Evenimentul Zilei > Justitie > Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a ajuns la DNA
Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a ajuns la DNA

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a ajuns la DNA

O posibilă rețea care a fraudat mai multe concursuri la Primăria Municipiului Timișoara în perioada 2018 - 2019, a fost descoperită. Oficialii municipalității transmit că există multe dovezi.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a ajuns la DNA. El a depus procurorilor anticorupție dovezile privind o posibilă rețea de fraudare a concursurilor pentru ocuparea unor funcții publice. Potrivit edilului, din rețea ar face parte și foști angajați ai Serviciului Resurse Umane.

„Descoperirea a fost făcută cu ajutorul indirect al DNA care a cerut o serie de documente în cazul unui fost angajat. Pornind de la unele neconcordanțe în dosarul lui de concurs, din primele verificări ale primarului există dovezi concludente că un număr de cel puțin 7 funcționari ar fi fraudat concursurile de ocupare a unor posturi publice, lucrările pe care le-au prezentat nefiind scrise de aceștia. Dovezile, împreună cu numele tuturor celor implicați, au fost transmise, miercuri dimineața, la DNA – Serviciul Teritorial Timișoara de către primarul Timișoarei, Dominic Fritz”, au transmis, miercuri dimineața, reprezentanții municipalității.

„Suntem în fața unui posibil sistem de fraudare, premediat și sistematic, care s-a desfășurat pe parcursul mai multor ani, cu complicități potențiale, cel puțin la vârful serviciului de resurse umane. Putem doar bănui că este și mită la mijloc, dar acest lucru trebuie să-l stabilească procurorii”, a declarat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

El susține că în cazul a cel puțin 6 actuali și foști funcționari din Primăria Timișoara, care au susținut concursuri în anii 2018 și 2019, au fost descoperite probe scrise de aceeași persoană. Este vorba de un fost funcționar din Serviciul de Resurse Umane.  Au mai fost identificate lucrări olografe semnate de un alt funcționar, care a susținut două concursuri pentru posturi diferite în 2018 și 2019. Probele diferă în mod vizibil în ceea ce privește caracterele scrisului.

Friț și-a dat seama cum s-au fraudat concursurile

Primarul Timișoarei a explicat, miercuri, despre cum se pare că a funcționat sistemul de fraudare. „La proba scrisă, candidații care și-au aranjat concursul au dat niște răspunsuri întâmplătoare, dar notarea de către comisie s-a făcut în a doua zi. Destul timp, peste noapte, pentru funcționarii de la resurse umane să scrie o nouă lucrare, cu răspunsurile corecte, și să înlocuiască lucrarea candidatului cu lucrarea comandată și redactată ulterior”.

Noua organigramă a primăriei Timișoara, atacată în instanță

Dominic Fritz a reorganizat Primăria Timișoara în iulie 2021 și a restructurat printre altele și Serviciul Resurse Umane. Noua organigrama a fost contestată în instanța de un grup de sindicaliști. Printre aceștia se numără și fosta șefa de resurse umane.

„De aici și rezistența la noua organigramă: pierderea unor funcții nu înseamnă doar că unii nu-și mai iau un salariu bun de la stat, ci destructurarea acestui sistem corupt, care i-a făcut puternici și bogați. Se pare că miza încercărilor de a suspenda sau anula noua organigrama în instanță este să se întoarcă unii corupți pe post înainte să putem descoperi toate aceste mizerii penale”, a mai declarat Dominic Fritz.

„În primăria pe care o conduc nu există niciun fel de toleranță față de abuz sau corupție. De fiecare dată când voi da peste astfel de fapte nu voi avea nicio ezitare să mă adresez justiției. Și să fie clar: lupta o vom câștiga noi, indiferent de ce se va arunca în mine sau în cei care vor să facă curățenie”, afirmă primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Amintim că edilul Timișoarei are el însuși o plângere depusă pe numele său la DNA. aceasta a fost făcută de Coaliția pentru Națiune, în luna mai. În plus Agenția Națională pentru Integritate a fost sesizată cu privire la prim arul timișorean cu cetățenie germană.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: