Evenimentul Zilei > Economie > Primul semn că anumite alimente vor deveni un lux. Cele mai mari prețuri din ultimul deceniu
Primul semn că anumite alimente vor deveni un lux. Cele mai mari prețuri din ultimul deceniu

Primul semn că anumite alimente vor deveni un lux. Cele mai mari prețuri din ultimul deceniu

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în septembrie, pentru a doua lună consecutiv, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Cerealele și uleiurile vegetale au avut un rol important în această creștere colosală.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În luna septembrie 2021, acest indice a crescut până la 130 puncte, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna septembrie 2011, cu 1,2% peste nivelul înregistrat în luna august a acestui an şi cu 32,8% mai mare decât în luna septembrie 2020.

Preţul materiilor prime agricole a crescut semnificativ doar într-un an, ca urmare a unor recolte mai mici din cauza pandemiei, dar şi a cererii mari venite din China.

Cel mai înalt preț la nivel global

Creşterea din ultima lună a fost influențat în primul rând de avansul preţurilor la cereale, care au înregistrat o creştere de 2% comparativ cu luna august. În interiorul acestei categorii, preţurile la grâu au fost în frunte cum nu s-a mai văzut, cu un avans de 4% comparativ cu luna august şi un avans de 41% comparativ cu luna septembrie a anului trecut, din cauza unor disponibilităţi limitate la export pe fondul cererii puternice.

„În rândul cerealelor importante, grâul va fi în centrul atenţiei în săptămânile următoare în condiţiile în care cererea trebuie să fie testată în raport cu creşterea rapidă a preţurilor”, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Alte alimente au crescut și au dus la recordul mondial. Preţul uleiurilor vegetale a crescut cu 1,7% în luna septembrie comparativ cu luna august şi cu aproximativ 60% în ritm anual, în principal ca urmare a majorării cotaţiilor la uleiul de palmier, în contextul unei cereri robuste de importuri la nivel global şi a îngrijorărilor cu privire la posibilitate ca deficitul de mână de lucru să afecteze producţia în Malaezia.

FAO a transmis noi estimări cu privire la producţia mondială de cereale în 2021, prognozând un maxim istoric de 2,800 miliarde de tone. Aceștia au transmis cererea este mult mai mare decât oferta, dar şi-a majorat estimările privind cantităţile de grâu ce vor fi utilizate ca nutreţ pentru animale. Aceștia se aşteaptă în prezent ca o cantitate de 776,7 milioane de tone de grâu să fie recoltate în 2021, în condiţiile în care producţiile mai mari din Europa de Est şi Australia au ajutat diminuarea producţiei în Canada şi Federaţia Rusia.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.