Preşedintele băncii de investiţii Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, va primi anul acesta o primă de peste 53 de milioane de dolari.
18 miliarde de dolari. Aceasta este suma care le va fi distribuită ca bonus de sfârşit de an bancherilor de la Goldman Sachs în această săptămână, în ciuda dificultăţilor pe care le-a avut de suportat sectorul bancar american anul acesta în urma crizei creditelor ipotecare. Goldman Sachs este însă una dintre puţinele instituţii bancare care a trecut cu bine peste aceste probleme, scrie site-ul „Telegraph.co.uk“. Câştigurile vor fi distribuite ca prime către toţi cei 29.905 de angajaţi ai băncii, în funcţie de poziţia ocupată. Astfel, bonusul mediu pe cap de angajat este de circa 600.000 de dolari.
Suma va stabili un prag pentru băncile de investiţii rivale, care vor trebui să-şi recompenseze similar cei mai valoroşi angajaţi pentru a-i putea păstra şi fideliza. Astfel, pentru a-şi păstra oamenii-cheie, multe instituţii din domeniu vor trebui să le acorde bonusuri de sfârşit de an acestora care să reprezinte chiar 50% din veniturile nete totale obţinute. Acest lucru i-ar putea nemulţumi însă pe acţionari.
Anul trecut, preşedintele şi directorul general executiv al Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, a primit o primă de sfârşit de an de 53 de milioane de dolari, în condiţiile în care compensaţiile totale către angajaţi au însumat atunci 16,5 miliarde de dolari. Anul acesta, Blankfein se poate aştepta la o primă şi mai consistentă.
Toate marile companii americane se pregătesc să distribuie primele de Sărbători în această perioadă, pe când companiile europene aşteaptă luna martie, momentul când de obicei se încheie anul financiar aici. Peste un veac de experienţă Goldman Sachs este una dintre cele mai mari bănci de investiţii din lume. A fost înfiinţată în 1869 de evreul-german Marcus Goldman. Mai târziu, acestuia i s-a alăturat ginerele său, Samuel Sachs. Instituţia are birouri în toate nervurile financiare ale lumii, precum New York, Boston, Londra, Paris, Tokyo, Zürich sau Sydney. Goldman Sachs oferă servicii de consultanţă financiară celor mai importante guverne ale lumii, celor mai bogate şi mai influente familii, precum şi altor companii-gigant. Principalele sale rivale sunt instituţiile financiare CitiGroup şi Merrill Lynch.