Așa cum relatam anterior, Silvi Ifrim, manager interimar al Colentinei, are susținerea totală a doi oameni din spital: a prof.dr. Gheorghe Dan, șeful de la Cardiologie și a prof.dr. Sorin Țiplica, șeful de la Dermatologie II. Lor li se alătură și conf.dr. Bogdan Mateescu, soțul sfătuitorului de taină al Gabrielei Firea, dr. Ablachim Turkes, care este director medical al Administrației Spitalelor din București (ASSMB). În ediția de astăzi ne ocupăm de primul din listă.Povestea începe în 2009, când prof. Gheorghe Dan era mare șef peste uriașa Secție Medicină Internă din Colentina. Odată numit la conducere, însă, Bogdan Andreescu se apucă să facă un lucru extrem de rar în sistemul sanitar de stat românesc: să diversifice oferta spitalului, mizând masiv pe specializări care puteau să aducă profit Colentinei. Așa apar: cardiologia intervențională, hematologia, gastroenterologia, pneumologia, reumatologia, ATI nivelul 1, neurochirurgia, urologia, chirurgie plastică, recuperare neuromotorie, neurologie 2, dermatologia, oncologia și anatomia patologică. Multe dintre ele, însă, s-au rupt din Medicina Internă a lui Gheorghe Dan și, în timp, și-au cerut autonomia, ieșind de sub tutela sa. Profesorul rămâne, în final, doar cu Cardiologia.

A ieșit la pensie, pierde privilegiile

Dar e pe cale să piardă și umbreluța aceasta care i-a mai rămas. Prof.dr. Gheorghe Dan a împlinit, la 4 mai anul curent, venerabila vârstă de 65 de ani. Legislația în vigoare, însă, i-a stricat fericita aniversare, întrucât prevede că trebuie să iasă la pensie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, ocazie cu care pierde și funcția de șef de secție la Cardiologie. Ar fi existat doar o singură variantă ca să-și păstreze titlurile pe care le înșiră la finalul oricăror documente: aceea ca managerul Bogdan Andreescu să-i dea voie să mai muncească încă 5 ani. Iar acesta nu era de acord! De asta a fost și înlocuit rapid cu Silvi Ifrim!

De ce nu a fost refăcută Cardiologia din Colentina

Gheorghe Dan se plânge la conferințe de presă, mereu lângă Silvi Ifrim, de condițiile grele în care își desfășoară munca la Cardiologie. Da, e adevărat, secția nu a fost modernizată. Dar și asta tot lui Gheorghe Dan i se datorează. În primul rând, pentru că deși concepuse, cu fostul manager Bogdan Andreescu, un plan de modernizare și mutare a secției în Pavilionul B, a „uitat“ să le spună și oamenilor din subordine aceste detalii și a tergiversat lucrurile ca să nu scape hățurile.

Spațiu ca să învețe… rezidenții

Acum, camera de gardă medicală funcționează în condiții improprii, într-o încăpere mică, cu acces greu al brancardului. Gheorghe Dan uită, însă, că alături există o încăpere mare, de peste 40 de metri pătrați în care vechea conducere intenționa să amenajeze o nouă cameră de gardă, cu acces facil și circuite conforme, care fusese eliberată după ce secția de gastroenterologie s-a mutat în alt pavilion. Imediat, însă, același Gheorghe Dan, a pus mâna pe cheie și a ocupat abuziv camera. Pe motiv că el, profesorul cu 44 de pacienți în 4 ani, are nevoie de spațiu „pentru activitatea cu studenții și medicii rezidenți“, deși există un amfiteatru în imediata apropiere.

Nevasta cu două birouri

La etajul 1, în aceeași clădire, secția de cardiologie are și laboratoare de electrofiziologie, unul fiind ocupat cu masa pentru proba TILT, ce este defectă de cațiva ani, așa că nu se lucrează în ea. Alături, se află așa-zisul „laborator de interpretare a înregistrărilor aparatului Holter“, în fapt cabinetul personal al dnei dr Dan Anca (soția lui), care e și șefă la Centrul de cercetare (CDPC) , unde mai are un birou. Iar ea nu vrea să renunțe la „laborator“ ca să facă loc unuia din cele două ecografe care funcționează în aceeași încăpere, de care se plânge soțul Dan Gheorghe.

44 de pacienți tratați în 4 ani

Bogdan Andreescu nu l-ar fi ținut încă 5 ani pe Gheorghe Dan, pentru că „activitatea“ medicală din ultimii patru ani a acestuia a însemnat internarea, în total, a 44 de pacienți (vezi FACSIMIL anul 2013). Acestora le-a făcut analize și le-a dat pasitile! Profitabil nu este pentru spital. Spre exemplu, din Programul Național de Boli Cardiovasculare aflăm că pentru un bolnav tratat prin electrofiziologie (Gheorghe Dan are specializarea aceasta) costul mediu pe decontat de CNAS pe un an este de 4.853 de lei. Dar Gheorghe Dan nu reușește să deconteze această sumă nici dacă adună pacienții dintr-un an. Cel mai mult, a decontat în 2015, când pe 24 de pacienți, suma decontată a fost de 4.178 de lei și câțiva bănuți. Titlul de șef este benefic, totuși, pentru propriul buzunar! Între 12 și 16 noiembrie 2016, Gheorghe Dan a fost la New Orleans, la Convenția Asociației Americane a Inimii. Transportul, cazarea, masa și participarea au costat circa 7.500 de dolari.Potrivit declarației de avere, în 2015, Gheorghe Dan a câștigat circa 10.000 de euro doar pentru că s-a prezentat la congrese, iar de la 12 companii farmaceutice, pentru „conferențiere/consiliere“, a mai luat în jur de 45.000 de euro (la acea dată). Nu e de mirare că vrea să mai stea cinci ani la șefia Cardiologiei. Doar că, membrii consiliului de administrație al Colentinei l-au trimis să obțină aprobări de la DSP și de la CNAS. Sperăm că aceștia îi vor verifica „activitatea“.

Te-ar putea interesa și: