Ioan Porumb, primarul localităţii Aşchileu, judeţul Cluj, a primit diploma de Bacalaureat în urma unui examen anchetat de procurorii DNA.
Procurorii DNA din Cluj care anchetează fraudarea examenului de Bacalaureat din toamna 2009-vara 2010 au descoperit, printre cele 57 de lucrări fraudate, şi una a primarului PDL al comunei Aşchileu, Ioan Porumb, care a obţinut media 7,43.
"Am vrut să am Bacalaureatul ca să dau la facultate"
Primarul din Aşchileu a absolvit cursurile liceului privat din Cluj-Napoca Didactica Nova. "Am făcut liceul ăsta pe bani. Era în sistem comasat, se mergea la şcoală când aveai timp. Am vrut să am Bacalaureatul ca să merg la facultate, la Administraţie Publică", spune el.
Procurorii DNA au descoperit faptul că lucrările primarului Porumb erau scrise de profesorul Ioan Văidăhăzan, vecin de casă cu edilul. "Am fost chemat la DNA, unde mi-au arătat lucrarea mea, dar nu era scrisul meu. Am cerut să-mi arate lucrarea cu scrisul meu, pentru că altfel nu am ce să comentez. Nu ştiu cum a fost înlocuită lucrarea", a mai declarat primarul Porumb.
El a adăugat că s-a întâlnit cu profesorul Văidăhăzan la o lună după Bacalaureat şi că acesta i-a spus că totul a decurs perfect.
"Poate a vrut să mă ajute şi nu mi-a spus. După o lună-două mi-a zis că am ştiut bine. Recunosc că nu s-a copiat în sala de examen, dar s-a şoptit. Şi mie mi-au şoptit la geografie şi eu am şoptit la alte materii, că doar aşa e la şcoală. Nu?", a mai zis el.
"Am fost dezinteresat"
Lucrările primarului Porumb au sărit în ochi fiindcă nu erau semnate de profesorii supraveghetori, conform regulamentului examenului. Profesorul Văidăhăzan a recunoscut că a scris lucrarea lui Porumb, dar nu pentru bani, ci fiindcă îl cunoştea. "N-am primit niciun leu de la primar şi nu i-am zis că îi voi înlocui lucrarea. Am vrut să-l ajut şi am făcut ce am făcut în mod dezinteresat", a declarat el.
Până acum au fost arestaţi trei profesori: Ioan Văidăhăzan (director adjunct la Grupul Şcolar "Edmond Nicolau"), Ioan Rus (director la Grupul Şcolar "Alexandru Borza") şi Avram Dorel (director al liceului privat Didactica Nova şi director adjunct la Grupul Şcolar "Victor Babeş").
Mai e cercetat, în stare de libertate, profesorul universitar Ilie Cornoiu. Ei sunt acuzaţi că au pus bazele unei reţele in fracţionale care se ocupa cu fraudarea examenului de Bacalaureat.