Primarul Timișoarei a dat în judecată Curtea de Conturi. Motivul: un raport de acum trei ani

Primarul Timișoarei a dat în judecată Curtea de Conturi. Motivul: un raport de acum trei ani

Primăria Timişoara a dat în judecată Curtea de Conturi Timiş, acuzând instituția că face controale abuzive. S-a ajuns aici în urma unui control al Curții de Conturi privind contractile cu anumite firme de amenajare a spațiilor verzi.

”Eu am iniţiat proces cu acuze de abuz în serviciu, şi sper să câştigăm, contra unei auditoare. Procesul se judecă la Cluj. Pe speţa cu spaţii verzi în care evident că ni s-a dat dreptate nouă legat de toate acele bazaconii de prejudiciu şi mai ştiu eu ce, erau fabulaţii ale unei incompetente, habar nu are de economie, de o necinste ieşită din comun şi este auditoare la Curtea de Conturi. Asta e culmea culmilor. Acea doamnă care căuta care preţuri sunt cele mai mici la fiecare element de deviz şi ce elemente sunt la licitaţia noastră peste acel element de deviz considera că produce prrejudiciu. Aşa ceva n am pomenit. Trebuie să ai o problemă foarte gravă ca să poţi să pui problema în un asemenea mod”, a declarat primarul Nicolae Robu, într-o conferință de presă.

 Reamintim că, așa cum am mai relatat în EVZ, un raport al Curții de Conturi din  2014 arăta că administrația Robu a alimentat cu sume mari afacerile cu spații verzi ale unor liberali, în detrimentul companiei de profil a municipalității. Deși Horticultura SA (acționar majoritar Consiliul Local Timișoara), oferă servicii de întreținere a spațiilor verzi din oraș la preț redus, administrația de pe Bega a preferat să sifoneze banii, plătind cel puțin dublu.

“Există indicii cu privire la săvârşirea unor fapte prin încălcarea legilor penale, sau chiar a unor posibile fapte de corupţie”, susțin auditorii de la Curtea de Conturi. Numai din serviciile de întreţinere a spaţiilor verzi  ale Timișoarei bugetul local a fost păgubit cu peste 8,1 milioane lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

E vorba de firmele firmele Tradecomia SRL și Rogera SRL, pe lângă Drufec SRL (activă de pe timpul fostului edil). Primăria Timişoara a semnat un contract pentru tăieri de corecţie şi tăieri de arbori cu Tradecomia SRL, care a venit în asociere cu Trustul de Construcţii SA deoarece la momentul licitaţiei, nu deținea nici măcar un singur utilaj. Nici firma cu care s-a asociat nu avea utilaje, dar le-a închiriat din Severin. “Tradecomia SRL cu sediul în Bucureşti nu deţinea nici un utilaj, nici un mijloc de transport, însă participă la o licitaţie cu astfel de contracte încheiate cu terţi şi câştigă licitaţia, fapt ce  explica şi  preţurile din situaţiile de lucrări, care sunt de 10-11 ori mai mari decât preţurile pieţii”, au stabilit auditorii.

“La rubrica utilaje şi transport, executantul a  menţionat sume foarte mari”, se mai arată în raportul Curții de Conturi. În timp ce Horticultura SA, încasa 5 lei pe oră pentru transport, Tradecomia SRL a primit câte 60 de lei pe oră. Horticultura SA e plătită pentru funcționarea tocătorului de crengi 59,72 lei-oră, în timp ce Tradecomia SRL a fost plătită cu 154,2 lei. Dacă la folosirea autoutilitarei PRB (lucru la înălțime), Horticultura primea 77,75 lei-oră, Tradecomia încasa 250 lei – oră.

Auditorii au descoperit  că Rogera SRL, care a folosit în 7 luni 1830 de salariați ca să lucreze la spațiile verzi din Timișoara, a facturat Primăriei un volum de muncă ce nu putea fi efectuat decât de peste 440.000 de persoane.