Primii pași din America. Dovezile arată prezența umană aici cu cel puțin 7.000 de ani mai devreme decât se credea FOTO

Primii pași din America. Dovezile arată prezența umană aici cu cel puțin 7.000 de ani mai devreme decât se credea FOTO

Noi descoperiri din New Mexico arată că oamenii au pus piciorul în cele două Americi cu cel puțin 7.000 de ani mai devreme decât se credea inițial. Colonizarea continentului a reprezentat un subiect de dezbatere timp de întregi decenii. Mulți cercetători sunt sceptici cu privire la dovezile prezenței umane în America de Nord mai devreme de 16.000 de ani în urmă, relatează BBC.

O echipă de cercetători care activează în New Mexico a descoperit zeci de urme de pași umani care sugerează că ar fi putut exista valuri mari de migrație despre care nu știm nimic și ridică problema unor comunități care au dispărut în timp. Urmele s-au format în noroi moale pe marginile unui lac de mică adâncime care acum face parte din Alkali Flat din White Sands. Cercetările au fost publicate în revista Science.

Noi urme de pași umani în New Mexico. Cui aparțin amprentele

O echipă de la US Geological Survey a efectuat datarea cu radiocarbon a semințelor găsite în straturile de sedimente aflate deasupra și dedesubtul locului unde au fost găsite urmele de pași umani. Astfel, cercetătorii au obținut date remarcabil de precise pentru amprente.

Pe baza dimensiunilor acestora, oamenii de știință cred că urmele au fost lăsate în principal de adolescenți și copii care călătoreau de colo-colo. Ocazional, și câte un adult trecea prin zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cercetătorii nu știu exact cu ce se ocupau copiii de la acea vreme, însă este posibil să-i fi ajutat pe adulți în procese de vânătoare întâlnite mai târziu la culturile nativilor americani, care poartă numele de „saltul bivolilor” și presupun împingerea animalelor peste o margine de stâncă relativ adâncă.

Animalele „trebuiau să fie prelucrate toate într-o perioadă scurtă de timp”, a explicat Dr. Sally Reynolds, coautor la studiului, de la Universitatea Bournemouth. „Trebuiau să aprindă focuri, să supună grăsimea unui proces de transformare”. Adolescenții ar fi putut ajuta prin colectarea de lemne de foc, apă sau alte elemente esențiale.

Vechimea urmelor de pași este importantă, însă toate dovezile referitoare la așezarea umană din America sunt contestate într-un fel sau altul, notează sursa citată. Adeseori, oamenii de știință poartă dezbateri inclusiv pe tema uneltelor de piatră descoperite în situri antice, contrazicându-se pe aspecte referitoare la autenticitatea dovezilor. Poate că unele unelte sunt simple pietre sparte în urma unui proces natural, cum ar fi distrugerea unei stânci.

Artefactele descoperite în localitățile timpurii sunt uneori mai puțin clare decât vârfurile de suliță rafinat lucrate, găsite în America de Nord începând cu 13.000 de ani în urmă. Acest lucru lasă ușă deschisă îndoielilor.

„Unul dintre motivele pentru care există atât de multe dezbateri este faptul că există o lipsă reală de date foarte ferme. Asta este ceea ce credem că se întâmplă”, a declarat pentru BBC profesorul Matthew Bennett, autor principal al lucrării de la Universitatea Bournemouth. „Urmele de pași nu sunt, însă, ca uneltele de piatră. O amprentă este o amprentă și nu se poate mișca în sus și în jos [în straturile de sol]”, a mai spus profesorul.

„Urmele de pași reprezintă o secvență veche de 21.000-23.000 de ani”

Profesorul Tom Higham, expert în datarea cu radiocarbon de la Universitatea din Viena, a declarat: „S-au întreprins câteva verificări ale datărilor materialului din apropierea locului unde se află urmele de pași și s-a constatat că probele complet terestre (cărbune) au vârste similare cu cele ale speciilor acvatice pe care le-am datat în apropierea urmelor.

De asemenea, ei (n.r. cercetătorii) au susținut, cred că în mod justificat, că lacul trebuie să fi fost puțin adânc în momentul în care oamenii au mers pe acolo, atenuând efectul de rezervor introdus de sursele vechi de carbon. Consecvența rezultatelor și sprijinul oferit de o tehnică de datare diferită aplicată sitului, ambele au susținut validitatea rezultatelor”.

„Cred că, privite împreună, urmele (n.r. de pași) reprezintă o secvență veche de 21.000-23.000 de ani”, a declarat profesorul Higham pentru BBC News.

În timpul celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, în rândul arheologilor nord-americani a apărut un consens conform căruia oamenii aparținând culturii Clovis au fost primii care au ajuns în America.