Primarul Nicolae Robu şi mai mulţi procurori DNA au fost reclamaţi la SIIJ. „Favorizează grupurile infracționale pe filiera PNL”

Nicolae Bîrsan, un om de afaceri din Timişoara a depus o plângere la Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) în care afirmă că procurorii DNA – Serviciul Teritorial Timișoara ar fi dat nejustificat ordonanțe de clasare plângerilor penale care-l vizau pe primarul Robu Nicolae.

Bîrsan mai susţine că procurorul Codrin Gavra „favorizează în formă continuată grupurile infracționale pe filiera PNL încă din anul 2014, an în care a fost detașat la DNA Timișoara, de la Arad”.

De asemenea, reclamantul mai susţine că procurorii anticorupție îl acoperă pe primarul liberal Robu și că, în loc să se ocupe de dosarele grele de corupție

În plângerea sa, omul de afaceri mai susţine că Primăria Timişoara face afaceri „tenebroase” care implică sume de milioane de euro şi nu sunt instrumentate corect de către procurorii DNA. „Procurorul Codrin Gavra a dispus clasarea unor dosare fără să realizeze o urmărire penală efectivă și fără să administreze probe, ignorând o stare de fapt ilegală, ce continuă să persiste și care duce la sporirea lunară a prejudiciului cauzat bugetului local cu suma de 300.000 lei/lună”, precizează Bîrsan în denunțul adresat SIIJ. În cauză se află dosarul 20/P/2016, privind modul în care au fost achiziționate mai multe vaporașe de agrement pentru plimbări pe Canalul Bega. Denunțătorul spune că în acest caz prejudiciul ar fi depășit, deja, suma de 10 milioane de lei. Pârâtă și ea la SIIJ, controversata judecătoare Dumbravca Cernuș( provenită de la Judecătoria Oravița), de la Tribunalul Timiș și care a validat decizia de clasare dată de către Gavra, spune, însă, în Cererea de lămurire a dispozitivului, negru pe alb, că :”o infracțiune care este absorbită în altă infracținune, nu mai este infracțiune”!!”, precizează Nicolae Bîrsan.

De asemenea, denunţătorul a mai sesizat SIIJ şi despre un alt dosat care a primit clasare.

El pune în discuție modul „nejustificat în care Casa de Cultură a municipiului Timișoara ar fi cheltuit suma de 12 milioane de lei, în anul electoral 2016 și care a fost trecută în acte la capitolul „alte cheltuieli”.

Denunțătorul sugerează că o parte din suma respectivă ar fi fost cheltuită pentru campania electorală a lui Robu Nicolae și Gorghiu Alina, ultimul personaj ajungând parlamentar de Timiș într-un județ ”cu care nu are nimic de-a face”.

Nicolae Bîrsan nu s-a mulțumit doar să-i reclame la SIIJ pe procurorii DNA și judecătorii care au dat, ori au emis hotărâri judecătorești prin care clasările „politice” ar fi fost soluția corectă. El a cerut prim procurorului șef direcție DNA București, Nistor Călin, să redeschidă dosarele „Casa de cultură, Vaporetto și Vama Vârșand”, care au primit clasare pe bandă rulantă.

Bîrsan spune că prejudiciul în aceste trei dosare ar fi de aproximativ 23 milioane lei și un milion de euro și îi solicită lui Nistor „să sesizeze și el Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție-SIIJ, cu privire la activitățile ilegale ale procurorului Codrin Gavra, tinând cont de conexiunile pe care le are acesta cu Partidul Național Liberal, prin fratele său, Laurențiu Gavra, consilier al fostului europarlamentar PDL-PNL, Iosif Matula”

Potrivit lui Nicolar Bîrsan, procurorul Gavra a fost reclamat la SIIJ și de către polițistul Ancuța Cătălin Corneliu, care susţine că procurorul Gavra s-ar face vinovat, de abuz în serviciu, favorizarea infractorului, sprijinirea unui grup infracțional organizat și compromiterea intereselor justiției.

Practic, procurorul cu simpatii liberale este acuzat că ar fi clasat dosarul 57/P/2016, sprijinind și favorizând o altă grupare infracțională a cărei activitate penală face obiectul dosarului 57/P/2016.

Prin decizia procurorului ar fi scăpat, basma curată, zeci de traficanti români și maghiari, dar și doi primari liberali din localități arădene, din vecinătatea Vămii Vârșand.

Ancuța își motivează acuzația prin aceea că „Gavra nu a efectuat nici un act procedural investigativ privitor la faptele și făptuitorii din dosarul 57/P/2016”.

Omul de afaceri din Timişoara susţine, de asemenea, că aceste exemple nu sunt singulare, existând mai multe dosare penale mătrășite de către procurori, indiferent că lucrează la DNA, ori la alte parchete locale.

În ceea ce-l privește pe procurorul Gavra, acesta este un susținător public al grupului #rezist, după ce a participat, în mai multe rânduri la protestele împotriva legilor justiției, ce au avut loc pe treptele imobilului, din Timișoara, în care-și au sediul instanțele timișorene, dar și parchetele locale.

„În momentul în care un procuror, sau un judecător, devine slugă la un partid, doar ca să urce în ierarhia profesională, nu mai putem vorbi de o justiție independentă și corectă. Să fi procuror DNA și să faci rechizitorii pentru șpăgi ridicole de 10, 50 sau 70 de euro, în timp ce dai clasare la dosare de milioane de euro, pentru că te-ai ploconit politic e descalificant”, mai spune denunţătorul Bîrsan, potrivit cotidianul.ro