Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, este unul din inițiatorii Alianței Vestului, o structură ce pune împreună patru municipii din partea occidentală a României. Alături de edilii din Arad, Cluj și Oradea, Robu se pregătește să pună în practică o serie de idei – avantaje care vor favoriza cetățenii cu domiciliul în cele patru orașe menționate. Chiar dacă momentan nu s-a găsit formula organizatorică exactă, în viitorul apropiat, locuitorii din municipiile din Alianță nu vor mai plăti locuri de parcare când călătoresc în oricare din aceste orașe, vor avea gratuitate chiar și cu transportul în comun dacă, la ei în oraș, au deja abonamente. Dincolo de acestea, miza Alianței Vestului e accesarea fondurilor și dezvoltarea, în forță, a celor patru orașe.
Obișnuit să acționeze pe mai multe planuri, recent, primarul Timișoarei a devenit președintele onorific al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, poziție din care garantează că evenimentele culturale ale orașului vor fi la înălțime în anul cu pricina.
EVZ: În ce stadiu mai este Alianța Vestului? Ce schimbări, concrete, au apărut sau vor apărea în viața cetățenilor acestor municipii?
Nicolae Robu: Am definitivat statutul și actul constitutiv și continuăm demersurile pentru înregistrarea juridică a alianței noastre, ca asociație de dezvoltare intercomunitară. Schimbări în viață cetățenilor n-aveau cum să apară, încă, dar vor apărea pe măsură ce demersurile noastre vor prinde viață. Reamintesc: rațiunea de a fi a Alianței Vestului este să genereze și să promoveze proiecte mari, de impact macroregional, în primul rând de îmbunătățire radicală a conectivității intramacroregionale și a macroregiunii cu restul țării și cu restul Europei.
EVZ: Cum se vede de la Timișoara problema banilor care ar trebui să vină de la Guvern spre teritoriu? Cât de grav ne afectează? Au fost o serie de primari care au avut declarații publice pe tema bugetului. Este Timișoara mai defavorizată ca alte orașe sau nu putem spune așa ceva?
Nicolae Robu: Este grav că bugetele locale au fost mult diminuate în 2018 prin noul cod fiscal, ceea ce a redus drastic capacitatea investițională a autorităților locale. Și mai grav e că în 2019 nu s-a corectat situația, creșterea veniturilor fiind însoțită de transferul unor cheltuieli sociale până acum susținute de la bugetul de stat, în valoare mai mare decât respectivă creștere.
EVZ: La ce schimbări să ne așteptăm de la noul Consiliu Director al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană? Din păcate, deseori până acum, știrile care au ieșit în mass-media centrală au fost legate de probleme, scandaluri și nemulțumiri. Sunt bani? Se vor face proiecte?
Nicolae Robu: Eu sper că noul Consiliu Director va asigura o mai bună funcționare a Asociației, inclusiv o mai mare transparență și deschidere spre comunitate. Au fost recent primiți noi membri în Asociație și, în urmă pledoariei mele, s-a procedat cu deschidere și nu cu rigiditate conțopistică. Trebuie înțeles, însă, că manifestarea orașului drept capitală culturală nu e dată doar de ceea ce face Asociația, ci -și mai ales!- de pulsul mulțimii de instituții culturale ale orașului și al organizațiilor culturale independente. Garantez eu că Timișoara va avea o prestație culturală onorantă pentru ea însăși și pentru România, în 2021.
EVZ: O acțiune lăudabilă a primariei a fost decizia de demolare a garajelor inestetice și ilegale dintre blocuri, pe locul cărora ar urma să se facă parcări etajate, inițiativă în premieră în vestul țării, aplaudată de cetățeni. Câte astel de parcări vor fi realizate?
Nicolae Robu: Da, am demolat până acum mii de garaje și vom mai demola multe mii, pe toate le vom demola, de fapt! Am amenajat în loc mii de locuri de parcare civilizate și o mulțime de spații verzi și așa vom proceda în continuare. Vom face atât parcări uninivel la sol, cât și multinivel. Mai exact, între blocuri vom construi parcaje cu un nivel subteran și unul la sol, pe care le vom face și să arate foarte bine.