Președintele Coaliției pentru Familie, Mihai Gheorghiu, a comentat pe marginea deciziei, de miercuri, a Biroului Național al USR de a se poziționa împotriva demersului de revizuire a Constituției, în sensul definirii căsătoriei ca uniunea între un bărbat și o femeie. În opinia sa, poziționarea USR este regretabilă, iar tentativele de blocare a unui referendum pe acestă temă sunt descalificante.
Mihai Gheorghiu vorbeşte într-un interviu acordat stiripesurse.ro şi despre avertismele unor organizaţii internaţionale cu privire la referendum, dar şi despre anunţul făcut de preşedintele Senatului cu privire la programarea referendumului în toamna acestui an.
„Eu regret decizia USR. Pe de altă parte, nu constituie nicio surpriză. Acolo a existat de la bun început o majoritate cu o poziție fățiș împotriva acestei inițiative cetățenești. Argumentele mi s-au părut întotdeauna false, nefundamentale, nici juridic, nici constituțional, nici moral. Cu toate astea, au existat și există oameni în USR care au sprijinit inițiativa Coaliției pentru Familie și au și votat în Parlament ca această inițiativă să meargă mai departe și noi le mulțumim. Sigur că e o premieră în viața politică românească faptul că un partid se declară la nivel oficial, la nivelul conducerii împotriva unei inițiative civice perfect legale și constituționale. E un moment regretabil pentru întreaga noastră viață politică”, a afirmat Gheorghiu în interviul acordat publicației mai sus menționate.
Președintele Coaliției pentru Familie a comentat și demersul parlamentarilor PNL și USR de a sesiza Curtea Constituţională cu privire la modificarea şi completarea Regulamentului Camerei superioare a Parlamentului care stabileşte, între altele, şi procedura de adoptare a iniţiativelor de revizuire a Legii fundamentale.
„Am văzut cu uimire că se încearcă orice manevră legislativă de a împiedica finalizarea votului în cea de-a doua cameră a Parlamentului României. E din păcate și ăsta un fapt regretabil. Deplângem că se ajunge la o astfel de încrâncenare împotriva posibilității exprimării suveranității poporului român printr-un referendum. Un referendum asta face: dă dreptul la opinie unui întreg popor. A te lupta cu toate mijloacele pe care le găsești la îndemână împotriva acestei posibilități mi se pare descalificant. Dar cred că această nouă inițiativă nu va avea sorți de izbândă. Nu văd ce s-ar putea reproșa noului regulament al Senatului. Nu cred că o astfel cerere adresată Curții Constituționale va avea succes”, a explicat Mihai Gheorghiu.
În urma decizie de miercuri a Biroului Național al USR, Nicușor Dan a hotărât să își dea demisia din partid. El a anunțat că va susține joi o conferință de presă în care va explica decizia pe care a luat-o. Nicușor Dan le-a transmis miercuri colegilor săi din Biroul Național un document prin care îşi explică refuzul de a accepta poziţionarea formaţiunii pe tema revizuirii Constituţiei pentru redefinirea familiei spunând că refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR.
Conducerea interimară a USR va fi asigurată de vicepreședintele partidului și liderul filialei din Cluj, Elek Levente. Potrivit statului, interimatul USR este asigurat de vicepreședintele care a obținut cele mai multe voturi la Congresul formațiunii politice care a avut loc în perioada 12-14 mai.
Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi "pentru", 22 de voturi "împotrivă" şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat recent că iniţiativa Coaliţiei pentru familie de revizuire a Constituţiei în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat şi o femeie a ajuns la Senat. Inițiativa va intra în dezbaterea plenului după 7 iunie, dată până la care comisiile trebuie să finalizeze raportul.