Evenimentul Zilei > Social > Primăria Capitalei nu scapă din corzi! Proiectul privind darea în plată, respins din nou
Primăria Capitalei nu scapă din corzi! Proiectul privind darea în plată, respins din nou

Primăria Capitalei nu scapă din corzi! Proiectul privind darea în plată, respins din nou

Proiectul privind darea în plată a unei părţi din Satul Francez a fost respins în şedinţa de marți a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Obligațiile de plată către Maria și Costică Constanda au fost respins, așadar, pentru a patra oară la rând, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

S-au înregistrat 26 de voturi „pentru” şi zece abţineri, însă pentru a fi adoptat proiectul era nevoie de votul favorabil a cel puţin două treimi din numărul total (51) al consilierilor municipali în funcţie.

CGMB a mai respins proiectul pe 15, 29 şi 30 iulie. În forma propusă spre adoptarea CGMB marţea aceasta proiectul a fost însoţit şi de un raport de evaluare privind partea din Satul Francez ce urma să fie dată în plată. Proiectul stipula că se însuşeşte acest raport de evaluare.

În plus, proiectul a cuprins şi un amendament ce a fost adoptat de consilierii generali în şedinţa CGMB de marţi care adăuga prevederi conform cărora această dare în plată se aprobă sub condiţia încetării de către creditori până la data de 31 decembrie 2020 a oricăror acte de executare silită făcute în baza titlurilor executorii.

Firea: „Nu este vina mea sau a dumneavoastră”

Firea a precizat, în şedinţa CGMB de miercuri, înainte de a se trece la votarea proiectului, că Primăria Capitalei a fost notificată că pe data de 3 august conturile sale vor fi blocate în totalitate. „Nu vom mai putea face plăţi nici pentru domeniul medical, nici pentru domeniul social, nici pentru subvenţii la transportul public, la termoficare şi nici în celelalte domenii de activitate”, a explicat primarul general.

Ea a menţionat că este vorba despre procese care durează de 16 ani.

„Nu este vina mea sau a dumneavoastră, trebuie să plătim 115 milioane de euro avocaţilor, reprezentanţilor familiei Constanda, (…) am fost notificaţi că, dacă nu se acceptă darea în plată, în sensul ca această sumă de 115 milioane de euro să fie transformată într-o suprafaţă de teren din Cartierul Francez, bineînţeles, după toate evaluările ANEVAR, conform legii, practic 15.000 de metri pătraţi în Cartierul Francez, ori dăm toţi banii deodată ori dăm această suprafaţă de teren, dacă nu, pe 3 august, se închid conturile Primăriei Capitalei”, spunea Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

Anul trecut, Satul Francez a revenit la Primăria Capitalei, însă instituția trebuie să-i plătească omului de afaceri Costică Constanda despăgubiri de circa 115 milioane de euro, potrivit unei decizii definitive date de Înalta Curte de Casație și Justiției, în procesul care a durat aproape 10 ani.

Costică Constanda a dat în judecată Primaria Capitalei deoarece Consiliul General nu i-a dat voie să construiască blocuri de cinci etaje în Satul Francez, așa cum se angajase când a recuperat Parcul Bordei, în urma unui schimb de terenuri, fiindcă grupul PSD la acea perioadă a ieșit din sală. PUZ-ul a fost aprobat după demararea procesului, dar Constanda motivează că asta i-a cauzat prejudiciu.

Pentru recuperarea prejudiciului în procesul Constanda, în timpul mandatului Sorin Oprescu, Primăria Capitalei a chemat în garanție toți consilierii generali din perioada 2004-2012, procesul fiind încă pe rol.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: