Primii români care vor primi carte de identitate cu CIP. Documentele intră în vigoare

Primii români care vor primi carte de identitate cu CIP. Documentele intră în vigoare Cartea de identitate / Sursa foto EVZ

Primele cărți de identitate electronice vor fi emise, în cadrul unui program pilot, la Cluj Napoca. Anunțul a fost făcut de ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Ministrul Lucian Bode a anunțat că primele 5.000 de cărți de identitate electronice – cu CIP – așa cum sunt cunoscute, vor fi emise la Cluj Napoca. El i-a mulțumit primarului Emil Boc pentru că a susținut implementarea acestui proiect pilot în municipiul pe care îl conduce. Lucian Bode a participat la lansarea programului, la sediul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Cluj-Napoca.

„Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot, pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici deschidere din partea domnului primar, Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, pentru interesul manifestat pentru acest proiect pilot”, a declarat Lucian Bode.

Potrivit spuselor sale, prin acest program pilot vor fi emise 5.000 de cărţi de identitate electronice, înainte să fie extins la nivelul întregii țări.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale ministerului Afacerilor Interne, care, în colaborare cu partenerii instituţionali, au pus în practică, prin forţe proprii, acest proiect pilot”, a spus Bode.

Lucian Bode, Vlad Voiculesc

Avantajele noii cărți de identitate electronice

Noua carte de identitate electronică – cu CIP – intră în vigoare începând de luni, 2 august, în conformitate cu reglementările Uniunii Europene. Noul document de identitate va conține un certificat pentru semnătură electronică şi datele biometrice ale titularului.

Conform reglementărilor în vigoare, cartea de identitate va conține o serie de informații cu caracter personal. Este vorba despre numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia titularului, data şi locul naşterii, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, CNP și adresa de domiciliu. Aceste informații apar și pe actualele documente de identitate. În plus, cartea electronica va mai conține un certificat pentru semnătură electronică şi datele biometrice ale titularului. Este vorba despre imaginea facială şi, după caz, imaginile amprentelor digitale de la două degete.

Cu ajutorul cărții de identitate electronică, titularul va putea să se autentifice online în sistemele informatice ale instituțiilor publice și private. Aceasta pentru a beneficia de servicii electronice bancare, fiscale, în relația cu ANAF etc. Cartea electronică de identitate va înlocui cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, funcționalitățile acestuia urmând să fie asigurate de noul act de identitate.

Actul de identitate va conține o serie de elemente de securitate obligatorii, prevăzute de legislația europeană, care va permite libera circulație a deținătorilor în spațiul Uniunii Europene.

Cetățenii pot opta pentru cărți de identitate simple

Pentru cei care nu vor cărți de identitate electronice, cu cip, autoritățile vor pune la dispoziție cărți de identitate simple. Acestea conțin toate datele de identificare, mai puțin cele stocate pe cip-ul electronic.

Cărțile de identitate simple nu vor mai permite titularilor să circule liber în Uniunea Europeană, doar în baza actului de identitate. Ei vor avea nevoie și de un pașaport valabil.