Evenimentul Zilei > Social > PRIMA ŞCOALĂ ROMÂNEASCĂ a fost deschisă în 1495. IMAGINI ISTORICE cu primele cărţi româneşti şi documentele DIN VREMEA LUI ŞTEFAN CEL MARE l Foto
PRIMA ŞCOALĂ ROMÂNEASCĂ a fost deschisă în 1495. IMAGINI ISTORICE cu primele cărţi româneşti şi documentele DIN VREMEA LUI ŞTEFAN CEL MARE l Foto

PRIMA ŞCOALĂ ROMÂNEASCĂ a fost deschisă în 1495. IMAGINI ISTORICE cu primele cărţi româneşti şi documentele DIN VREMEA LUI ŞTEFAN CEL MARE l Foto

Prima Şcoală Românească a fost deschisă în 1495.

Conform welcometoromania.ro, în anul 1495 și-a deschis porțile Prima Școală Românească, în care venea doar alesul satului, pentru ca la rândul său învețe tot ce îi trebuia pentru a deveni dascălul, notarul sau preotul satului.

Cine venea la școală, aducea o găleată de grâu, un car cu lemne și 4 florini (n.r. – o avere la acea vreme, pentru că erau bani suficienţi pentru a cumpăra 3, 4 boi), și studia gramatici, învățătură bizantină, pilde din biblie, dar și filozofia secolului al XVI-lea.

Nu lipseau nici învăţăturile filosofice, astfel că acela care venea la Prima Şcoală Românească învăţa citate din Aristotel, Democrit și alți filosofi celebri.

Elevii de atunci învățau cum se fac actele oficiale în cancelarii şi aveau un manual cu legile comerciale, dar și unul de macrobiotică (n.r. – conţinea secretul de a-ți lungi viața), apărut în 1844 de Pavel Vasici-Ungureanu.

Datorită contribuţiei diaconului Coresi, la Prima Şcoală Românească au apărut primele cărți în limba română. În muzeul școlii sunt păstrate tiparnița şi cele 9 exemplare coresiene. De asemenea, în acest loc se mai pot admira cărți ferecate în argint, documente de pe vremea lui Ștefan cel Mare şi un hrisov din 1656.

Cine a fost diaconul Coresi?

Diaconul Coresi a fost un diacon ortodox, traducător și meșter tipograf român originar din Târgoviște. El a fost editorul primelor cărți în limba română şi a editat 35 de titluri de carte, tipărite în sute de exemplare. Lucrările au fost răspândite în toate ținuturile românești şi au facilitate apariția limbii române literare. Originar din satul Cucuteni, județul Dâmbovița, Coresi și și-a început activitatea tipografică în cancelaria Târgoviște, iar în 1559-1560 s-a stabilit definitiv la Brașov, unde i s-a oferit posibilitatea de a tipări și în limba română. Cele mai mulrte tipăriturile ale lui Coresi au apărut la Brașov între 1556 și 1583. Tipăriturile utilizau graiul din Țara Românească și sud-estul Transilvaniei și au avut o mare importanță pentru evoluția și unificarea limbii române.

Coresi a deprins tehnica tiparului de la Dimitrije Ljubavic, care lucra pentru Mitropolia Ungrovlahiei, Cărțile erau întrebuințate la biserică, dar și la școală.
Munca de tipar se referea la xilogravură, procedeu tehnic prin care fiecare pagină trebuia să fie sculptată în lemn. Pentru această etapă, Coresi folosind 10, 20 de ucenici, pe care îi amintea în prefața cărților editate de el. O replică modernă a tiparniței lui Coresi este expusă la Muzeul "Prima școală românească" din Brașov.

Sursa foto: welcometoromania.ro

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.