Evenimentul Zilei > Justitie > Prima mutare a ministrului interimar Lucian Bode la Justiție. Cine e femeia pe care a forțat-o să demisioneze. Legătura cu proiectul Anghel Saligny
Prima mutare a ministrului interimar Lucian Bode la Justiție. Cine e femeia pe care a forțat-o să demisioneze. Legătura cu proiectul Anghel Saligny

Prima mutare a ministrului interimar Lucian Bode la Justiție. Cine e femeia pe care a forțat-o să demisioneze. Legătura cu proiectul Anghel Saligny

Numit joi ministru interimar al Justiției, Lucian Bode, a schimbat-o vineri pe șefa Direcției de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, cea care nu ar fi avizat controversatul proiect Anghel Saligny. 

„Bode a forțat-o să demisioneze, deși nu avea niciun motiv. Ministerul Justiției nu poate aviza copii, ci acte originale. Or, abia azi a sosit originalul ordonanței de urgență pe Anghel Saligny de la Ministerul Dezvoltării”, susțin surse din sistem, citate de ziare.com.

Locul Ralucăi Spoeală a fost luat de Cătălin Oțel, pe care Stelian Ion îl schimbase din funcția de director al Direcției de avizare la începutul lunii aprilie.

Proiectul de investiţii „Anghel Saligny” are cale liberă

Lucian Bode, a afirmat că proiectul de investiţii „Anghel Saligny” va intra în şedinţa de Guvern de vineri, precizând că documentul pregătit de echipa fostului ministru Stelian Ion a plecat în aceeaşi formă. Bode a menţionat că un ministru nu are dreptul să blocheze un proiect, iar dacă nu e de acord cu el poate da aviz negativ.

Premierul Florin Cîțu l-a demis pe Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției miercuri seara, 1 septembrie. Klaus Iohannis a semnat revocarea lui Stelian Ion ziua următoare, joi, iar interimatul a fost preluat de Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.

Stelian Ion a declarat că adevărata miză a demiterii nu a avut legătură cu programul Anghel Saligny, ci cu procedura de selectare a candidaților pentru procurorii de rang înalt.
„Am început procedura de selectare a candidaților pentru procurorii de rang înalt, procuror șef DIICOT și alte funcții, foarte importante.

Am primit mai multe semnale cum că nu e în regulă ca un ministru USR, sau eu în special, să coordonez această activitate, și că nu ar trebui să o fac eu, ci să o facă altcineva pentru a avea un deznodământ știut înainte. Dacă lucrurile se desfășoară într-o anumită cronologie și se confirmă aceste lucruri, concluziile se pot trage”, a declarat Stelian Ion în 2 septembrie.

Bode a oprit procedura de numire a unor șefi la DIICOT, DNA și Parchetul general

Lucian Bode (PNL), ministrul interimar al Justiției, a anunțat joi, 2 septembrie, că oprește procedura de numire a unor procurori în funcții de conducere la DIICOT, DNA și Parchetul general, concurs lansat de Stelian Ion.

„Numirea în funcții de conducere la vârful parchetelor este o politică pe termen lung, o politică crucială pentru buna funcționare a acestei instituții. În consecință, consider că această procedură nu se poate derula pe un mandat al unui ministru interimar”, a declarat Lucian Bode în 2 septembrie.