Primăria Capitalei a reuşit să obţină 30.000 de mp în parcuri, de multe ori pe calea justiţiei, a declarat primarul general al Bucureştiului, Sorin Oprescu, în contextul în care Curtea de Apel Bucureşti va decide în luna martie, după ce astăzi au amânat sentința, dacă şapte hectare din Parcul Herăstrău vor reveni în proprietatea primăriei.
"Avem aproape 2.800 de construcţii ilegale făcute pe spaţiul verde, iar în parcuri am reuşit să obţinem pe calea dreaptă, de multe ori a justiţiei, 30.000 de mp. Nu pot să las parcurile şi nu pot să nu mă intereseze toate aceste lucruri, atât timp cât spaţiul public s-a îngustat ani şi ani de zile în cei 25 de ani ce au trecut de la momentul 1990. Eu sper în dreptatea pe care poate să o facă justiţia, am încredere şi sigur că de aici înainte nu facem altceva decât să putem să convieţuim, nu mă apuc să dărâm acolo o serie întreagă de lucruri, de altfel nici nu aş putea, încă el fiind considerat proprietate, în aşa fel încât să existe o convieţuire şi o adaptare a cetăţeanului la spaţiu verde, dar să îmi dea voie să o fac", a spus Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti.
Întrebat de jurnalişti dacă va emite autorizaţii pentru construcţii sau terenul va rămâne spaţiu verde pentru bucureşteni în cazul în care va reveni în proprietatea Municipalităţii, el a răspuns că în ceea ce priveşte terasele a discutat de-a lungul anilor cu proprietarii, rugându-i să refacă ceea ce era în parcul Herăstrău, de exemplu cluburile şcolare şi pe cele de yachting, primind şi aprobare pentru a funcţiona într-un parteneriat cu Administraţia Lacurilor şi Parcurilor.
"Sigur că mulţi nu au primit această autorizaţie dintr-o serie întreagă de cauze legate de lege, nu am putut să trec peste acest lucru", a adăugat Oprescu.
Primarul general al Bucureştiului declara joia trecută că şapte hectare din Parcul Herăstrău trebuie să revină în proprietatea Primăriei Capitalei. "Se va decide dacă bucureştenii îşi vor primi înapoi terenul pe care Carol I le-a lăsat moştenire. Lupta împotriva ilegalităţilor comise de diferite persoane pe spaţiul verde al Capitalei am început-o din primul mandat al meu, multe terase ilegale au fost demolate, în locul lor fiind amenajate locuri de joacă pentru copii. Pe locul fostei terase Fitze, amenajată ilegal în Parcul Herăstrău, în zona şoseaua Nordului, Primăria Capitalei a construit un loc de joacă pentru copii. Am demonstrat că se poate. Sper ca marţi Curtea de Apel Bucureşti să facă dreptate, luând în calcul documentele pe care le-am depus la dosar de-a lungul anilor, care atestă faptul că terenul respectiv este domeniu public", afirma Oprescu, potrivit Agerpres.
Potrivit Municipalităţii, în 1999, Biroul de Turism şi Tranzacţii SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului de şapte hectare din Parcul Herăstrău, aceasta în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric.
"În 2002, reprezentanţii clubului de yahting Sportiv Sportul Studenţesc, singurii care au reuşit să-şi desfăşoare cu greu activitatea sportivă pe acest teren, au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului. La sfârşitul lui 2008, Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare. BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs. Din 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de clubul de yahting Sportul Studenţesc, având calitatea de intervenient accesoriu, instanţa admiţând cererea Municipalităţii de a-şi apăra un teren care-i aparţine încă de pe vremea lui Carol I", mai relevă sursa citată.