Consilierii locali din Constanța au aprobat un proiect de hotărâre privind achiziția serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare juridică pentru punerea în executare a deciziei Inaltei Curți de Casație și Justiție prin care primăria trebuie să recupereze cele 100 hectare de teren retrocedate ilegal de Radu Mazăre. Fostul primar al Constanței Radu Mazăre a primit 9 ani închisoare, alături de el fiind condamnați, printre alții, Nicușor Constantinescu, Cristian Borcea, Dragoș Săvulescu.
Prima măsură luată de primarul Decebal Făgădău a fost să emită, conform hotărârii judecătorești, toate dispozițiile prin care, în perioada 2002-2005, Radu Mazăre a retrocedat, ilegal, terenuri în Constanța și Mamaia, spații verzi, parcări, plaje, faleze etc. Dispoziții care acum au fost anulate de instanța supremă. Iar astăzi, consilierii locali municipali au aprobat un proiect de hotărâre privind achiziția serviciilor de consultanță, asistență și reprezentare juridică pentru punerea în executare a deciziei Inaltei Curți de Casație și Justiție prin care primăria trebuie să recupereze cele 100 hectare de teren retrocedate ilegal de Radu Mazăre cu ajutorul altor 36 de inculpați în dosar.
“Ne dorim un proces transparent, clar, sigur, iar dacă dispoziția instanței este una ce poate părea ușor de pus în operă, în realitate ea va naște situații destul de complicate. Am venit și am cerut votul consilierilor pentru a suplimenta echipa de specialiști din aparatul de specialitate, astfel încât să analizăm cu maximă atenție și în interesul municipiului Constanța, fiecare situație punctuală. Cred că o simplă parcurgerea celor 12 dispoziții vă va face o idee despre volumul de muncă ce va urma” a spus, la finalul ședinței CLM, primarul Decebal Făgădău. El a precizat că, imediat după aflarea deciziei Inaltei Curți, a informat Camera Notarilor Publici cu privire la toate terenurile vizate de dispoziție astfel încât toți notarii să știe că asupra terenurilor există o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție
Decebal Făgădău a informat și Serviciul Public de Impozite și Taxe cu privire la efectuarea mențiunilor necesare în cadrul rolurilor fiscale, cerând să fie informat la orice solicitare de certificat și “de asemenea, am informat Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară în vederea anunțării oricărei intenții de a se efectua notări sau înregistrări în cărțile funciare ale acestor terenuri”. În plus, Direcția de Urbanism din cadrul Primăriei municipiului Constanța are interdicția de a emite certificate de urbanism, autorizații de construire pentru imobilele vizate în decizia Inaltei Curți în dosarul Retrocedărilor. “Am înștiințat Direcția de Patrimoniu și Cadastru din cadrul primăriei în vederea întocmirii situațiilor juridice actualizate pentru toate aceste mobile”, a mai spus Decebal Făgădău.
Primarul susține că va mediatiza fiecare decizie de punere în aplicare a hotărârii definitive a Instanței Supreme. “Constănțenii să știe foarte clar și fără echivoc că interesul municipiului Constanța este asigurat și că este gestionat de către specialiști. Tot procesul va fi comunicat public. Vă spun lucrul acesta tocmai pentru că nu vor fi necesare solicitări pe legea 544. Cu periodicitate vom afișa pe site-ul primăriei Constanța, prin comunicate de presă, toate demersurile pe care le întreprindem precum și rezultatul acestor demersuri”.