoriile sunt deja impartite. Cehia vrea de 5 ani sa-si deschida o baza in Antarctica, dar este amanata”, afirma Negoita.

Vecini cu rusii si chinezii

„Australienii ne-au dat baza datorita faptului ca au apreciat aportul pe care l-am adus la conferintele internationale la care am luat parte”, spune Negoita. „Am avut norocul sa semnam un memorandum la Stockholm prin care am primit de la australieni, in prezenta ambasadorului lor si al nostru, cladirea in care ma aflu acum.

Baza se afla in dealurile Larsemann din Antarctica de Est, la o distanta de doi kilometri de statiile Federatiei Ruse si ale Chinei. Este foarte important ca o tara mica - asa cum e noastra - poate sa activeze langa cercetatori cu mare experienta, care dispun de fonduri importante.

Fiul lui Dancila a dat BAC-ul la Grup Scolar Videle! Ce nota a putut sa ia...

Pagina 1 din 2
Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI