Prima reacţie a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, după avizul negativ al CSM la proiectul Legilor Justiţiei: „O dezbatere cu final ştiut”

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a a avut o primă reacţie după ce CSM a dat aviz negativ proiectului Legilor Justiţiei trimis la Parlament, spunând că nimeni nu vrea să schimbe nimic.

„ A fost o dezbatere, nu aş spune neapărat tensionată, dar, din punctul meu de vedere, a fost o dezbatere cu final ştiut. (...) Vă dau un exemplu: problema separării carierelor profesionale între procurori şi judecători vine chiar de la sistem, chiar de la CSM. Acuma tot CSM-ul respinge această problemă, această separare. Eu personal am spus în repetate rânduri: CSM trebuie să-şi menţină - că ăsta e rolul constituţional - rolul de asigurare a independenţei Justiţiei, dar cariera profesională pentru procurori trebuie decisă de Secţia de procurori, cariera profesională pentru judecători trebuie decisă de Secţia de judecători pentru că altcumva apare un lucru mai puţin fires. Ca Plenul cu vot majoritar de la procurori să decidă în privinţa judecătorilor sau, invers, Plenul cu vot majoritar de la judecători să decidă în privinţa carierei judecătorilor. Ori, separarea carierelor, cunoaşterea parcursului profesional, cunoaşterea exigenţelor profesionale, procurorii le ştiu cel mai bine în legătură cu procurorii, judecătorii le ştiu cel mai bine în legătură cu judecătorii”.

Magistraţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au votat, joi, emiterea unui aviz negativ în cazul proiectului Legilor justiţiei, variantă trimisă spre analiză de către Parlament, au declarat surse din Consiliu pentru Mediafax.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, după ce 11 magistraţi au votat pentru avizarera negativă a iniţiativei legislative care vizează sistemul judiciar, iar alţi şapte pentru avizarea pozitivă.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a discutat, în şedinţa de joi, timp de aproximativ trei ore pe marginea proiectului de modificare a legilor justiţiei asumat de coaliţia PSD-ALDE.

În cadrul dezbaterilor, membrii CSM, dar şi reprezentanţii asociaţiilor de magistraţi au subliniat că şi-ar dori un dialog real şi onest cu membrii Legislativului, astfel încât acest pachet de Legi ale justiţiei să vină în ajutorul magistraţilor, mai ales că este nevoie de progres şi de schimbare în acest domeniu.

DIICOT, DNA şi Parchetul General s-au pronunţat împotriva noului proiect de modificare a legilor justiţiei. De asemenea, aceeaşi opinie au avut-o şi două asociaţii de magistraţi, respectiv Asociaţia Procurorilor din România şi Forumul Judecătorilor.