Primul miliardar finlandez in eurosi-a urcat averea cu liftul

Finlanda are primul miliardar in euro. In spatele unei averi frumoase a lui Antti Herlin, se afla povestea de succes a grupului Kone, cunoscut in intreaga lume pentru lifturile si scarile rulante pe care le produce.

Compania este unica in Finlanda pentru felul in care a fost condusa din 1924 de aceeasi familie. Cariera lui Herlin se leaga de numele Kone inca din 1991, cand a devenit membru in echipa de conducere a grupului.

In 1996 a preluat functia de CEO, iar din 2003 Antti Herlin, in varsta de 49 de ani in prezent, a devenit presedintele companiei. Averea sa este estimata la peste 1,3 miliarde de euro, cea mai mare parte provenind din pachetul majoritar de actiuni pe care le detine la compania producatoare de lifturi.  

Kone, firma listata in prezent la Bursa din Helsinki, a fost detinuta de familia Herlin inca din 1924, cand bunicul miliardarului, Harald, a cumparat actiunile Kone, iar de atunci conducerea companiei a fost lasata „mostenire”, din tata in fiu. Harald Herlin l-a numit pe fiul sau, Heikki Herlin, director tehnic in 1920. iar acesta din urma i-a incredintat compania in 1964 fiului sau, Pekka Herlin.

Abia peste aproape 30 de ani Antti Herlin a preluat puterea in Kone. In prezent, acesta conduce compania impreuna cu Matti Alahuhta, fost membru in echipa celor cinci care au transformat producatorul de telefoane mobile Nokia intr-unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata. 

Disputa in familie

In 1999, Pekka Herlin i-a cedat fiului sau cel mic, Antti Herlin, actiunile pe care le detinea la cele doua companii ale familiei, firme care au impreuna pachetul majoritar din Kone. Gestul lui Pekka l-a deranjat insa pe fratele miliardarului, Ilkka Herlin, care voia in acceasi masura sa conduca compania.

Totusi, in afara de conflictele pe care le-a iscat in interiorul familiei, Antti Herlin este una dintre cele mai influente persoane din lumea afacerilor din Finlanda. Ca director al Kone, Antti Herlin a fost acuzat de multe ori ca ia decizii fara sa se consulte cu subordonatii si ca are un comportament destul de „nepoliticos” fata de acestia.

O decizie de moment a acestuia a fost luata si atunci cand a facut o oferta de preluare pentru Partek, o firma de motoare, pentru care a lasat pretul foarte jos din cauza problemelor cu care se confrunta compania in acel moment.