Pentru diminuarea efectelor negative ale radiaţiilor emise într-un eventual accident nuclear, experţii recomandă izolarea în casă şi administrarea de iodură de potasiu şi de suplimente de calciu.
Cancerul de glandă tiroidă, leucemia, infertilitatea şi malformaţiile genetice, într-o oarecare măsură, sunt consecinţele sumbre ale exploziei nucleare de la Cernobâl. Faptul că numărul cazurilor de cancer din România a crescut de la 40.000 în anul 1994 la aproape 100.000 nu poate fi pus exclusiv pe seama accidentului de acum 25 de ani.
"Numărul de cancere din România nu are acum nicio legătură cu accidentul de la Cernobâl, ci cu fumatul, mâncatul nesănătos, poluarea aerului, a apei", a subliniat medicul endocrinolog Dan Pereţianu, invitat la chatul evz.ro. Medicul a explicat ce ar trebui făcut dacă ar avea loc un accident nuclear în România sau în apropierea ţării noastre.
OMS: 5.000 de copii au făcut cancer după Cernobâl
Statisticile au arătat că, imediat după accidentul de la Cernobâl, incidenţa cancerului tiroidian a crescut la copii şi adolescenţi, iar la patru ani după accident, prevalenţa a fost de două ori mai mare. Potrivit Organziaţiei Mondiale a Sănătăţii, 5.000 de copii şi adolescenţi din zonele cel mai grav afectate au dezvoltat cancer al tiroidei.
"În ceea ce priveşte adulţii, în România, numărul de cancere de tiroidă a crescut moderat (10%-15%) în primele trei luni după accident în judeţele Botoşani şi Iaşi, nu şi în Suceava", a adăugat endocrinologul.
Şi numărul cazurilor de leucemie a crescut, radiaţiile afectând structura oaselor şi măduva. Dacă un accident asemănător celui de la Cernobâl ar avea loc şi în România sau în apropierea ţării noastre, prima măsură care ar trebui luată este "adăpostirea între betoane".
Doar după ce a trecut explozia, în momentul în care particulele au ajuns în aer, se pune problema administrării de iod. "Oamenii sănătoşi au nevoie de 1 mg pe săptămână de iodură de potasiu, timp de 45 de zile, adică 6-7 adminstrări. În acest moment, există preparate care au 100 micrograme, 200 micrograme, 500 micrograme şi chiar 1 miligram. Interesant e că în 1986, în regiunile din România în care se administra iodură de potasiu în cadrul unui program naţional în şcoli, ca profilaxie faţă de «guşa endemică», modificarile tiroidiene au lipsit. Acei copii au fost protejaţi fără să ştie", a explicat medicul.
Calciul combate efectele stronţiului
Şi protecţia oaselor este importantă, întrucât stronţiul "seacă" oasele de calciu. Acest fenomen poate fi prevenit prin administrarea suplimentelor de calciu pe termen lung. "Cum timpul de înjumătăţire al stronţiului e de 150 de ani, cam zece generaţii trebuie să ia calciu circa 1-2 grame pe zi. Doze mai mari pot lua copiii, gravidele, femeile la menopuază", a mai spus medicul.
"După un accident nuclear, este posibil să apară copii cu malformaţii. De exemplu, prevalenţa malfor maţiilor în România a crescut pentru 4-5 luni în Moldova (Vrancea, Botoşani) după 1 mai 1986, dar procentul a revenit în limite normale după luna a şasea." DAN PEREŢIANU, medic endocrinolog
ALTE SURSE
Cât de periculoase sunt radiaţiile naturale
Radiaţiile cosmice, alimentele, obiectele electrocasnice şi investigaţiile medicale sunt surse naturale de radiaţii. Atmosfera planetei acţionează ca un scut, absorbind o mare parte din radiaţia cosmică. Cei care locuiesc aproape de nivelul mării sunt expuşi la o doză de radiaţii cosmice mai mică decât cei care locuiesc la munte. În timpul călătoriei cu avionul, corpul absoarbe radiaţii, iar nivelul expunerii creşte odată cu altitudinea. Sistemele de scanare a securităţii unui aeroport au un standard strict privind cantitatea de radiaţii, iar expunerea este nesemnificativă, potrivit normelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Pentru a minimaliza efectele radiaţiilor casnice, specialiştii recomandă să alegeţi televizoare şi calculatore cu ecran plat şi să scurtaţi timpul convorbirilor la telefon.
Radiografiile sau alte investigaţii medicale de acest tip sunt o sursă mai mare de radiaţii. De aceea, sunt recomandate cel mult două pe an. Pentru o mai mare siguranţă, alegeţi clinici cu personal specializat.