Evenimentul Zilei > International > Prima reacție a lui Emmanuel Macron după ce a fost pălmuit în public. Cine este atacatorul
Prima reacție a lui Emmanuel Macron după ce a fost pălmuit în public. Cine este atacatorul

Prima reacție a lui Emmanuel Macron după ce a fost pălmuit în public. Cine este atacatorul

Emmanuel Macron a reacționat după evenimentul în care a fost pălmuit în public și a declarat că se simte bine. Președintele Franței a catalogat acest fapt ca un act "izolat" generat de "indivizi ultraviolenţi".

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a fost agresat de un individ, marţi, în cursul unei deplasări, iar agenţii serviciilor de securitate au anunţat reţinerea a doi suspecţi după incident.

„Totul este bine. Trebuie să relativizăm acest incident care este, cred, un fapt izolat. Nu trebuie ca acest lucru să eclipseze restul subiectelor atât de importante care afectează vieţile multor oameni”, a declarat Emmanuel Macron pentru publicaţia Le Dauphiné Libéré.

Macron apără libertatea de exprimare

„În Republică, există libertatea de expresie, există posibilitatea de a fi controverse, libertatea de vot şi pluralismul democratic, astfel încât se poate stabili cui îi acordăm mandatul şi cine votează legile pentru noi. Reversul este că nu pot exista acte de violenţă, de ură, nici în discurs, nici în fapte. Altfel, este ameninţată însăşi democraţia”, a subliniat Emmanuel Macron.

Anturajul lui Emmanuel Macron a evocat doar o ‘tentativă de a-l pălmui’, în timp ce înregistrarea video dă impresia că şeful statului francez chiar a fost agresat. În orice caz, Palatul Elysee a indicat că nu va face alte comentarii pe acest subiect, adăugând că şeful statului şi-a continuat apoi vizita de lucru şi a vorbit cu localnici.

Premierul francez Jean Castex a făcut apel marţi, în faţa deputaţilor, la un ‘efort republican’. ‘Politica nu poate fi în niciun caz violenţă, agresiune verbală şi cu atât mai puţin agresiune fizică. Chem la un efort republican, ne priveşte pe toţi, bazele democraţiei noastre sunt în joc’, a declarat Castex în cadrul orei guvernamentale în Adunarea Naţională.

Percheziții la domiciliile suspecților

Doi suspecţi au fost reţinuţi după incident, au declarat surse citate de postul BFMTV, fiind acuzaţi de „violenţă voluntară împotriva unui reprezentant al autorităţilor publice”. Autorităţile franceze încearcă să afle motivul agresiunii. Conform unor surse, agresorul ar fi simpatizant al Mişcării „Vestele galbene”, care protestează faţă de erodarea nivelului de trai în Franţa.

Conform aceluiași post de televiziune au avut loc percheziții în această seară la domiciliile suspecților.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: