Primul free-lancer ales cronicarul anului

Ziaristul Adrian Georgescu, laureat la Premiile "Ioan Chirila”, a castigat 5.000 de euro despre care spune ca "se va ocupa sotia".

La Ateneul roman s-a desfasurat, luni-seara, gala de decernare a Premiilor „Ioan Chirila”. Intr-o atmosfera distinsa, care ar fi fost pe gustul regretatului gazetar, cei mai buni jurnalisti de sport din anul 2007 si-au primit rasplata.

Fundatia artEST si Agentia de Vise, impreuna cu sponsorii (URSUS, Mobexpert, Coca-Cola, Rexona for Men, Boom si Carrefour) au reusit ca, la aceasta a treia editie, sa creasca notabil valoarea premiilor, care in acest an s-a ridicat la 15.000 de euro. Marele invingator a fost Adrian Georgescu: „Eu nu cred in ratiune, scriu emotional, li s-o fi parut lor ca stilul aduce putin cu Nea Vanea, stiu eu?”.

Adi e free-lancer din primavara acestui an, dupa ce a lucrat 11 ani in echipa Ioanitoaia-Tolontan, la „ProSport” si, apoi, la „Gazeta”. E primul free-lancer care a castigat marele trofeu la Premiile „Ioan Chirila”, dupa ce in editiile anterioare s-au impus Catalin Tolontan (GSP) si Grigore Cartianu (EVZ).

Premiantul spune ca a castigat mai ales datorita unui text pe care l-a publicat in EVZ (despre Adriana Pirtea, atleta care a terminat pe locul 2 la maratonul de la Chicago). Adi colaboreaza cu „Evenimentul” pentru ca „omule, am prieteni de-o viata acolo si scriu ce vreau eu”. Atat.

„Cel mai bun e Vochin!”

Am incercat sa-mi fac meseria si sa-l intreb chestiile stupide, reportericesti, de genul „esti cel mai bun?”, „ce-o sa faci cu banii?”. Adi mi-a taiat-o scurt. „Nu sunt, ma, cel mai bun, cel mai bun e Vochin, daca ma intrebi de profesionisti”. Cu cei 5.000 de euro pe care ii va incasa zice ca nu stie ce-o sa faca. Raspunsul e in alta parte. „Nu stiu si nici nu ma intereseaza. Nevasta-mea se ocupa de bani. Din cand in cand imi mai spune: nu mai avem. Asta e”.

Celalalt mare invingator a fost Dan Ionescu - „Talentul anului”. Organizatorii au avut surpriza sa constate ca Dan Ionescu este de fapt o fata: Catalina Pittis. A concurat sub pseudonim, din mai multe motive. Pentru ca a crezut ca asa ii cresc sansele. Catalina, care are 31 de ani si lucreaza intr-o institutie publica despre care „nu e nevoie sa scriem”. A semnat in ultimul timp si pe site-ul Antenei 3, unde a „tinut” o rubrica intitulata „Peluza cu flori”.

SURPRIZA „TALENTUL ANULUI”

Cum s-a nascut Dan Ionescu

Voiam sa fac filologie. Era visul meu cel mai mare. La un moment dat, o voce puternica din presa sportiva mi-a trimis un mesaj: „Bravo!”. Asa am interpretat eu vorbele sale. Era in 2005, in preajma Premiilor „Ioan Chirila”. Din marele meu vis de dinainte incepea sa se nasca un altul. Era prea copil visul acesta din urma?! Poate ca da; poate ca orizonturile nu ti se dezvaluie din prima.

Am participat la Premii in 2006. Toata vara acelui an m-am plimbat cu textele prin Herastrau, duminica, la ora 7.00 dimineata. Eram sigura ca voi castiga. Nu stiu daca aceasta certitudine venea dinspre lac, dinspre primul soare al zilei sau dinspre cuvinte. Am fost nominalizata. La sfarsitul galei am alergat spre iesire. Nu castigasem nimic, dezamagisem. Pe viitor, nu mai voiam sa concurez. Asa a aparut Dan Ionescu. Pe la finalul perioadei deschise participarii. Dan Ionescu  este curaj. (Catalina Pittis)

LAUREATI

Superlativele anului 2007 Cel mai bun cronicar: Adrian Georgescu (free-lancer)

Cel mai bun editorialist: Cristian Geambasu („Gazeta sporturilor”)

Cel mai bun reporter: Roxana Maha („Cotidianul”)

Cel mai bun comentator TV: Bogdan Cosmescu (TVR)

Cel mai bun comentator radio: Catalin Carnu (Radio Romania) Cel mai bun fotoreporter: Alex Nicodim („Gazeta sporturilor”)

Cea mai buna carte: nu s-a acordat

Talentul anului: Catalina Pittis

Sportivul anului: Adi Mutu