Primarul ieșean Mihai Chirica riscă să intre câțiva ani buni la „răcoare”. Dosarul SKODA a primit undă verde de la judecătorii Completului de Cameră Preliminară ai Tribunalului Iași astfel încât a început judecarea pe fond, decizia fiind una definitivă. Edilul liberal a fost trimis în judecată în urmă aproape un an și jumătate, fiind acuzat de abuz în serviciu.
Chirica şi-ar putea deschide şampania pusă la rece peste trei săptămâni. Judecătoria Bârlad a stabilit pe data de 21 noiembrie reînceperea procesului corespunzător Dosarului Skoda.
Procesul fusese suspendat la sfârşitul lunii septembrie, la solicitarea apărătorului lui Chirica, Daniel Atasiei, în aşteptarea unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitoare la prescripţia răspunderii penale. După decizia de săptămâna trecută a acesteia, sentinţa Judecătoriei Bârlad va fi, cel mai probabil, o simplă formalitate, potrivit Ziarul de Iași.
O listă lungă de acuzați în Dosarul Skoda
În Dosarul Skoda, primarul Chirica, fostul primar Gheorghe Nichita, fostul directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, fosta şefă a serviciului juridic din Palatul Roznovanu, Doina Florescu, actualmente consilier personal al primarului, şi Costică Chişcă, fost şef al serviciului administrativ al municipalităţii, sunt judecaţi sub acuzaţia de abuz în serviciu.
Cei cinci sunt acuzaţi că ar fi dispus în 2013 achiziţionarea de către Primărie a patru autoturisme Skoda deşi, la acea dată, restricţiile bugetare interziceau primăriilor astfel de contracte, cauzând un prejudiciu de o jumătate de milion de lei. Prejudiciul calculat de procurori nu a fost asumat de municipalitate, care nu s-a constituit parte civilă în proces.
Dosarul a fost trimis în instanţă la începutul anului trecut, fără ca de atunci dezbaterile să fi avansat. Apărătorii celor cinci acuzaţi au adoptat o strategie de tergiversare, la numeroase termene de judecată dispunându-se amânarea dosarului. În aprilie, la solicitarea lui Atasiei, dosarul a fost strămutat la Bârlad, unde seria amânărilor a continuat.
Avocatul lui Chirica a cerut în septembrie prescrierea faptelor
La mijlocul lui septembrie, Atasiei a cerut constatarea prescrierii faptelor. În cazul abuzului în serviciu, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de 8 ani, iar faptele de care este acuzat Chirica s-au petrecut la începutul lui 2014.
Decizia de săptămâna trecută a ÎCCJ a stabilit practic că în perioada 2018-2022 legislaţia penală nu a prevăzut posibilitatea întreruperii cursului prescripţiei. Prin urmare, conform principiului constituţional al legii penale mai favorabile, în cazul speţelor derulate în acest interval se aplică doar termenul general al prescripţiei. Justiţia a avut astfel la dispoziţie 8 ani pentru a se pronunţa în privinţa faptelor lui Chirica. Cum decizia ÎCCJ a fost emisă tocmai pentru a asigura o interpretare unitară a prevederilor legate de prescripţie, singura posibilitate ca Judecătoria Bârlad să respingă solicitarea lui Atasiei ar fi de a se descoperi o faptă comisă de Chirica după noiembrie 2014.