Învinşi aseară, în Franţa, de Bordeaux, un adversar accesibil, campionii României şi-au micşorat şansele de calificare în "optimile" Ligii Campionilor. Echipa CFR Cluj a pierdut meciul disputat aseară, în deplasare, cu Bordeaux, din etapa a treia a grupelor Ligii Campionilor, şi priveşte îngrijorată spre viitor.
Gruparea franceză, care părea mult mai abordabilă decât AS Roma şi Chelsea Londra (formaţii în compania cărora ardelenii au ţinut steagul sus), i-a dominat pe campionii României, impunându-se cu 1-0. În celălalt joc din Grupa A, tot aseară, Chelsea Londra - AS Roma 1-0.
Cadu le-a stins lumina
> La adăpostul celor patru puncte acumulate după primele două runde, elevii lui Trombetta au cedat aseară iniţiativa în joc. Le-au pregătit câteva surprize gazdelor (la una dintre ele, în minutul 36, Culio a fost aproape de a deschide scorul), însă n-a fost suficient.
> După pauză, gazdele au găsit drumul spre victorie cu ajutorul lui Cadu, autorul unui autogol. Căpitanul CFR-ului a stins lumina pentru echipa sa, intervenind nefericit la o centrare care nu anunţa nimic periculos.
FAULT
Tony, accidentat dur de marocanul Chamakh
> Prima ocazie a meciului i-a aparţinut pericolului numărul unu de la Bordeaux, Yoann Gourcuff, în minutul 17. Francezul a fost la un pas să-l învingă şi pe Stăncioiu, după ce în urmă cu o săptămână şi jumătate l-a ridiculizat pe Lobonţ. De această dată, „noul Zidane“ a şutat pe jos, la colţul lung, puţin pe lângă poartă. L-a imitat Fernando, zece minute mai târziu, apoi atacantul Chamakh a prelungit ineficient, cu capul, o centrare bună. De trei ori şansă pentru Cluj! Per ansamblu însă, rezultatul de 0-0 înregistrat la pauză a fost unul just.
Igrasie pe pereţi şi scaune murdare
> Tot în prima repriză, Tony a fost accidentat dur de Chamakh, care l-a „tamponat“ în zona gleznei. Jucătorul de la Bordeaux a primit doar un cartonaş galben, deşi merita să fie eliminat.
> Atmosfera a fost una tipic românească pe stadionul din Bordeaux: peluza ultraşilor francezi a creat o atmosferă senzaţională, însă, în restul sectoarelor, lumea a stat ca la teatru. Fanii echipei româneşti, în număr de câteva sute, s-au organizat exemplar: îmbrăcaţi aproape toţi în vişiniu, ardelenii s-au făcut auziţi pe tot parcursul partidei.
> Şi în preajma stadionului aerul a fost mai degrabă balcanic. Cârnaţii s-au vândut direct în stradă, iar organizarea din jurul arenei a lăsat de dorit, mai mulţi fani din România plângându-se că au fost nevoiţi să ocolească tot stadionul pentru că stewarzii nu i-au îndrumat corect. De altfel, stadionul din Bordeaux are un aspect care te duce cu gândul la arenele româneşti: săli de conferinţe neîncăpătoare, pereţi cu igrasie, scaune murdare şi sectoare de tribună neacoperite.
> Înaintea meciului, poliţia şi primăria din Bordeaux au făcut un adevărat tur de forţă. De la amiază, oficialităţile oraşului au început împrejmuirea stadionului cu garduri, iar zeci de maşini au fost ridicate, chiar dacă erau parcate regulamentar.
BORDEAUX - CFR CLUJ . . . . . . . .1-0 Marcator: Cadu (54 - autogol)
BORDEAUX: Rame 7 - Chalme 7, Planus 5, Diawara 6, Jurietti 6 - Fernando 6, Diarra 5 - Obertan 6 (61, Gouffran 6), Gourcuff 7, Bellion 5 (61, Wendel 8) - Chamakh 7. Antrenor: Laurent Blanc
CFR: Stăncioiu 5 - Tony 6, Cadu 4, De Sousa 5, Pereira 6 - Peralta 5, G. Mureşan 6 - Dubarbier 5 (75, Didi), Trică 6, Culio 5 - Y. Kone 5 (86, E. Kone) Antrenor: Maurizio Trombetta
Stadion: „Chaban Delmas“ - Bordeaux; Spectatori: 31.000; Eliminat: Trică (90); Arbitri: I. Bebek 5 - T. Petrovic 6, T. Setka 6 (toţi din Croaţia)
VEZI AICI COMENTARIUL LIVE AL PARTIDEI!
PASIUNE
Lars, colecţionarul de „Broscuţe“
Înaintea meciului, jucătorii din Cluj au avut parte de câteva ore libere. Cu toate acestea, doar unii au părăsit hotelul Grand Regent, unde au fost cazaţi. „Îmi place oraşul, dar n-am venit la plimbare“, glăsuia portarul Lars Hirschfeld. Acesta este un personaj aparte în cadrul lotului, fiind „intelectualul“ grupului.
Într-un interviu acordat recent site-ului oficial al echipei CFR Cluj, acesta s-a lăudat că lecturează câte trei cărţi pe săptămână, cântă la chitară şi singura maşină personală pe care a deţinut-o de când are permis de conducere este Volkswagen Beetle: „Am avut pe rând «Broscuţe» din ’69, ’70, ’72, ’82, iar acum am una din ’65. Tatăl şi fratele meu sunt colecţionari de maşini clasice şi mi-au transmis şi mie această pasiune. În total, familia mea deţine opt Beetle. Pe la amiază, românii Panin, Deac şi Gabi Mureşan au păşit într-un magazin de vinuri. „Nu dau 500 de euro pe o sticlă“, s-a revoltat Gabi, la vederea unui soi de vin din 1994.
ATMOSFERĂ
Miştoul românesc şi naţionalismul francez
Suporterii clujeni au invadat ieri centrul oraşului Bordeaux, făcând vânzare bună teraselor din zonă. Cel mai consumat a fost vinul regional, mai ales cel care nu depăşeşte 15 euro pentru o sticlă. Ardelenii nu i-au uitat nici cu această ocazie pe rivalii de la Universitatea Cluj: „Nu e uşor nici de ei, săracii! Au meciuri grele cu Oaşul Negreşti“.
Spre deosebire de români, care se bucură de necazurile vecinilor, mai ales când vine vorba de competiţiile europene, fanii echipei Bordeaux au fost trup şi suflet alături de Olympique Lyon, la meciul din Ghencea, de marţi seară. Strânşi în faţa unui ecran imens amplasat într-un bar, microbiştii s-au bucurat frenetic la fiecare gol al campioanei din Ligue 1.
Iuliu Mureşan, prietenul camionagiilor
Iuliu Mureşan, preşedintele clujenilor, s-a ocupat personal ca doi suporteri români să intre la meci. Doi şoferi de TIR care străbat aproape săptămânal Europa s-au abătut de la ruta Spania - Italia, pentru a veni să vadă meciul de la Bordeaux. Când i-a zărit pe jurnalişti, unul dintre camionagii s-a lăudat: „Am o nepoată, lucrează «la Dan Diaconescu », unde face o emisiune despre case de vis. E foarte talentată!“.
CORESPONDENŢĂ DIN BORDEAUX!