Primul străin condamnat în SUA pentru phishing este un român

Ovidiu Ionuţ Nicola-Roman a stabilit, la numai 23 de ani, un precedent care oferă o imagine negativă României peste Ocean. Este primul cetăţean străin condamnat de autorităţile americane pentru frauda pe internet cunoscută sub numele de phishing. Românul a fost arestat în Bulgaria, în baza unui mandat Interpol, pe 6 iunie 2007 şi a fost extrădat în SUA, pe 8 noiembrie 2007.

În ceea ce priveşte cazul lui Ovidiu-Ionut Nicola-Roman, conform unui comunicat de presă al Ambasadei SUA la Bucureşti, din vara anului trecut, acesta opera din România, dar a fost acuzat de fraudă pe internet în Connecticut.

Patru ani de închisoare pentru 400.000 de dolari

Ieri, un tribunal din districtul american Connecticut a dat o sentinţă de patru ani şi două luni de închisoare, după ce în luna ianuarie românul a pledat vinovat, relatează The Industry Standard. Originar din Craiova, acesta a fost acuzat că a participat la crearea de site-uri bancare false şi a trimis mesaje spam la mii de persoane, clienţi bancari, cu scopul de a le păcăli pentru a obţine informaţii personale despre datele de acces ale conturilor.

Procurorii au estimat că Nicola-Roman este vinovat pentru furtul a 400.000 de dolari, motiv pentru care au propus, anul trecut, o pedeapsă de peste patru ani de închisoare şi restituirea integrală a daunelor financiare.

Conform jurnaliştilor americani de la The Industry Standard, atât România, cât şi Ucraina au devenit, în ultima perioadă, focare ale infracţiunilor pe internet. Reprezentanţii FBI care s-au implicat în acest caz au mai menţionat că frauda virtuală a crescut, în 2008, cu 33%. Arestat de FBI

FBI şi Unitatea pentru Criminalitate Informatică din districtul Connecticut au colaborat pentru a reţine membrii reţelei. Învinuiţi în proces mai sunt alte 37 de persoane, majoritatea celor anchetaţi fiind români. Toate indiciile arată că infracţiunile comise au adus prejudicii câtorva mii de persoane fizice şi mai multor instituţii. Reţeaua din care făcea parte Nicola-Roman acţiona pe internet se extindea din SUA, spre Canada, România, Pakistan şi Portugalia, locaţii în care au fost depistaţi membrii reţelei. În urma acestei operaţiuni au mai fost arestaţi cetăţeni americani, vietnamezi, pakistanezi şi mexicani.

Modul de operare

Prin metoda "phishing", mii de persoane, cu conexiune la internet, au fost fraudate. Schema prevedea trimiterea unor mesaje sub identitatea falsă a unor instituţii bancare sau financiare, în care erau solicitate informaţii confidenţiale cu privire la numere de cont, parole şi alte coduri personale.

O altă metodă era includerea în mail a unui ataşament. Dacă destinatarul accesa acel document, în calculatorul său se instala automat un program de tip "spyware", care citea informaţii confidenţiale trimise terţilor, de regulă cele financiare. Victimelor li s-au furat numerele de asigurare socială, datele cărţilor de credit şi alte informaţii folosite în tranzacţiile pe internet.

După ce datele erau obţinute, acestea erau trimise în SUA. Aici, alţi membri ai reţelei foloseau informaţiile pe care le descărcau pe carduri cu benzi magnetice, pentru a crea copii false după cardurile autentice. Având toate datele necesare, aceştia accesau conturile şi extrăgeau sumele de bani, urmând ca şi românii să primească partea lor.