Casa fostului florar imperial Wilhelm Muhle va dispărea încet dar sigur. Pe locul imobilului deja extrem de degradat după ce proprietarii i-au dat acoperișul jos și l-au lăsat pradă intemperiilor două ierni la rând, va crește un bloc. Deși municipalitatea a fost invitată să își exprime dreptul de preempțiune vizavi de casa-monument, primarul Timișoarei refuză să cumpere clădirea. Motivul e incredibil.
Proprietarul casei Muhle cere aproape 1,5 milioane de euro Primăriei Timişoara pentru imobil şi terenul pe care se află acesta. Autorităţile au făcut o contra-evaluare, iar prețul corect este puţin peste 500.000 de euro. Primarul Nicolae Robu, spune că investiţia în restaurarea monumentului ar fi foarte mare, și ca atare a cerut consilierilor locali să se opună cumpărării, după ce personal s-a exprimat în fața presei în acest sens. ”Consider că acea proprietate nu merită suma de 500.000 de euro aproximativ şi că, prin urmare, nu este de interes pentru Primărie. După părerea mea, dacă Primăria ar achiziţiona acel imobil, şi-ar asuma o mare problemă, problema aducerii acelei case la starea iniţială. După toate degradările care au avut loc, aducerea acelei case la starea iniţială nu e o sarcină uşoară şi nu cred că este necesar ca Primăria să se încarce cu o sarcină care îi revine proprietarului”, a declarat, ieri, primarul Nicolae Robu. Deşi propunerea de exprimare a dreptului de preempțiune nu a ajuns la stadiul de proiect de hotărâre locală, edilii au decis, în ședința Consiliului Local de ieri, să transmită proprietarilor casei care așteptau pe corridor, un răspuns negativ.
Casa de unde Timișoara a ajuns pe harta florilor Europei, aproape demolată
Casa Muhle a fost una dintre cele mai frumoase case din Timișoara, cu parter înalt, terasă în față, înconjurată de flori. Din grădinile casei, întinse pe câteva hectare, Wilhelm Muhle, care se stabilise la Timișoara în 1876, trimitea flori și ghirlande consoartele fețelor împărătești din Europa. În epocă se spunea că dintre cele 4.500 de specii de flori care erau plantate în grădinile și parcurile Europei, 1.500 erau cultivate în cartierul timișorean Elisabetin. Florarul era așa de apreciat încât a fost decorat cu ordinul de merit "Crucea de aur cu coroana" și a primit titlul de furnizor oficial de flori al Curții Imperiale și Regale. Wilhelm Muhle a ridicat Timișoara la rang de oraș al florilor.
La începutul anilor 2000, prin acte false, casa a devenit proprietatea unuia dintre cei mai bogați romi și oraș, Ionel Stancu. De atunci a început degradarea constantă a imobilului pe locul căruia, membrii clanului Cârpaci plănuiesc să ridice un bloc.