Evenimentul zilei a stat de vorbă cu câțiva politicieni aflați la primul mandat de parlamentar pentru a afla care sunt impresiile acestora în primele săptămâni de la începerea activității noului Legislativ. Senatorul PMP, Traian Băsescu, a spus că, acum la începutul legislaturii, nu are de relatat ceva spectaculos.
„Deocamdată nu facem nimic. E partea administrativă, atât. După sărbători o să fie, nominalizarea Guvernului. Nu cred că va fi vacanță”, a afirmat, pentru EVZ, Traian Băsescu.
Pe de altă parte, deputatul USR, Nicușor Dan, a declarat, că experiența sa în primele săptămâni în Parlament a fost una cam nefericită. Spre exemplu, liderul USR a spus că i s-a părut ciudat faptul că nu toți parlamentarii, care au fost desemnați în Comisia de validare, au avut acces la dosarele altor senatori și deputați.
„Noi am avut trei oameni din 30 și lor li s-au repartizat 30% din dosare, niciunul din cele interesante. Și la fel, s-au sistat dezbaterile din plenul Comisiei de validare pe cazurile cu probleme, inclusiv Dragnea, d-na Cătăniciu și încă două persoane. Eu vorbesc strict de procedură. Pur și simplu nu am avut acces. Juriștii pe care noi i-am desemnat să facă parte din Comisia de validare nu au avut acces la dosarul d-nei Cătăniciu”, a explicat Nicușor Dan, pentru EVZ.
Cu aceeași lipsă de transparență s-au confruntat unii parlamentari și în cazul unor proiecte legislative care trebuiau dezbătute în Comisii, potrivit liderului USR.
„S-au votat 40 de respingeri de proiecte legislative pentru care noi am primit ordinea de zi ieri la ora 15.00, adică s-a pus pe site și site-ul a picat undeva pe la 9 sau 10 seara. A fost o inundație sau ceva în subsolul Parlamentului. Deci nu e ceva cu rea voință. Faptul că ești pus să judeci 40 de proiecte legislative complexe fără să ai acces la ele mi s-a părut foarte ciudat. Adică puteam să ne întâlnim săptămâna viitoare, puteam să stabilim, uite astea sunt cele 30, 40 de legi pe care le vom discuta. E un mod de lucru care lasă de dorit. Sperăm că vom avea un dialog ca să fim toți responsabili față de modul în care se legiferează. Așa practic s-a votat fără ca nimeni să cunoască despre ce e vorba. Ceea ce nu e corect”, a spus Nicușor Dan.
Și parlamentatul liberal, Robert Sighiartău, a spus că i s-a părut „un pic ciudat” că nu a avut suficient timp la dispoziție să analizeze o serie de proiecte de pe ordinea de zi.
„Am văzut că am avut foarte multe proiecte pe ordinea de zi pe care n-am apucat să le studiez, deci e ciudat un pic felul în care se derulează lucrurile, dar sperăm că din ianuarie vom intra în normal. Eu tind să cred că totuși a fost o excepție, având în vedere că a fost final de an. Sper ca lucrurile să nu se deruleze de acum încolo așa, că nu degeaba se dau atât de multe legi proaste. Dacă se derulează lucrurile fără să existe o dezbatere reală pe fiecare lege și fără să vedem exact ce efecte produce fiecare lege. Eu sper să fie o excepție”, a precizat deputatul PNL.
Sighiartău a adăugat, pentru EVZ, că a fost făcută o sesizare în cadrul Comisiei de buget, al cărei membru este, în care convocarea Comisiei să fie făcută din timp.
„Am sesizat și în Comisia de buget astăzi și am spus că lucrurile trebuie să se desfășoare un pic din timp ca să avem posibilitatea să studiem proiectele. Să fim convocați tot așa din timp pentru că ieri am avut o convocare într-o jumătate de oră să ne pregătim la Comisie și vă dați seama că nu e bine. Eu sper să ajungem la un alt mod de lucru”, a spus Sighiartău.
Deputatul PMP, Robert Turcescu, a precizat că este multă muncă în Parlament, dar că asta presupune meseria.
„Mi se pare că e foarte mult de muncă, dacă chiar vrei să fii parlamentar şi nu gură-cască”, a afirmat, pentru EVZ, Turcescu.
În schimb, deputatul PSD, Nicolae Bacalbașa, a spus, pentru EVZ, că experiența sa ca boboc în Parlament a fost una pozitivă.
„Cred că este o experiență pozitivă, în condițiile în care aparții unei majorități obținută pe cale onestă și având posibilitatea s-o realizezi niște lucruri concrete”, a declarat Bacalbașa, de profesie medic.
Întrebat ce proiecte legislative are în vedere pe viitor, deputatul social-democrat a răspuns că vrea ca Galați și Brăilă să aibă un spital regional.
„Galați, Brăila este a doua conurbație ( aglomerație urbană formată dintr-un oraș cu rol de centru, spre care gravitează, din punct de vedere economic, administrativ și cultural, o serie de orașe învecinate mai mici – n.r.) a României, nerecunoscută ca atare, deci trebuie să i se dea un statut juridic. Sunt numai 15 km între cele două orașe. În aceste condiții, fiind a doua conurbație după București trebuie spital regional. Ca medic, știu că există o mulțime de probleme specifice legate de sănătate. Eu sunt un meseriaș, am răspuns de un județ, deci sunt un practician în materie de administrație. Sigur că acum trebuie să implementăm strategic. Problema acută a acestei țări este instalarea cât mai rapidă a Guvernului, care a fost votat ca orientare de populație”, a spus Bacalbașa.