Primul şef al Poliţiei care nu a fost miliţian!

Este chestor principal şi inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Pe scurt, şeful Poliţiei. Are 48 de ani şi de curând a revenit în biroul pe care-l părăsise în 2010, în plin scandal legat de "Interlopul Mararu şi Comisarul Şoric". Ministrul Igaş l-a scos un fel de ţap ispăşitor.

EVZ: Bine aţi venit la cârma Poliţiei! Vă ştiu de când eraţi şeful Secţiei 10 din Capitală şi din acest motiv cred că sunteţi omul potrivit la locul potrivit. Care a fost prima măsură pe care aţi luat-o de când aţi revenit în funcţie? Petre Tobă: Da, au trecut ceva ani…Am trecut la evaluarea tuturor resurselor pe care Inspectoratul General le are la dispoziţie, precum şi a problemelor existente - şi aici mă refer la toate aspectele ce ţin de logistică, de financiar, resurse umane. Veţi face schimbări la nivelul şefilor de inspectorate din ţară? Nu voi face schimbări de dragul schimbărilor, ci voi schimba orice persoană care ocupă o funcţie de conducere şi care nu îşi face datoria, care nu are rezultate în combaterea criminalităţii de orice fel. Trebuie să recâştigăm încrederea cetăţenilor. Credeţi că atitudinea infractorilor faţă de poliţişti se va schimba, după ce s-a spus că unii capi ai Poliţiei şi-au pierdut funcţiile din cauza unor interlopi? Dumneavoastră vi s-a imputat cazul Şoric... Vreau să fac o precizare. Nu am avut nicio legătură cu cazul Şoric. Mai mult decât atât, personal am coordonat activităţile investigativ-operative în urma cărora, în mai puţin de 24 de ore, autorul omorului de la Piatra Neamţ a fost prins.

Vreau să vă asigur că toţi cei care încalcă legea vor răspunde pentru faptele lor. De asemenea, în contextul desfăşurării alegerilor locale din 10 iunie, vreau să ştiţi că am atras atenţia tuturor poliţiştilor să îşi facă datoria, să fie echidistanţi, corecţi şi intransigenţi faţă de cei care nu respectă legea, indiferent de clasa politică din care fac parte, pentru că dorinţa mea este ca procesul electoral să se desfăşoare ireproşabil. Ce promiteţi cetăţenilor şi ce promiteţi poliţiştilor că veţi face ca manager general al unei instituţii care are ca prioritate, prin statut, siguranţa publică? Categoric nu vor fi doar vorbe. Promit cetăţenilor că va fi ordine, că liniştea şi siguranţa lor vor fi priorităţile principale ale poliţiştilor.

De asemenea, îi rog să aibă încredere în Poliţia Română, pentru că marea majoritate a poliţiştilor sunt profesionişti, dedicaţi muncii lor.

Dorinţa mea e ca populaţia să îi privească pe poliţişti ca pe parteneri şi să nu uite că, la rândul lor, fac parte din comunitate.

Pe poliţişti vreau să îi asigur că voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a le pune la dispoziţie resursele de care au nevoie pentru a-şi putea desfăşura activitatea în siguranţă.

Vreau să le redau poliţiştilor autoritatea şi respectul pe care îl merită.

Însă la fel, vreau să le fie foarte clar faptul că nu voi face niciun rabat în a-i sancţiona pe cei care nu înţeleg că se află în slujba comunităţii şi că nu cetăţeanul se află în slujba lor. Promit cetăţenilor că va fi ordine, că liniştea şi siguranţa lor vor fi priorităţile principale ale poliţiştilor.

Nu a fost miliţian Este primul şef al Poliţiei Române care, înainte de 1989, nu a lucrat în Miliţie.

A absolvit Facultatea de maşini şi utilaje pentru construcţii, profil mecanic la Institutul de Construcţii Bucureşti (1985-1989), dar după Revoluţie s-a angajat la Poliţia Capitalei, instituţie dornică de primenirea cadrelor la începutul anilor 90. După cursuri de calificare ca ofiţer de judiciar, a intrat la Academia de Poliţie pe care a urmat-o între 1996-2000.

Chestorul Tobă a mai "trăit" o premieră. În timpul primului său mandat la şefia IGPR (ministru de interne Dan Nica) a asistat la reţinerea de către procurori a şefului de la celebra unitate MI "Doi ş-un sfert" (DGIPI), Cornel Şerban. 10 iunie, la alegeri poliţiştii vor sancţiona pe cei ce încalcă legea, indiferent de partid

CARTE DE VIZITĂ

PETRE TOBĂ, inspector general al Poliţiei Române

  • În 1990 a intrat în Poliţie
  • 1994 - 2000 - Şef Birou Ordine Publică – Secţia 8 Poliţie
  • 2000 - 2002 - Şef Secţia 10 Poliţie
  • 2002 - 2003 - Şef Direcţia Străini din cadrul Direcţiei Generală de Evidenţă Informtizată a Persoanei
  • 2003 - 2007 – Adjunct al şefului Poliţiei Bucureşti
  • 2007 – 2009 – Adjunct al şefului Poliţei Române
  • 2009- 2010 - Inspector General al Inspectoratului General al Poliţiei Române
  • 2010-2011- Secretar de stat în Ministerul de Interne

Citiți și:

  • Victor Ponta l-a înlocuit pe șeful Poliției Române, Liviu Popa
  • RAPORT. Poliția Română caută peste 5.000 de infractori