Magistrații Tribunalului Arad i-au achitat pe toți inculpații în dosarul de fraudare a fondurilor europene în care apăreau primarul comunei Zăbrani, Marian Toader, dar și oamenii de afaceri Radu Viorel Popa, Jean Cîrja şi Valer Pop. Deși aceștia au fost trimiși în judecată pentru fapte grave de corupție, aceștia au scăpat de orice acuzații.
Dosarul a fost deschis de procurorii DNA Timișoara în mai 2015. Aceștia au constatat un prejudiciu în valoare de 3 milioane de euro. Au avut loc descinderi, inclusiv la primăria Zăbrani.
Conform DNA „în perioada 2010 – 2014, inculpații Popa Radu Viorel, Cîrja Jean, Pop Valer și Toader Marian au constituit un grup infracțional, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei. Valoarea totală a sumelor de bani încasate de firma administrată de inculpatul Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă este de 3.036.197 euro. Concret, în perioada respectivă, cu prilejul campaniilor din anii 2010-2011 și 2011-2012, inculpatul Popa Radu Viorel a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad un număr de patru cereri prin care a solicitat sprijin financiar în domeniul plantațiilor viticole, pentru două terenuri cu suprafețe de 50 ha respectiv 175,86 ha. Ulterior, în vederea acordării sprijinului financiar, au fost depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Arad mai multe documente cu conținut nereal, întocmite cu complicitatea inculpaților Cîrja Jean și Pop Valer, administratori ai societăților comerciale „prestatoare de servicii” sau de inculpatul Popa Radu Viorel, pentru a justifica în fața reprezentanților instituției respective cheltuirea unor sume de bani. Un aport deosebit în comiterea acestor activități infracționale, l-a avut primarul localității Zăbrani, inculpatul Toader Marian care a fost inițiatorul punerii la dispoziția firmei administrate de inculpatul Popa Radu Viorel, în mod gratuit (deși se solicitase arendarea, ceea ce presupunea plata unei redevențe către primăria Zăbrani) a suprafețelor de teren necesare înființării plantației viticole. Ulterior, prin încheierea unor convenții succesive, suprafața de aproximativ 50 ha pe care a fost înființată plantația viticolă (în campania 2010-2011), a ajuns în exploatarea unei societăți comerciale controlată în mod indirect de primarul Toader Marian. Prin aceste activități, bugetul Primăriei Zăbrani a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 120.000 euro, reprezentând redevența care ar fi fost încasată de instituția publică în ipoteza concesionării/arendării suprafețelor de teren supuse procesului de reconversie viticolă, corelativ cu obținerea unor foloase necuvenite pentru primar (obținerea unei plantații viticole în mod gratuit, obținerea beneficiilor rezultate din valorificarea produselor viticole)”.
După trei ani de proces, Tribunalul Arad i-a achitat, joi pe toți inculpații. Sentința poate fi însă atacată cu apel în termen de 10 zile.