În primul său discurs rostit în fața plenului reunit al Parlamentului din 2016, Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre câteva aspecte privind viitor României, dar și despre acest an, care este unul electoral.
În începutul discursului său, Klaus Iohannis a spus: ”Ne aflăm la debutul ultimului an de mandat pentru actualul Parlament, un an electoral. În afara competiției politice democratice, în afara emoției inerente perioadei alegerilor, anii electorali au avut în România, din păcate, și alte caracteristici și au adus un anumit tip de practici.
Apropierea campaniilor a atras adesea măsuri care să avantajeze o formațiune sau alta, politici adoptate în urma unor calcule electorale, alocări de fonduri după culoarea politică, promisiuni populiste sau nesustenabile și chiar legi niciodată aplicate. Mărirea cu 50% a salariilor profesorilor, decisă în 2008 și niciodată aplicată, sau Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 55/2014, care a legalizat migrația aleșilor locali, din păcate aplicată, vor rămâne probabil într-o nefericită istorie a măsurilor legislative cu iz electoral”.
El a adăugat că în 2016 ”avem” și ”aveți” (făcând referire la parlamentari) șansa de a face lucrurile altfel.
Iohannis a invitat cele două instituții ale statului (parlamentul și președinția) să-și asume împreună câteva mize majore pentru acest an:
Prima vizează începutul recâștigării încrederii în politică; • a doua ține de funcționarea instituțiilor într-un stat democratic; • a treia privește continuarea eforturilor în domenii în care România a făcut progrese și a câștigat respectul partenerilor externi; • și, în fine, dar nu în ultimul rând, în zona marilor sisteme publice, vă propun să punem câteva pietre de temelie pe care să se poată construi în 2017, indiferent cine va fi la putere.
Iohannis mai este de părere că România nu poate da impresia unei funcționări haotice, dezordonate sau, cu alte cuvinte, ”a unui stat în care fiecare face ce vrea”.
”Există o agendă naţională, legată de parteneriatele strategice ale României, în special cel cu Statele Unite, de apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană, dar şi de o politică de dezvoltare, de modernizare şi afirmare naţională în domenii de interes pentru cetăţenii noştri”, spune Iohannis.
Președintele cconsideră că este nevoie de comunicare, coordonare și colaborare între instiuții pentru a urmări obiectivele naționale.
”Dincolo de faptul că veţi alege primari, că veţi câştiga sau nu Consilii Judeţene, că veţi alcătui liste pentru alegerile parlamentare, cred că aceste subiecte trebuie să fie pe agenda noastră, a tuturor. Vă spun încă o dată, la fel cum am făcut mereu când m-am aflat la tribuna Parlamentului: aveţi în mine un partener de dialog. Pe aceste subiecte avem datoria să construim pentru România şi să generăm acord, dincolo de stânga sau dreapta, de expertiza tehnocrată sau partide”, mai afirmă Iohannis.
Totodată, președintele a dat asigurări că va lupta ferm în continuare împotriva corupței.
”Îmi doresc un an electoral în care comunicarea să își păstreze decența indiferent de cât de acerbă sau strânsă ar fi competiția politică. Nu vorbesc aici de o opțiune personală, ci sunt convins că în acest fel avem cu toții mai mult de câștigat”, precizează președintele României.
În încheiere el a subliniat că în 2016 avem șansa să redescoperim încrederea și răbdare între cetățeni și instituțiile democratice și răbdarea.