Evenimentul Zilei > Actualitate > Primii 300 de repatriați din Italia au ajuns pe litoral. Ce măsuri au luat autoritățile UPDATE
Primii 300 de repatriați din Italia au ajuns pe litoral. Ce măsuri au luat autoritățile UPDATE

Primii 300 de repatriați din Italia au ajuns pe litoral. Ce măsuri au luat autoritățile UPDATE

Două avioane, cu 309 pasageri, au aterizat la aeroportul Mihail Kogălniceanu, Constanța, cu cetățeni români repatriați din Italia. Prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, cel puțin 1500 de persoane vor fi repatriate din zonele de risc, urmând să intre în carantină în mai multe hoteluri de pe litoral.

UPDATE -După ce autoritățile județene au informat că pe litoral vor fi repatriați, sâmbătă, 309 cetățeni români, cu două aeronave, în urmă cu puțin timp  o informare oficială de la MAE prezintă  revenirea în țară a unui grup de 227 de cetățeni români aflați cu titlu temporar în Italia. MAE nu face nicio referire la zona în care au aterizat cursele aeriene tip charter.

”În continuarea informațiilor comunicate în cursul zilei de ieri cu privire la demersurile Ministerului Afacerilor Externe și ale Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor în vederea facilitării revenirii în țară a cetățenilor români, nerezidenți, care sunt lucrători sezonieri, afectați de restrângerea drastică a activităților economice în care erau angrenați în Italia, precum și a cetățenilor români care se află în Italia în situații deosebite, fără posibilități reale de a continua prezența pe teritoriul Italiei, Ministerul Afacerilor Externe precizează că în cursul zilei de astăzi au revenit în țară 227 de cetățeni români.

Cetățenii români au fost repatriați din Torino, Italia, cu două curse aeriene, tip charter, operate de o companie privată. Reînnoim apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esențiale și recomandarea ca turiștii sau cetățenii români aflați temporar în străinătate să revină de urgență în țară.

Totodată, facem apel la cetățenii români de a da dovadă de înțelegere și responsabilitate și de a evalua în mod responsabil oportunitatea călătoriilor în străinătate în acest moment. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranța cetățenilor și posibilitatea acestora de revenire în țară. De asemenea, facem apel la cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate de a respecta cu strictețe recomandările autorităților din aceste state și subliniem că deplasările către România nu sunt recomandate. Aceste deplasări pot fi afectate de restricțiile impuse de statele de tranzit și pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecției cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranța celor de acasă”.

 

Aterizarea celor două aeronave s-a desfășurat în condiții de maximă securitate. În parcarea aeroportului Mihail Kogălniceanu au fost montate, din vreme, corturi pentru ca repatriații să poată aștepta în condiții de distanțare socială transportul pentru zonele de carantinare. Toate zonele tranzitate de aceste persoane vor fi, apoi, decontaminate. La fața locului, jandarmii Grupării Mobile au asigurat ordinea publică. Convoaiele cu repatriați au fost însoțite de poliție.

Pasagerii au coborât, pe rând, câte cinci, din avion, iar triajul epidemiologic s-a efectuat  imediat după coboară din aeronavă. Prefectul de Constanța, George Niculescu, prezent la aeroport, a declarat că vor fi prelevate probe de la fiecare pasager.

”Având în vedere că vin dintr-o zonă cu risc, având în vedere că s-a propus ca ei să fire carantinați în județul Constanța, am cerut, ca măsură suplimentară de protecție, testarea tuturor repatriaților care vin cu avionul. Probele vor fi recoltate și testate la București pentru a nu fi afectată capacitatea de testare a județului Constanța”, a declarat George Niculescu.

Cei 227 repatriați, veniți de la Torino, au început să fie cazați la hotelul Flora, din Mamaia, care a oferit prin contract 355 de locuri spre carantinare. Zona este păzită de jandarmi.

Duminică nu vor fi aterizări la Mihail Kogălniceanu.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a aprobat, pentru litoral, un număr de 1500 locuri pentru carantinare.  În afară de hotelul Flora, au fost aprobate 700 de locuri la un hotel din Eforie Nord, 365 de locuri la un hotel din stațiunea Jupiter și 855 de locuri la Techirghiol.

 

 

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: