Prins cu minciuna, ministrul Educației, Liviu Pop, s-a dat în spectacol

Prins cu minciuna, ministrul Educației, Liviu Pop, s-a dat în spectacol

Cum în ultima vreme scandalurile se țin scai de ministrul Educației, Liviu Pop, la întâlnirea de ieri cu presa, sala de conferințe a instituției era înțesată cu reprezentanți mass-media, iar tensiunea plutea aproape material în aer.

Declarații furibunde, acuzații aruncate printre dinți în curtea foștilor miniștri tehnocrați, garnisite cu bâlbe, dar și cu niscaiva greșeli gramaticale, nu au făcut decât să stârneacă și mai abitir jurnaliștii. Sub un tir de întrebări executat „la automat”, Liviu Pop a făcut afirmații de-a dreptul hilare. „Eu fac politica școlii, alții fac politică în școli!”, a spus demnitarul în legătură cu acuzațiile de ingerințe ideologice venite din rândul inspectorilor școlari demiși recent, prin fax, dar și din tabă- ra opoziției.

„Nu ar trebui să lăsăm copiii în nicio școală neautorizată!”

Apogeul a fost atins, însă, când a venit vorba despre situația clădirilor în care își desfășoară activitatea școlile, acum, când nu ne mai despart numai 20 de zile de începerea noului an. Cu toate că a admis că „în nicio şcoală neautorizată nu ar trebui să lăsăm copiii”, Pop a făcut un fel de trecere în revistă a situației absolut dezastroase în care ne aflăm: „Sunt 31. 297 de corpuri de clădiri în total. Din 31.297 unităţi de învăţământ, 2.261 au autorizaţie PSI, iar 4.200 au avize PSI. Faceţi diferenţa să vedeţi câte nu au autorizaţie”, a spus ministrul pe un ton răstit, vizibil deranjat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase!

Întrebat concret despre situația de la Școala 141, cea a cărui tavan s-a prăbușit în luna mai, ministru a tunat și fulgerat: „Trebuie să ştiu eu despre orice şcoală care va fi demolată? Aveţi o problemă cu Şcoala 141! Este o problemă cu primarul care a aprobat atunci acea şcoală!”, a răspuns Pop. Afirmație făcută în contextul în care, tot ieri, Consiliul Local al sectorului 5 decisese demolarea acestei unități de învățământ. Întrebat dacă nu are nicio obligaţie privind demolarea şcolii, ministrul a răspuns: „Ce obligaţie avem noi, ca minister, dacă se dărâmă un corp de clădire?”.

Prins cu mâța-n sac!

Interogat, din nou, dacă ştie că Şcoala 141 va fi demolată, ministrul a revenit, spunând că ştie, „pentru că școlile nu pot fi demolate fără acordul Ministerului Educaţiei Naţionale. O soluţie pentru elevii Şcolii 141 va fi găsită până la începutul lunii septembrie împreună cu ISMB”. „Ce le-ați spune părinţilor cu copii care învaţă în şcoli neautorizate?” Răspunsul a fost absolut halucinant și a stârnit, chiar în situația atât de dramatică în care ne găsim, un hohot de râs: „Să- și țină copiii acasă!”.

Calendarul sesiunii de toamnă a BAC-ului

23 august - Proba obligatorie de profil 24 august - Proba la alegere a profilului 25 august - evaluarea competenţelor la limba română 28 august - evaluarea competenţelor la limba maternă 29-30 august - evaluarea competenţelor digitale 30-31 august - evaluarea competenţele într-o limbă de circulaţie internaţională 1 septembrie - afişarea primelor rezultate, până la ora 16,00, depunerea contestaţiilor, între orele 16,00 -20,00 2 - 5 septembrie - rezolvarea contestaţiilor  septembrie - afișarea rezultatelor finale

Promisiuni puse sub semnul întrebării

Chestionat dacă și-ar duce copilul într-o școală neautorizată, ministrul Educației a început să turuie: „Am inaugurat opt şcoli, vom mai avea în alte două săptămâni alte unităţi de învăţământ. În 11 septembrie, vom prezenta situaţia cu termene de reabilitare. Am investit şase miliarde de lei în acest an pentru reabilitare şi construcţii noi. Ne dorim ca toţi copiii şi profesorii să fie în siguranţă, dar aceasta este obligaţia autorităţii locale”, după care a continuat în limbaj de lemn: „Ceea ce nu s-a făcut 26 de ani, vom face noi. Noi, Guvernul, PSD şi ALDE, am aprobat acum o lună 2.500 de proiecte pentru reabilitare şi construcţii noi de clădiri. Banii aceştia sunt în bugetele autorităţilor locale, veniţi de la Ministerul Dezvoltării, fiecare primar îşi organizează licitaţiile pentru construcţie şi dezvoltare”.