Primele probleme pentru Marcel Ciolacu, ca premier. Proteste și întâlniri cu miniștri

Sursa foto: INQUAM_Photos

Noul premier Marcel Ciolacu are un program extrem de încărcat în prima sa zi în funcție. Prim-ministrul se va întâlni cu mai mulți miniștri, dar se confruntă și cu primele proteste.

Proaspătul prim-ministru al României, Marcel Ciolacu, are vineri o serie de întâlniri de lucru cu unii dintre miniştri. Primii convocaţi la cabinetul premierului sunt cei care dețin portofolii implicate în gestionarea fondurilor din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

De la ora 12.00, premierul se va întâlni cu vicepremierii Cătălin Predoiu și Marian Neacşu, precum și cu ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.

Programul oficial anunţat de Guvern arată că, de la ora 13.00, Marcel Ciolacu se întâlnește cu vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu şi cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Întâlnirile de lucru vor avea loc la Palatul Victoria, după ce premierul a vorbit, încă de la desemnare, despre eforturile care trebuie făcute pentru reducerea inflaţiei. De asemenea, în prima şedinţă de Guvern, Marcel Ciolacu a cerut mobilizarea generală a tuturor funcţionarilor pentru atingerea jaloanelor şi ţintelor din PNRR.

Întrevedere cu sindicaliștii din Educație și două proteste

Tot vineri, de la ora 14.00, Marcel Ciolacu va avea o întâlnire cu sindicaliştii din Educaţie, după ce aceştia au suspendat greva generală, care a durat mai bine de trei săptămâni în baza promisiunilor ferme legate de Legea salarizării. Acest act normativ urmează să fie pregătit până pe 15 iulie.

În același timp, ziua de vineri este și data aleasă de Uniunea Naţională a Sindicatelor Tesa din Sănătate şi de Sindicatului cadrelor militare disponibilizate pentru a picheta Ministerul Muncii, nemulţumiţi de modul de aplicare a Legii salarizării unitare 153/2017.

„Scopul este atenţionarea veşnicului ministru al Muncii, dl. Marius Budăi să aplice, în mod egal şi integral, după 6 ani de prorogări, Legea salarizării 153/2017”, se aratăă într-un comunicat al comunicat al CNS Meridian.

Sindicaliştii spun că obiectivul lor în toate acţiunile la care au participat, alături de politişti şi CFR-işti, este aplicarea integrală a acestei legi, mai ales în legătură cu „reparaţiile” şi „înlăturarea inechităţilor” din legislaţia la pensiile şi civile şi militare.

„Dl. Budăi trebuie să înţeleagă că vremea tergiversarilor a trecut! Sunt 2 ani de când i-am prezentat argumentaţia juridică a renegocierii PNRR. Toate statele membre UE au făcut-o, România nu, refuzând în continuare, prin expresia „etapizare” să aplice legile salarizării şi pensiilor aşa cum au fost promulgate. După 6-7 ani de neaplicare, guvernele ne ameninţă cu noi legi care vor fi implementate tot „etapizat”, adică deloc. Obiectivul lor real, trădat de „Ordonanţa austerităţii” este de a taxa în continuare munca sclavilor români, nu profitul stăpânilor externi. Vă aşteptăm, aşadar, cu însemnele noastre, mâine la orele 11.30, la Ministerul Muncii, pentru a-i demonstra d-lui Budăi, la primul dialog în calitate de „nou” ministru, că nici noi, „bunicii”, nu ne mai lăsăm prostiţi!”, se mai arată în comunicat.

Protestul se va desfășura între orele 11:30 și 13:30.

Revendicările personalului TESA din Sănătate

„Eliminarea discriminării în cadrul noii legi a salarizării din sănătate pentru personalul TESA si pentru toate categoriile de salariaţi care au suferit ca urmare a aplicării Legii 153/2017;

Personalul nemedical din spitale să fie cuprins în Anexa- Sănătate, în noua lege a salarizării şi să nu mai fie separat de partea medico-sanitară. Echipa din spitale să fie ÎMPREUNĂ, medical şi nemedical;

Să nu scadă niciun venit aflat în plată, în momentul intrării în vigoare a noii legi a salarizării;

Deblocarea posturilor în sistemul sanitar;

Sporurile în sănătate să fie raportate la salariile aflate în plată;

Acordarea voucherelor de vacanţă tuturor salariaţilor din sănătate prin plata acestora de la bugetul de stat;

Revenirea la indemnizaţia de hrană neimpozitată prin acordarea de carduri sau tichete de masă, actualizată la 40 de lei/zi;

Acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase pentru toţi angajaţii unităţilor sanitare de mono specialitate în care activitatea se desfăşoară în condiţii de pericol – Pneumoftiziologi (TBC), Psihiatrie şi Boli Infecţioase" şi introducerea drepturilor de acordare a sporurilor pentru tot personalul (medical şi nemedical) care lucrează în spitalele de acest tip şi în Regulamentul Sporurilor;

Clarificarea situaţiei structurilor de Managementul Calităţii (SMC), eventual introducerea în categoria de personal auxiliar – sanitar, având în vedere că au angajaţi şi medici, conform Ordinului 1312/2020”.

„Uniunea Sindicatelor Tesa din Sănătate aşteaptă publicarea proiectului de lege a salarizării pe data de 15 iulie 2023, aşa cum a fost anunţat, iar în funcţie de cum va arăta acesta, va acţiona prin toate mijloacele legale pentru stoparea discriminării, susţinerea revendicărilor şi restabilirea drepturilor acestor salariaţi din sistemul sanitar, în caz contrar vor relua acţiunile de protest, care ar putea culmina cu greva generală”, mai spun sindicaliştii.

„De 6 ani, categorii importante de salariaţi din sistemul sanitar, au fost grav discriminate de actuala Lege a salarizării nr.153/2017. Este vorba în primul rând de personalul nemedical tehnic-economic-administrativ (TESA), dar şi de personalul BBC (biologi, biochimişti, chimişti), psihologi, personal auxiliar-sanitar. Au fost create astfel adevărate prăpăstii salariale între personalul medico-sanitar şi celelalte categorii de salariaţi (situaţie unică in Europa), iar acest lucru a condus la un profund sentiment de nedreptate, care este deja cronicizat în rândul lucrătorilor din sănătate”, au adăugat liderii sindicali.