Ministrul britanic pentru Europa, Geoff Hoon, soseste azi la Bucuresti pentru o serie de intalniri cu ministrul demisionar de externe Mihai-Razvan Ungureanu si cu ministrul de interne Vasile Blaga, pentru "consolidarea parteneriatului strategic" Bucuresti-Londra.
Intr-un interviu acordat ziarului „Evenimentul zilei”, Hoon vorbeste despre proiectele comune Romania-Marea Britanie, ii indeamna pe politicienii romani sa continue reforma si apreciaza ca primii ani de dupa aderare vor bune bazele viitorului rol al Romaniei in UE.
EVZ: Domnule Hoon, este a doua vizita a unui membru al Cabinetului britanic la Bucuresti, in cateva saptamani. Doar o coincidenta sau un semn ca Londra are nevoie de sustinerea Romaniei in UE? Geoff Hoon: 2007 va fi un an plin pentru UE. Statele membre trebuie sa abordeze o serie de chestiuni importante si complexe, precum securitatea energetica, schimbarile climatice si Agenda Lisabona. Trebuie sa inregistram progrese in aceste domenii pentru a face fata provocarilor globalizarii, dar si pentru a profita de oportunitatile pe care ea le ofera. Vizita mea reprezinta o ocazie sa discut cu colegii romani despre aceste subiecte, si nu numai, si sa continui pe linia intrevederilor purtate de vicepremierul britanic John Prescott cu oficiali romani.
Romania este cel de-al saptelea stat membru ca marime in UE, iar sprijinul sau in promovarea anumitor subiecte de pe agenda europeana este, bineinteles, foarte important pentru Marea Britanie.
Marea Britanie a fost unul dintre sustinatorii-cheie ai integrarii Romaniei in UE si ramane un avocat major al procesului de extindere a UE. Dar relatia Marea Britanie-Romania intra acum intr-o noua etapa, cea de parteneriat in interiorul UE. Vizitele efectuate in ultima luna de vicepremierul John Prescott, ministrul pentru educatie preuniversitara Jim Knight si cea de astazi arata seriozitatea pe care o acordam in dezvoltarea relatiilor bilaterale.
Parteneriatul Romania-Marea Britanie va deveni mai puternic
Ambasadorul Robin Barnett a vorbit despre intentia Londrei de a avea un parteneriat strategic cu Romania, in cadrul UE. Puteti oferi cateva exemple concrete de proiecte pe care Marea Britanie si Romania le-ar putea sustine, in interesul ambelor tari? Parteneriatul strategic, construit de Romania si Marea Britanie inca din 2003, va deveni si mai puternic acum, cand Romania este membru UE si NATO. Avem relatii bilaterale excelente in domenii precum justitie si afaceri interne, cooperare militara in Irak, Afganistan si Balcani, schimburi comerciale, cultura, invatamant si multe altele.
Impreuna putem sa dezvoltam pe mai departe cooperarea in domenii deja consacrate cum ar fi justitia si afacerile interne. In acest sens, astept cu interes sa lansez, in cursul vizitei mele la Bucuresti, un nou proiect comun in lupta impotriva traficului de carne vie. Traficul de persoane este o chestiune importanta pentru ambele tari si reprezinta o forma moderna de sclavie, care trebuie rezolvata printr-un efort conjugat.
Ati avertizat ca aplicarea restrictiilor pentru muncitorii romani si bulgari ar putea afecta pozitia diplomatica a Londrei in Europa de Est. S-a intamplat deja acest lucru, si acum incercati sa remediati situatia, sau reactia Bucurestiului nu a fost asa de dura cum va asteptati? Stiu ca multi oameni din Romania au fost dezamagiti de decizia noastra de a restrictiona accesul muncitorilor romani pe piata britanica a muncii. Am luat aceasta decizie pentru a avea timp sa analizam indeaproape impactul extinderii din 2004 asupra comunitatilor noastre si a serviciilor locale. Am ales o abordare treptata a accesului pe piata muncii, pana cand vom avea o evaluare in detaliu a impactului extinderii de acum trei ani. Aceasta decizie face parte din politica guvernului britanic privind migratia controlata. Asa cum am anuntat deja, vom revizui aceasta decizie peste un an.
Relatia noastra cu guvernul roman si cu alte tari din Europa de Est ramane una solida. Marea Britanie a fost si este in continuare un sustinator al extinderii inspre estul Europei. Tony Blair a fost primul lider european care a cerut, in 1999, ca Romania sa devina membru UE.
Sunt sigur ca relatia noastra cu Romania si cu alte tari din regiune va deveni si mai puternica in urmatorii ani, pe masura ce vom continua cooperarea bilaterala ca parteneri europeni.
„Este foarte important sa continuati reformele”
Romania se afla intr-o criza politica prelungita, care ar putea incetini reforme importante in domeniul justitiei si al accesarii fondurilor europene. Care este sfatul pe care l-ati oferi clasei politice din Romania? Ca ministru in guvernul britanic, nu pot comenta evolutiile politice din Romania. Dar este foarte important ca tara dumneavoastra sa continue reformele in domenii precum justitia si afacerile interne si sa-si intareasca puterea de absorbtie a fondurilor europene. Marea Britanie si UE vor continua sa ofere asistenta daca va fi cazul. Sunt convins ca guvernul de la Bucuresti este constient de importanta continuarii progreselor considerabile deja inregistrate in aceste domenii. Sunt la curent cu pregatirile legate de organizarea alegerilor pentru Parlamentul European. Romania trebuie sa fie reprezentata de politicieni cu experienta si viziune.
Cred cu tarie ca tara dumneavoastra va avea o contributie solida in abordarea provocarilor ridicate de viitoarele politici europene. Ceea ce veti face in primii ani de dupa aderare va pune bazele viitorului rol al Romaniei ca stat membru care sa contribuie activ la succesul proiectului european.