Primul care a folosit propaganda pentru scopuri personale, de imagine publică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Dacă aveţi un animăluţ, făceţi-i un cadou! S-ar putea, în mod sigur, animalele nu au discernământ, ca pisicuţa sau căţeluşul să nu realizeze sărbătoarea, dar Sfântul Modest vede, ia atitudine, iubeşte pe cei blânzi şi îi pedepseşte exemplar pe cei care chinuiesc sau vorbesc de rău nevinovatele animale, prima Creaţie vie a Domnului.

18 decembrie

 

Primul care a folosit propaganda pentru scopuri personale, de imagine publică. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

 

Pe 18 decembrie s-au născut Steven Spielberg, Willy Brandt, Brad Pitt, Paul Klee, Ty Cobb, Vasile Veselovski, Horia Vintilă, Vasile Maniu, Dionisie Şincan.

 

În calendarul creştin ortodox, dar pe 18 decembrie, este Sf. Cuvios Daniil Sihastrul. Sfântul Ambrozie spune că numai în pustnicie poţi să-L înţelegi pe Dumnezeu şi să te rogi cum trebuie. Daniil i-a urmat sfatul, probabil fără să ştie operele truditorului din antichitate. Pentru că Dumnezeu luminează minţile şi oamenii ajung la acelaşi gând, la acelaşi rezultat, fie că sunt acum, aici, sau acum o mie de ani.

„Se spune că, în vremea tinereţii sale, vlăstarul domnesc, Ştefan, ar fi ascultat cu luare aminte, în chilia de piatră de pe apa Viţeul, îndrumările şi poveţele fericitului ascet.” (Proloagele, IV, pagina 70).

Tot pe 18 decembrie mai sunt Sfinții Sebastian, Zoe și Modest. Post.

Tradiţional, Sf. Modest este în calendarul folcloric un alt sfânt protector al animalelor şi al oamenilor, foarte asemănător cu Apostolul, cu Marcu Evanghelistul.

Dacă aveţi un animăluţ, făceţi-i un cadou! S-ar putea, în mod sigur, animalele nu au discernământ, ca pisicuţa sau căţeluşul să nu realizeze sărbătoarea, dar Sfântul Modest vede, ia atitudine, iubeşte pe cei blânzi şi îi pedepseşte exemplar pe cei care chinuiesc sau vorbesc de rău nevinovatele animale, prima Creaţie vie a Domnului.

Sf. Modest este un Sfânt care stă înaintea plugarilor, când ies oamenii la arat. Se dă de pomană făină şi mălai pentru sănătatea vitelor şi animalelor de curte şi din casă. Sf. Modest se serbează cu mare veselie făcându-se mare praznic. Obştea aduce un butoi cu vin punând pe unul să-l vândă şi câştigul să fie în folosul bisericii. Nu se pun vitele la muncă: boii, caii etc. În trecut, când era molimă, sau boala vitei cea mare, oamenii au apelat la Sf. Modest, care i-a scăpat. Se ţine că să se scape oamenii de boli molipsitoare şi femeile de bolile lor. (Speranţia)

 

 

Dragi lupi, padawani și hobbiți coborând în cochetul orășel de la poalele munților, am văzut în parcarea supermarketului de unde păcătuiesc cumpărând, stând liniștit, un om, nu cerea nimic. Poate un fost profesor, poate un scriitor, poate... cine știe! Ei ajung cerșetori, jigodiile, hoții, nemernicii, se îmbogățesc! Așa că din toate sărăcia mea i-am dat cinci lei. ”Ei, domnule, ești un mecena, îți mulțumesc din inimă și mă rog pentru sufletul matale!” a fost mulțumirea omului. Am avut dreptate, cu siguranță a fost cadru didactic!

 

Ce idee bună, să scriu despre Mecena, ca un ”subiect de Crăciun”!

 

Mecena, adică pe numele întreg Gaius Cilinius Maecenas a fost un mare bogătaș și om politic roman. S-a născut pe 13 aprilie anul 70 și a încetat din această viață pe 28 septembrie anul 8, înainte de Hristos. Un Berbec inteligent și foarte dinamic. Din partea mamei pretindea ca se trage din neam nobil, poate chiar din unul din primii regi etrusci ai Romei. A fost unul dintre partizanii și poate cel mai apropiat prieten și sfătuitor al împăratului Augustus. El îi rămâne fidel lui Augustus în cursul bătăliei de la Fillipi, in Macedonia, în anul 42 înainte de Hristos. Apoi, Mecena preia o parte din sarcinile statului și administrează proprietățile lui Augustus.

O bună parte a averii sale imense, Mecena o datora tatălui lui, care provenea dintr-o veche curie romană, din neamul cavaleriștilor arretini, un patrician neobosit, energic și tenace. Cu ceva construcții de drumuri și de edificii, furnituri pentru armată și servicii oferite senatului și republicii, familia lui Mecena era în rândul celor mai înstărite din Roma. O villa imensă în orașul etern și mai multe ferme în Latium și Etruria. Mecena a însutit averea familiei finanțând și participând la lupta armatelor romane contra piraților care infestau mările din jurul peninsulei.

Se știe că romanii au fost cei mai buni luptători din toate timpurile, urmașii și egalii spartanilor. Da, dar pe pământul tare și într-o strategie, dacă s-ar putea spune așa, în două dimensiuni, cât avea câmpul de luptă! Când era vorba de mare, de navigație, curenți, brize, pânze, maree și vâslași – romanii nu se mai descurcau! Au fost cei mai proști navigatori ai tuturor timpurilor, iar marina lor militară a fost o jale! Mai ales când îi aveau ca adversari pe ”popoarele mărilor”, tot felul de grecotei, mauri, maltezi și cretani care se nășteau, trăiau și mureau pe mare. Înfruntările la care participau romanii se desfășurau cam așa: apăreau galerele romane, apăreau și pirații. În timp ce navele romane încercau să cârmească, pirații îi împroșcau cu foc grecesc, apoi nefericitele nave romane erau scufundate una câte una, de către pintenul de bronz al navelor piraților, mult mai bine cârmite. Nefericiții soldați romani care supraviețuiau, erau culeși, făcuți sclavi și puși să tragă la vâsle pe galerele piraților!

O situație cam nesatisfăcătoare, se spunea, cu jumătate de gură, în Senatul Romei. Această situație dezastruasă a durat până când unul dintre clienții lui Mecena a avut o idee genială. Nu i s-a păstrat numele, istoria este ingrată, deseori. Pe scurt, flăcăul acela din Siracuza, cărei Mecena îi vărsa câțiva sestreți ca să-l aplaude când apărea în forum, i-a desenat pe nisip, lui Mecena, o chestie, care l-a început l-a făcut să râdă! Navele romane urmau să renunțe la greul și incomodul pinten de bronz și, în schimb, să se doteze cu turnuri de asalt, ca la asediul unei cetăți, pe uscat. Pereții turnului erau mobili, astfel încât se puteau transforma în punți pe care soldații romani puteau să asalteze galera inamică. Mecena a dat a lehamite din mână și s-a dus la terme!

Dar imaginea turnurilor pe galere nu-i dădea pace. Peste o săptămână, l-a chemat din nou la el pe sicilian, dar împreună cu câțiva generali de seamă (romanii nu aveau amirali) și cu constructori de galere. Toți au fost uimiți, dar încântați de ideea concetățeanului lui Arhimede. Sicilianul a primit daruri bogate și s-a dus fericit la mica fermă pe care o primise de la Mecena. În următoarea lună de zile, zece dintre cele mai mari galere romane au fost modificate la ordinul lui Mecena, li s-a scos pintenul și au primit turnuri. Apoi au fost umplute ochi cu soldați înarmați până în dinți, câteva cohorte ale Legiunii a VII-a care era renumită pentru oștenii duri, cei mai buni ucigași,  money can buy! Mulți fuseseră asasini plătiți, alții gladiatori, unii aveau ceva datorii către cetatea eternă, și le plăteau omorând iscusit și repede pe dușmanii Romei.

Cele zece nave au ieșit din port și după câteva zile au interceptat o mică flotă de 15 nave ale piraților. Mecena observa bătălia dintr-o galeră neînarmată, dar deosebit de rapidă. Dacă sicilianul nu avusese dreptate, fuga este rușinoasă, dar sănătoasă. Când au văzut galerele romane împodobite cu turnuri de asalt, pirații s-au tăvălit pe punte de râs și apoi s-au repezit să le spintece cu pintenul de bronz. Numai că la o prăjină distanță pereții turnului s-au deschis și o grea punte prevăzută cu ancore de fier a imobilizat nava atacatoare. Apoi cei mai tari soldați romani au trecut pe galera piraților, i-au tăiat pe toți și au pus stăpânire pe nave. Pe toate 15! Romanii au pierdut un singur soldat, care căzuse, din greșeală, în apă. Ceea ce era important era că se capturaseră toate cele 15 galere ale piraților, intacte, cu toate comorile jefuite, la bord.

Folosind această nouă strategie militară navală și filosofia de a jefui pe jefuitori, Mecena s-a îmbogățit nemăsurat. Se spunea că averea lui era de peste două milioane de talanți de aur. Iar cum un talant roman avea 32,2 kilograme, atunci...

Mecena a mai avut un rol, în istorie. Este primul care a folosit propaganda pentru scopuri personale, de imagine publică. A dat mulți bani lui Horațiu, Vergilius sau Properțius. Nu numai lor. Circa două mii de poeți, sculptori, scribi, cântăreți și muzicieni, arhitecți, istorici, geografi, zoologi, profeți, ghicitori, astrologi (mathematicus) etc s-au numărat printre cei care primeau, săptămânal, o sumă, nu mare, dar care le asigura un trai decent.

Eliberați de grija zilei de mâine, cei în cauză, creatorii, au făcut ce știau mai bine, potrivit chemării, sau talentului fiecăruia. Forumul s-a umplut de statui superbe, Roma de vile somptuase, s-au construit multe drumuri, apeducte și poduri, producția de poeme și istorii a fost cea mai mare din toată perioada romană.

Și mai era ceva, subtil și discret, o influență spirituală. Toți artiștii, arhitecții, poeții etc GÂNDEAU DE BINE despre binefăcătorul lor. Când Mecena s-a îmbolnăvit de gută, curtea i s-a umplut de medici, vindecători, poeți, cântăreți, matematicieni... Toți doreau din tot sufletul să-i aline durerea. Cum au făcut ei, nu se știe, dar boala boierească, care și astăzi dă greu înapoi, l-a părăsit pe Mecena, de a fost mai sănătos ca înainte!

Mecena cerea ceva foarte rar de la protejații lui. Odată le-a cerut să-l sprijine pe Augustus. Și Augustus a devenit primul împărat, unul dintre celebrii conducători ai Romei.

 Mecena a fost primul care a descoperit presiunea psihică pe care pot să o aibă mințile creatoare, mii de creiere și de suflete, dacă sunt bine motivate!

Astăzi, ca să fii mecena este similar, are aceiași conotație, pe care o are frigiderul, sau xeroxul. Un nume propriu, devenit substantiv comun. Uneori, rareori, se mai spune că, cutare, sau cutare, este un Mecena al artelor sau literaturii. Din nefericire, materialista cultură anglo-saxonă a înlocuit cuvântul de origine greacă ”filantropie” cu barbarul ”sponsorizare”, care nu este altceva, decât tot un contract de vânzare-cumpărare.

Nimeni nu mai poate fi mecena, pentru că se cumpără, punctual, un serviciu, nu bunăvoința eternă a artistului sau a scribului. Se spune că Mecena, romanul, s-a bucurat de o viață lungă și frumoasă poate pentru că aceasta a fost dorința permanentă a miilor de creiere creatoare cărora le ”cumpărase bunăvoința” pentru toată viața și care depindeau de bunăstarea și viața patricianului roman!

 

După Sf. Nicolae domnește Spiritul Crăciunului. Luați model pe cei Trei Magi de la Răsărit! Dăruiți! La oameni, dar nu uitați nici animăluțele, tare sunt necăjite și ele. Nu puteți fi Mecena, nu puteți ține pe casă și masă două mii de oameni, în fiecare zi, pentru că nu ați învins pirații, hoții, bandiții și alți politicieni, sau oameni de afaceri.

 

Continui să primesc corespondență pe tema ”Listei dușmanilor României”. Unii mi-au scris că românii sunt cei mai mari dușmani ai României. Așa să fie? O să mă gândesc la asta, prin prisma istoriei ultimilor treizeci de ani. Și mai lansez o temă de meditație la care aștept răspuns tot la dom.profesor@gmail.com, ca deobicei. ”Ce greșeli majore s-au făcut în România în ultimii 30 de ani?”  

 

Poate o să mă uit la un film al lui Spielberg, astăzi împlinește 73 de ani, să-i urăm sănătate. Oricum, bani are, vreo patru miliarde de dolari. Dar la premiera ”Ready, player One” a declarat că marea lui avere nu l-a făcut mai inteligent, mai talentat, sau mai fericit. Probabil că așa este politic corect, dar tot mi se pare o ipocrizie.

 

Singurul politic corect care mi se pare acceptabil este faptul că mâine este o altă zi!

 

HOROSCOP   18 decembrie 2019

 

BERBEC   Astăzi trebuie să te fereşti de incidente sau accidente cauzate de foc sau metal. Moderaţie în relaţiile cu semnele de pământ. Influentele planetare confuze şi amestecate ca o salată ghiveci maltez iţi indică să ai astăzi o atitudine placută şi să nu te enervezi fără rost! Carisma personala, "magnetismul animal" cum spunea Franz Mesmer, este in creştere, dar trebuie să-l utilizezi cu abilitate şi inteligenţă. Se apropie nişte termene, sărbătorile de iarnă şi nu ai banii necesari. Vezi de pe acum de unde să faci rost, nu lăsa pe ultima zi!

TAUR  Ceea ce începi în această zi poate aduce rezultate bune.  Este bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumperi obiecte de folosinţă îndelungată, cadouri de Crăciun sau de Revelion. De dimineaţă te asaltează nişte veşti. Ascultă şi analizează bine înainte să iei o decizie. Nu te lăsa „descifrat” ci introdu tot timpul noi date în jocul social care se numeşte afacere sau dragoste. Cine este previzibil este uşor de condus. Poţi începe ceva nou, orice, sau poti finaliza proiecte mai vechi. În special amorul este bine aspectat, iar carisma personală atinge cote ridicate. Şi nu uita vorba veche : „ca să ajungi rege, trebuie să te comporţi ca un rege !”

GEMENI    Poţi face mici schimbări, acasă şi la serviciu, cumpărături mici. Pastreaza-ti calmul si zambetul pe buze si reprogrameaza toate deciziile importante si intalnirile decisive pentru o zi mai bună! Nu că n-ar fi bună şi ziua de azi, dar astăzi nu ai suficiente informaţii şi date că să iei o hotărâre strategică, importantă. Sau mai puţin importantă. Ceea ce te deranjează este lipsa de decizie, permanenta pendulare a celor doi Gemeni, între două soluţii.  Până la urmă „ori moare măgarul, ori pierde samarul” lucrurile se mai aranjeză şi de la sine, prin bunăvoinţa providenţei!

RAC  Astăzi nu te implica în conflicte cu alte semne de apă. Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil.  Atenţie la cumpărături. Nu ieşi pe seară în oraş, decât dacă este necesar! Arăţi bine – o duci bine! Constelaţia internă a omului, motivaţiile şi influenţarea lui, ce imens spaţiu de explorare! Atenţie astăzi şi la zilele următoare, deoarece îţi va fi solicitat sprijinul într-o problemă, care nu este chiar din domeniul tău de expertiză, dar pe care o vei rezolva foarte profitabil.  Însă, toată lumea o să fie mulţumită, spune horoscopul tău!

LEU   Ziua este favorabilă, dar trebuie să fii atent! Nu-i copleşi pe cei din jur, nu-ţi impune astăzi părerile chiar dacă ai dreptate. Dar dreptatea este aşa de relativă!  Mai lăsă-i şi pe alţii să aibă dreptate, aşa, pentru frumuseţea jocului. Cu toate ca iţi place sa rezolvi lucrurile clar si net, astazi trebuie sa dai dovada de multa abilitate, diplomatie şi poate puţina ipocrizie. O să ai mai mult de câştigat, pentru că cei cărora le-ai lăsat întâietatea ştiu că ai cedat din propria voinţă şi o să zică în sinea lor „ce fată/băiat bun s-a făcut!” Se ştie că eşti generos şi „mama răniţilor”, aşa că astăzi o să primeşti numai laude.

FECIOARA    Atenţie la ce spui şi mai ales cui spui, nativii din Fecioară fiind amatori de adevăruri fundamentale, dar uneori nu au tact sau diplomaţie. Trebuie să ai încredere limitată în promisiuni! Este momentul să te gândeşti la un curs nou în viaţa ta, sau cum să-ţi îmbunătăţeşti situaţie prezentă. Ziua de azi este şi sub semnul discuţiilor neterminate. Ca un făcut, timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu ai timp să stabileşti ceea ce doreai de fapt. Astăzi, comunicarea suferă, aşa că nu implica în discuţii lungi şi elaborate. Învaţă să comunici scurt şi cuprinzător. Nu ai timp!

BALANŢA   Evenimentele se succed astăzi cu rapiditate, ca într-un caleidoscop. Ai darul să alegi ce-ţi convine, să tragi spuza pe castanele, sau cartofii tăi, cum spune vorba veche! Nu promite nimic! Majoritatea scenariilor şi planurilor de viitor, atat la serviciu cât si in viaţa personală, suferă din cauza unor întarzieri. Fără frică şi fără complexe poţi rezolva astăzi unele situaţii considerate delicate. Se apropie nişte termene, sărbătorile de iarnă, ai nişte obligaţii şi nu prea ştii cum o să te descurci, pentru că nu ai timp şi bani. Fă-ţi un plan, o foaie de parcurs, chiar puncteză pe o hârtie, şi timpul nu-ţi va părea un stăpân nemilos, cum spunea poetul.

SCORPION    Sănătatea nu-ţi este afectată, dar este bine să dai dovadă de prudenţă.  Magnetismul personal e în creştere, poţi lămuri unele situaţii sentimentale! Astăzi, nu vorbi, însă, fără să-ţi faci înainte un plan. Foloseşte intuiţia, dar nu te lăsa purtat de ea. Disimulează-ţi cu iscusinţă intenţiile printre imagini frumoase, poetice şi pline de culoare. Apoi exprimă direct şi hotărât ce ai de spus. O zi obositoare, dar chiar plăcută. Seară de cumpărături mici, poate în oraş, în compania celor dragi. Favorurile stelelor se îndreaptă spre cumpărături şi cadouri. Ceea ce cumperi astazi va face mare placere celor dragi.

SĂGETĂTOR    Ai o idee, dar o idee fixă. Încăpăţânarea îţi foloseşte, pentru că, din fericire, este o idee bună! Eşti într-o formă bună, fizică şi mentală, aşa că prin această osmoză rară ai succes. De fapt, o veste primita spre sfarsitul zilei te fac sa speri intr-o posibila imbunatatirea a situatiei financiare, dar nu te grabi cu cheltuielile! Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă. O zi în care socializezi mai tot timpul. Vizite şi întâlniri, dar până la sfârşitul zilei vei realiza că nu ai pierdut-o degeaba.

CAPRICORN    O perioadă favorabilă pentru afacerile şi reuniunile de familie, sau o seară plăcută cu prietenii, în oraş, poate la un film. Pentru o mica parte din Capricorni, o veste bună, pe seară! O zi foarte bună, din punct de vedere personal. Tot ce îţi propui, la nivel rezonabil, îţi iese astăzi cu mare uşurinţă. O idee interesantă îţi lumineză sufletul. Poţi să faci mult bine cu bani foarte puţini. Nu ezita! Sunt favorizate vizitele şi întâlnirile cu prietenii şi rudele, mici cumpărături, reuniunile de familie.

VĂRSĂTOR  Evenimene neprevăzute. Şi bune şi rele... Trebuie să dai dovadă de calm, răbdare şi iscusinţă pentru ca să anulezi unele aspecte nefavorabile. In orice caz, nu te poţi baza pe niciun ajutor! Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, nimic! Nu te enerva, oare sunt lucruri aşa de importante ca să-ţi tulbure echilibrul interior?  Furia este primul semn al insuccesului. Nu dori lucruri imposibil de obţinut. Pacea sufletului este dată de echilibrul perfect dintre posibilitate şi dorinţă.

PEŞTI  Spui că viaţa ta este tristă şi plictisitoare. Trebuie să cauţi motive de mai bine, să faci parte din ceva mare şi important, benefic, să nu te laşi cuprins de cenuşiu şi monotonie. Încearcă! O veste, o informaţie îţi oferă o oportunitate neaşteptată, dar deosebit de plăcută/profitabilă. Fii tolerant şi emană impresia ca trebuie să domneasacă un spirit de fair-play – „...o să avem de câştigat cu toţii...”!