Prima zi la Gaudeamus: reduceri şi Bach

Târgul de carte a fost deschis cu o cuvântare a primarului general, Sorin Oprescu, şi cu muzică de Bach interpretată de violoncelistul Răzvan Suma.

Ca de obicei, publicul a fost ceva mai timid în prima zi a celei de-a 18-a ediţii a Târgului Internaţional de carte de învăţătură Gaudeamus. Însă doar pentru că vizitatorii nu au fost neapărat numeroşi, asta nu înseamnă că nu au fost făcute achiziţii noi pentru bibliotecă. Pe aleea lungă care vine dinspre pavilionul central Romexpo, multe persoane se întorceau cu "prada" lor, încărcate de pungi pline cu cărţi. La intrare există opţiunea de a cumpăra un bilet de o zi cu 4 lei sau un abonament pentru toate cele cinci zile de târg, cu 10 lei.

La deschiderea de ieri, de la ora 12.00, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a ţinut o cuvântare care a virat mai mult înspre politică. "Cărţile au reprezentat un suport în mediul de alienare care încet-încet cuprinde lumea", a spus, printre altele, primarul, şi apoi i-a cedat pupitrul violoncelistului Răzvan Suma, care a susţinut un mini-recital de muzică de Johann Sebastian Bach, chiar şi acest moment aducând aminte de o carte, "Concert din muzică de Bach", de Hortensia Papadat-Bengescu.

Vladimir Epstein, directorul executiv al târgului Gaudeamus, a remarcat că evenimentul creşte de la an la an, dar şi că acelaşi lucru se poate spune şi despre echipa de organizatori. Epstein şi-a încheiat discursul citând o binecunoscută piesă a trupei britanice Queen: "The Show Must Go On".

Cititori în utopia livrescă - Booktopia

Gaudeamus nu mai e de ceva ani doar un târg de carte, ci s-a adaptat la vremurile în care trăim, aducând în prim-plan şi cititul electronic, dar şi internetul, comunicarea pe cel din urmă fiind reprezentată de o platformă şi reţea socială dedicată dependenţilor de cărţi, Booktopia.

Standul acestei reţele, descrisă ca o "bibliotecă vie", este plasat chiar la intrarea în pavilionul central şi are o "tribună a cititorului", acolo unde curajoşii sunt rugaţi să-şi spună părerea despre cărţi şi lumea cititului. Efortul le va fi răsplătit cu premii, printre care cărţi, dar şi sacoşe de pânză cu sigla Booktopia, care îi ispiteau pe trecători. Aceştia credeau că cel puţin sacoşele sunt "la liber" şi încercau să se servească cu ele.

"Momentan n-am făcut mare vâlvă cu reţeaua noastră", a povestit, pentru EVZ, Alexandra Rusu, managing partner şi editor la Booktopia (care a beneficiat de o versiune mai restrânsă numită lecturibune.ro), în timp ce se montau cititoarele electronice chiar lângă tribună.

Rusu a dezvăluit că lansarea la apă de ieri a platformei este doar un prim pas pentru conceperea unei veritabile comunităţi a fanilor cuvântului scris. La anul, Booktopia plănuieşte închegarea unui laborator de creaţie, care i-ar ajuta pe autorii aspiranţi să-şi pună cărţile la vânzare, în sistem e-book.

Clasici englezi şi americani, la 8 lei pe volum

Anglofonii nu mai trebuie să aştepte ca volumele pe care vor să le citească să fie traduse în română, pentru că editura Nautilus - cartea europeană oferă o selecţie bună de romane clasice şi contemporane, la preţuri accesibile. 8 lei costă orice volum din colecţia Collins Classic, care cuprinde romane de Jane Austen, Charles Dickens, Henry James şi mulţi alţii. La capitolul romane contemporane, "The Adventures of Kavalier & Clay" de Michael Chabon, premiat cu Pulitzer, sau "Room" de Emma Donoghue, pe lista scurtă Man Booker Prize, costă cam 25 de lei.

Benzi desenate cu Superman, Spiderman şi Batman

Magazinul online comicbookcity. ro a adus la Gaudeamus mai multe colecţii de benzi desenate şi romane grafice. Oricine a auzit de filmele "Superman", "Spiderman" şi "Batman", dar puţini au avut ocazia să citească revistele din care au fost adaptate peliculele. 8 lei costă un număr de bandă desenată, iar printre eroi se mai numără şi Green Lantern sau Captain America.

În sprijinul cărţilor în format digital, reprezentante ale unei companii de telefonie mobilă îi abordau pe vizitatorii târgului, pentru "a-i ilumina" în legătură cu noile tehnologii, dar, în acelaşi timp, pentru a-i informa în legătură cu o nouă opţiune de abonament cu transfer de date. 400 de expozanţi din ţară şi din străinătate participă anul acesta la târgul de carte de învăţătură Gaudeamus

  • Cartea nu a murit: Gaudeamus este dovada. Vezi programul lansărilor şi promoţiile