Aşa cum se ştie deja, astăzi, sunt peste 30 de localități din Republica Moldova care au semnat declarații simbolice de unire cu România. „Rusia trebuie să înțeleagă că nu suntem singuri și că, în caz de necesitate, avem cu cine să ne unim.” a declarat primarul Valeriu Zubcu.
Un alt primar îşi aminteşte prin ce a trecut atunci când viaţa i-a fost pusă în pericol: „Era în 1996, am construit în sat o biserică supusă Mitropoliei Basarabiei și au încercat chiar să mă spânzure, mai pe scurt… să mă lichideze”, a declarat pentru timpul.md.
Alexandru David, primarul satului Floreni din raionul Anenii Noi spune că decizia de a semna declarația simbolică de unire cu România a fost luată rapid și calm. Potrivit lui, majoritatea cetățenilor R. Moldova s-au născut români și acesta este puținul pe care-l pot face pentru a manifesta respectul față de România.
„Am așteptat acest moment de mult timp, dar n-am vrut ca inițiativa să pornească de la mine. Am avut o experiență neplăcută anterior. În anul 1996, am construit în sat o biserică supusă Mitropoliei Basarabiei și au încercat chiar să mă spânzure, mai pe scurt… să mă lichideze. Am trecut prin multe situații de cumpănă, pentru că am luptat pentru valorile românești. Această inițiativă, de a semna Declarația de Unire, doar m-a bucurat și am făcut-o cu plăcere. Consilierii, care simt românește, au fost de acord și o bună parte dintre consăteni la fel”, a povestit primarul Alexandru David.
Declaraţia de UNIRE: