Primele dezbateri electorale: Stoianoglo spune că e „un fost procuror general exemplar”. Sandu: „Pe această scenă avem un cal troian”

Dezbateri electorale. Sursa foto: www.facebook.com/dodon.igor1

Republica Moldova. Cei doi candidați la funcția de șef de stat, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, s-au confruntat duminică în prima dezbatere electorală. Evenimentul a avut loc la Palatul Republicii din Chișinău.

Dezbaterile au început cu câte un discurs susținut de fiecare dintre candidați. Ulterior, aceștia și-au adresat câte 10 întrebări.

Maia Sandu: Din păcate, pe această scenă avem un „cal troian”

În discursul său, candidata PAS la șefia statului a vorbit despre oamenii care ar sta în spatele candidatului PSRM, Alexandr Stoianoglo.

„Aș vrea ca azi, aici, pe această scenă să fie un candidat cu care să dezbat serios problemele și soluțiile pentru Republica Moldova. Din păcate, pe această scenă avem un „cal troian”, un om prin care alții vor să conducă țara. Sunt sigură că niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care stau în spatele acestui om. Niciun moldovean nu vrea să fie condus de cei care au furat statul și cetățenii, de cei cu care noi am luptat și am reușit să-i alungăm de la putere”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu. Sursa foto: facebook/Maia Sandu

„Acum ei au reușit să găsească o fațadă după care se ascund pentru ca să revină la putere și să controleze din nou resursele statului. Dar și acești oameni sunt folosiți. Setea lor de bani, setea lor de răzbunare este folosită de forțe, de interese regionale și mai mari. Banii alocați în această campanie nu sunt ai lui Șor, ai lui Platon, ai lui Dodon. Sunt bani veniți din altă parte. Sunt bani trimiși în țara noastră pentru a destabiliza țara, pentru a aduce dezbinare și conflict aici, acasă. Noi știm cine se ascunde în acest „cal troian”. Știm că se ascunde Platon, Șor, Dodon, dar nu știm cine sunt ceilalți”, a subliniat Maia Sandu.

Candidata PAS a remarcat că această dezbatere este despre două alternative diferite de dezvoltare pentru Republica Moldova. „Această dezbatere nu este despre mine și Alexandr Stoianoglo. Această dezbatere este despre două alternative diferite de dezvoltare pentru țara noastră. Este alegere între dezvoltare și stagnare, între deschidere și izolare, între stabilitate și destabilizare. Alegerea este importantă pentru viitorul nostru”, a precizat Maia Sandu.

„Am fost un procuror general exemplar”, susține Alexandr Stoianoglo

Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, s-a referit la modernizarea europeană a țării. Acesta a asigurat că dacă va deveni șef de stat, în țară nu va exista represiune împotriva oponenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției.

„Am fost un procuror general exemplar. Anume în perioada mea au fost trași la răspundere penală oamenii care au fost implicați în furtul miliardului și alte fărădelegi. Cred că platforma mea electorală este deja bine cunoscută de către alegători: oprirea exodului populației, implementarea programului „Revenirea demnă”, modernizarea europeană a țării în economie, infrastructură, educație și sănătate, garantarea drepturilor cetățenești, transformarea Republicii Moldova neutre într-un furnizor activ de pace și de securitate în regiune - e ceea ce voi face eu”, a specificat Alexandr Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo. Sursa foto: realitatea.md

„Astăzi trebuie să știți ce nu voi face eu. Ca persoană care a fost implicată în negocierile privind liberalizarea regimului de vize cu spațiul european, pentru cetățenii noștri garantez că granițele, hotarele vor rămâne deschise. Ca om al legii și doar al legii promit că în țară nu va exista represiune împotriva oponenților, monopol politic de partid și nici uzurparea justiției prin tot felul de consilii și comisii excepționale”, a remarcat Alexandr Stoianoglo.

De asemenea, Alexandr Stoianoglo, „ca susținător ferm al integrării europene, i-a propus Maiei Sandu să semneze în zilele următoare o declarație comună privind garantarea ireversibilității cursului de integrare europeană a Republicii Moldova”.

Dezbaterea electorală a vizat subiecte precum suportul de UE în dezvoltarea țării, relațiile cu România, Ucraina și Federația Rusă, sistarea activității posturilor ce propagă dezinformarea, asigurarea țării cu resurse energetice.

Rezultatele primului tur de scrutin

În primul tur al alegerilor prezidențiale, candidata PAS, Maia Sandu, a acumulat 42,49% din sufragii. Pentru actuala șefă a statului și-au dat votul 656 852 din alegători. Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 25,95% din sufragii, ceea ce reprezintă 401 215 voturi.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 3 noiembrie.