Evenimentul Zilei > Social > Studiu. Majoritatea persoanelor vaccinate au dezvoltat anticorpi. Când scăpăm de pandemie
Studiu. Majoritatea persoanelor vaccinate au dezvoltat anticorpi. Când scăpăm de pandemie

Studiu. Majoritatea persoanelor vaccinate au dezvoltat anticorpi. Când scăpăm de pandemie

Primul studiu realizat în România după vaccinarea COVID relevă că majoritatea persoanelor vaccinate dezvoltă anticorpi. În acest context, specialiștii avansează un termen optimist privind finalul pandemiei.

„E greu de spus când vom ajunge la finalul pandemiei pentru că ea nu evoluează liniar, ci evoluează ondulant. Avem perioade în care este mai blândă, mai liniștită, apoi perioade în care mai exacerbează. Dar se va vedea după numărul de persoane internate la terapie intensivă, pentru că numarul de persoane grave e constant”, a explicat medicul infecționist Emanoil Ceaușu pentru Ziare.com.

Cazurile de la terapie intensivă sunt cel mai eficient indicator

„Acesta e un indicator foarte bun. Să vedem ce se întâmplă în săptămânile viitoare pentru că avem această nouă tulpina și e important de văzut cu ce repeziciune se întinde. Practic, e o luptă contra cronometru între virus, între măsurile restrictive, care sunt în continuare, și vaccinare. Vaccinarea e un element esențial în ceea ce se întâmplă acum, respectiv în numărul mai scăzut de cazuri. Putem vedea asta foarte bine mai ales în cazul Israelului”, a punctat medicul infecționist.

Efectele imunizării naționale s-ar putea vedea la toamnă

Profesorul Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, spune că, fiind într-un moment de stabilitate a situației epidemiologice, este oportună continuarea măsurilor de control și de supraveghere a circulației tulpinilor prevalente și, respectiv, a noii tulpini, în paralel cu continuarea susținută a campaniei de vaccinare.

Cel mai probabil, arata expertii, pandemia de coronavirus va avea soarta gripei porcine, astfel ca SARS-COV-2 ar putea deveni un virus endemic.

PAGINA ANTERIOARA