Evenimentul Zilei > Monden > Primele forme de viață descoperite pe Marte. Supraviețuiesc având o formă de sferă
Primele forme de viață descoperite pe Marte. Supraviețuiesc având o formă de sferă

Primele forme de viață descoperite pe Marte. Supraviețuiesc având o formă de sferă

Un studiu recent susține că a găsit dovezi pentru forme de viață asemănătoare ciupercilor pe Marte. Aceste caracteristici au fost descoperite de camerele de la bordul navei Mars Exploration Rover Opportunity, la scurt timp după ce a aterizat în 2004.

De fapt, acestea nu sunt organisme vii, ci mici bucăți sub formă de sferă ale hametitei minerale, originea lor exactă fiind încă dezbătută de oamenii de știință. Hematitul este un compus de fier și oxigen, foarte important din punct de vedere comercial pe Pământ. Rocile sferice de pe Marte ar fi putut fi create prin acumularea treptată a materialului în medii de apă care se evaporă lent. Mai exista varianta producerii acestora de activitatea vulcanică.

Viermi fosilizați

Aceste „ciuperci” spațiale nu au reprezentat prima revendicare a vieții extraterestre. Pe 7 august 1996, președintele american de atunci, Bill Clinton, a anunțat posibilitatea ca oamenii de știință să fi descoperit rămășițele antice, fosilizate, ale microorganismelor într-un meteorit care fusese recuperat din Antarctica în 1984.

Micile structuri descoperite în interior, cu ajutorul unor microscoape, seamănă foarte mult cu viermii și sunt susceptibile de a avea miliarde de ani. Oamenii de știință au subliniat că procesele anorganice sunt destul de capabile să producă structuri care seamănă cu organismele vii.

Gazele misterioase

În anii 1970, landerii robotici Viking ai NASA au efectuat o serie de experimente menite să testeze solul marțian pentru a găsi prezența microorganismelor. Experimentele s-au bazat pe probele unor porțiuni mici de sol marțian. Acestor bucăți de sol li s-a adăugat carbon radioactiv-14.

După analizele chimice, fiecare probă de sol a fost încălzită constant la sute de grade, pentru a distruge microbii, cu intenția de a vedea dacă reacțiile solului au încetat. Ciudat a fost momentul în care s-a observat o creștere constantă a carbonului, care în mod normal, ar fi trebuit să fie absorbit de orice microorganism.

Oricum ar fi, organismele găsite nu sunt ciuperci. Zona din jurul sitului de debarcare al Opportunity este plină de astfel de organisme, care pot fi văzute pe întreaga suprafață, fiind găsite fie îngropate în sol, fie înglobate în roci.

Oricât de interesante ar fi afirmațiile privind posibilitatea vieții extraterestre, acestea ar trebui tratate cu o doză de scepticism. Nu s-au găsit încă dovezi concludente despre existența unei vieți extraterestre.