Situația este foarte gravă ținând cont că se apropie momentul în care compania de termoficare va încărca cu apă instalațiile pentru viitorul sezon rece.

Noul primar al Capitalei, Nicușor Dan a promis în Campania electorală că va rezolva problema termoficării, iar bucureștenii nu vor mai avea probleme cu apa caldă.

În prezent, în București se lucrează la repararea instalațiilor care sunt vechi de zeci de ani.

Termoenergetica va începe să livreze căldură în momentul în care se vor înregistra mai puțin de 10 grade Celsius pe timpul nopții, timp de trei zile consecutiv.

Termoenergetica, este în subordinea Primăriei Capitalei care se ocupă de alimentarea cu apă caldă și căldură a Bucureștiului.

Blocurile nu au apă caldă nu ca urmare a avariilor, ci ca urmare a lucrărilor de reparații programate, în majoritatea cazurilor, la rețeaua primară de transport a energiei termice, după cum spune Termoenergetica.

Ce a promis Nicușor Dan bucureștenilor pentru a câștiga funcția de primar general

În acest context vă prezentăm integral, fără alte comentarii, soluțiile pentru termoficarea orașului, cu care primarul proaspăt ales al Capitalei, Nicușor Dan, a câștigat scrutinul: Încălzirea centralizată reprezintă una dintre problemele cele mai complicate ale Capitalei și unul dintre eșecurile cele mai grave ale actualei administrații locale.

Falimentul RADET (cu o datorie istorică de 1 miliard de euro), cvasi-falimentul Termoenergetica (cu o datorie către furnizori de aproape 100 de milioane de euro) și dubioasele manevre juridico-financiare privind divizările și fuziunile în domeniul termoficării Bucureștiului sunt mărturii clare ale incapacității prezentei administrații de a găsi o soluție pentru sistemul care asigură încălzirea marii majorități a bucureștenilor.

Iar bucureștenii simt acest lucru prin întreruperi aproape zilnice și pe scară largă ale furnizării apei calde, precum și prin avariile în furnizarea căldurii. Sistemul de termoficare este vechi și ineficient, iar pierderile din rețeaua de termoficare au atins valori record: 1 milion de gigacalorii pe an pe magistrale și 430.000 de gigacalorii pe an pe rețelele secundare.

Se adaugă la pierderile de energie și pierderile de apă, care sunt echivalentul unui bazin de înot pe oră. Rezolvarea integrală a problemei sistemului de termoficare depășește durata unui mandat de patru ani, dar într-un mandat se pot face lucruri importante pentru a avea sistem de termoficare modern, eficient.

Viziunea mea pentru rezolvarea problemei termoficării presupune:

Accesarea fondurilor europene pentru modernizarea sistemului de termoficare.

Înlocuirea a 300 km de conductă din rețeaua principală, cu alocări financiare prioritare (acest proiect s-a derulat până acum într-un ritm extrem de lent, iar investițiile reale au fost mult sub cele asumate în mod oficial chiar de către municipalitate).

Automatizarea completă a punctelor termice. -Continuarea, în paralel cu modernizarea rețelei de termoficare, a investițiilor pentru eficientizarea energetică a clădirilor private și publice.

Atragerea de noi clienți în sistem (noile cartiere rezidențiale, consumatori industriali, centre comerciale).

Reeșalonarea datoriilor sistemului de termoficare pe baza unei negocieri, de către o administrație nouă, care convinge partenerii de negocieri că e hotărâtă să rezolve problemele.