Evenimentul Zilei > EVZ Special > Prima reacție a lui Ludovic Orban, după publicarea stenogramelor DNA. „Nu știu cum de s-a întâmplat. Mi s-a părut ciudat”
Prima reacție a lui Ludovic Orban, după publicarea stenogramelor DNA. „Nu știu cum de s-a întâmplat. Mi s-a părut ciudat”

Prima reacție a lui Ludovic Orban, după publicarea stenogramelor DNA. „Nu știu cum de s-a întâmplat. Mi s-a părut ciudat”

Prima reacție a președintelui PNL, Ludovic Orban, după publicarea noilor dezvăluiri din stenogramele procurorilor DNA. Acestea fac referire la dosarul care vizează traficul de influență de la Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM), unde director a fost Daniel Manole.

Ludovic Orban, actualul președinte al PNL, a transmis că i se pare ciudat că un subiect care vizează intervenția unor afaceriști a fost pus în aceeași oală cu convorbirile dintre colegii liberali și ministrul Transporturilor, făcând referire la stenogramele DNA oferite presei.

Ludovic Orban a fost întrebat de jurnaliști, vineri, dacă discuțiile dintre liberali afectează dosarul directorului Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole.

Ludovic Orban: „Nu știu cum de s-a întâmplat. Mi s-a părut ciudat”

„Sub nicio formă. Deocamdată, este un dosar care nu-i vizează pe colegii mei. Nu ştiu cum de s-a întâmplat să fie puşi în aceeaşi oală cu alţii. (…) În cazul de faţă, nu mi s-a părut nimic…, singurul lucru ciudat mi s-a părut că au apărut stenograme într-o publicaţie în care zic de stenogramele dintr-un dosar DNA. Cum stenogramele dintr-un dosar DNA ajung aşa în publicaţii? Mi s-a părut ciudat că este pusă laolaltă o chestiune care vizează intervenţia unor oameni de afaceri cu discuţii care au fost făcute între ministrul Drulă şi doi colegi de-ai mei. (…)

Directorul Agenţiei de Salvare a Vieţilor pe Mare a fost în funcţie, nu l-a deranjat nimeni, şi-a putut desfăşura activitatea fără niciun fel de presiune. În ceea ce priveşte menţinerea directorului AFDJ, chiar a fost un director care şi-a făcut treaba. Opinia mea este clară, noi am scris în programul de guvernare că trebuie să organizăm procedura de selectare a administratorilor şi managerilor pe baza OUG 109 privind managementul corporativ. Asta trebuie să facă toţi miniştrii care au companii în subordine. În ceea ce priveşte interimatele până la care sunt numiţi, trebuie să se analizeze”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă.

Daniel Manole, anchetat de DNA pentru luare de mită

„Când a început urmărirea penală sau a fost trimis în judecată un coleg de-al meu, decizia luată a fost de suspendare (n.r. – din partid) până la judecată”, a mai spus Ludovic Orban.

Noi dezvăluiri din stenogramele procurorilor DNA din dosarul care vizează traficul de influență de la Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM). Un fost șef al ANAF, considerat omul lui Dragnea a intervenit pentru a bloca un control al Curții de Conturi care viza achiziția a două nave.

Este vorba despre Bogdan Stan, fost șef ANAF în Guvernul PSD și actual consilier la Curtea de Conturi. În luna martie, acesta i-a cerut, conform stenogramelor, șefului Curții de Conturi din Constanța, Ioan Bobe, să tempereze un control la firma de la care ARSVOM ar fi cumpărat două nave la suprapreț.

Considerat un om de bază al lui Liviu Dragnea, pe vremea când acesta controla Guvernul României, Bogdan Stan ar fi intervenit la solicitarea omului de afaceri Ion Macovei, implicat în tranzacție. Controlul Curții de Conturi a fost făcut de două funcționare pe care Ion Macovei le descria drept „pițipoance”: „Nu putem să lăsăm două pițipoance să facă ce vor”.

Stenogramele depuse la dosarul DNA descriu discuțiile dintre șeful ARSVOM, Daniel Manole, și omul de afaceri Ion Macovei care intermedia prin activități fictive tranzacțiile navelor la suprapreț.

Daniel Manole, directorul (ARSVOM), a fost revocat din funcție joi, 1 iulie, după ce cu o zi înainte, DNA l-a reținut într-un dosar în care este acuzat de luare de mită.