Primarul care și-a umflat salariul. 12.000 de lei brut i s-a părut prea puțin

Salariul minim. Sursa foto: Arhiva EVZ

Primarul comunei Racovița din județul Brăila, Tudorel Gîscă, și-a majorat singur salariul, peste ceea ce i-a fost acordat prin lege. Comuna pe care o conduce este dintre cele mai mici, având doar 894 de locuitori. Prefectura Brăila a atacat în instanță decizia prin care primarul Gâscă și-a umflat salariul.

Primarul comunei Racovița din județul Brăila, Tudorel Gîscă, și-a majorat singur salariul, peste ceea ce i-a fost acordat prin lege. El conduce o comună care numără doar 894 de locuitori, fiind printre cele mai mici din țară. Cu toate acestea, primarul a decis să-și acorde o leafă de 15.000 de lei brut, mult peste ce i se cuvenea.

Anul trecut, majoritatea PSD - PNL din Parlament a decis majorarea salariilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene. A fost o decizie menită să-i fidelizeze pe aceștia în contextul alegerilor de anul viitor. Chiar dacă aleșii aveau lefuri mult peste media pe țară, iar România se îndrepta spre criză, parlamentarii coaliției au susținut creșterea salarială.

Iar de aici, au urmat și alte majorări salariale pentru funcționarii din primării și consilii județene. Veniturile acestora nu sunt stabilite prin legea salarizării, ca în cazul celorlalți bugetari. Salariile angajaților din primării și consilii județene sunt stabilite în funcție de cele ale primarilor și președinților. Iar aceasta fără să se țină cont de criterii de competență sau situația reală a bugetelor locale. Așa se ajunge în situația în care primarii vin la guvern cerând mai mulți bani.

Din punct de vedere politic, angajații din primării, în special, la comune, sunt adevărata coloană vertebrală a partidelor. Aceștia sunt implicați în campaniile electorale, ca agenți de propagandă, la fiecare rând de alegeri. Este în interesul partidelor, în special PSD și PNL, ca ei să aibă salarii mari, pentru a-i fideliza.

Tudorel Gîscă, primarul comunei Racoviță. Sursa foto: Facebook

Primarul care și-a umflat salariul

Primarul din Racovița și-a făcut salariul brut lunar de 15.000 de lei. Aceasta deși conduce o comună cu 894 de locuitori. Pe site-ul primăriei informațiile despre bugetul local aferent acestui an lipsesc. Lipsesc, de asemenea, și informațiile despre drepturile salariale plătite în instituție. Datele despre buget nu au mai fost actualizate din 2020. Cele despre drepturile salariale nici măcar nu există.

Primarul Tudorel Gîscă este la al doilea mandat și, cu toate că nu se poate lăuda cu prea multe realizări, este destul de apreciat. Poate și din cauză că această comună fiind mică, toată lumea se cunoaște cu toată lumea.

Din luna aprilie, primarul încasează 15.000 de lei brut lunar. Din această sumă, 3.000 de lei reprezintă o bonificaţie pentru proiecte europene pentru dezvoltarea comunei. Potrivit legii, primarul nu ar fi trebuit să încaseze mai mult de 9.200 de lei.

„S-a mărit salariul, coeficientul 4 înmulțit cu 3.000 de lei, salariul minim pe economie, iar rezultatul undeva pe la 12.000 de lei”, spune Tudorel Gîscă, la Digi 24.

Hotărârea de Consiliu Local prin care primarul și-a mărit salariul la 15.000 de lei brut lunar a fost aprobată de consilieri. Actul a fost avizat de legalitate de secretarul general al comunei. Indemnizațiile consilierilor sunt stabilite în funcție de salariul primarului.

Prefectura a atacat decizia de majorare

Prefectul din Brăila a considerat că hotărârea de majorarea a salariului pentru primarul Gîscă nu respectă condițiile de legalitate. Drept urmare, prefectul a atacat decizia în justiție. Mai mult, a sesizat și Curtea de Conturi. Dacă hotărârea va fi anulată, primarul va trebui să returneze banii pe care i-a primit în plus fără să-i merite.

„Instituția prefectului a făcut sesizare la Camera de Conturi în septembrie pentru a verifica aceste aspecte. Înainte de a face sesizare la Curtea de Conturi am făcut numeroase adrese către primaria Racovița pentru a revoca hotărârea prin care și-a mărit salariul și în iunie 2023 s-a făcut acțiune în contencios administrativ. Dacă va fi găsit vinovat, primarul va trebui să restituie toți banii pe care i-a încasat ilegal”, a declarat Cristina Sipică, consilier la Prefectura Brăila, conform sursei citate.