Evenimentul Zilei > Actualitate > Prima medalie câștigată pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au dat lovitura. VIDEO
Prima medalie câștigată pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au dat lovitura. VIDEO

Prima medalie câștigată pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş au dat lovitura. VIDEO

După ce au reușit o cursă de senzație, Ancuța Bodnar și Simona Radiș au adus prima medalie de aur pentru România la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

România și-a trecut în cont prima medalie de aur la Jocurile Olimpice de Vară găzduite de Tokyo. Performanța se datorează echipei de dublu vâsle, formate de Ancuța Bodnar și Simona Radiș, care s-au impus lejer în Finala A de la Sea Forest Waterway.

Medalie de aur pentru România, adusă de echipa de dublu vâsle

Bodnar şi Radiş, vicecampioane mondiale (2019, Linz), au condus cursa de la un capăt la altul, câştigând cu timpul de 6 min 41 sec 03/100, stabilind şi cel mai bun timp olimpic. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Cele două românce, la prima lor participare olimpică, sunt duble campioane europene în această probă (Poznan 2020, Varese 2021). Medaliile de argint au fost câştigate de Noua Zeelandă (Brooke Donoghue, Hannah Osborne), în 6 min 44 sec 82/100, iar bronzul a revenit olandezelor Roos de Jong şi Lisa Scheenaard, cronometrate în 6 min 45 sec 73/100.

Băieții au câștigat argintul

Bodnar şi Radiş au adus a 20-a medalie de aur a canotajului românesc la Jocurile Olimpice. România a mai cucerit la JO alte 19 medalii, 10 de argint şi 9 de bronz, conform Agerpres. Iniţial finala era programată marţi, dar cursele au fost amânate cu o zi din cauza condiţiile potrivnice. La dublu vâsle masculin, Ioan Prundeanu şi Marian Enache s-au clasat pe locul al treilea în Finala B (6:16.86), încheind pe locul nouă în clasamentul general.

Tot miercuri dimineață, în proba masculină de patru rame, echipajul format de Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari a obținut medalia de argint.

Australia (Alexander Purnell, Spencer Turrin, Jack Hargreaves, Alexander Hill) s-a impus cu timpul de 5 min 42 sec 76/100, stabilind cel mai bun timp olimpic, întrerupând seria Marii Britanii, care ratează în premieră aurul olimpic după 20 de ani.

Tricolorii au încheiat în 5 min 43 sec 13/100, sosind la 37/100 de campionii olimpici. Cei patru componenţi ai bărcii României sunt vicecampioni europeni la Varese, anul acesta, şi vicecampioni mondiali la Linz, în 2019. Ţigănescu, Berariu şi Pascari sunt şi campioni europeni în 2018, la Glasgow. Bronzul a revenit Italiei (Matteo Castaldo, Marco di Costanzo, Matteo Lodo, Giuseppe Vicino), în 5 min 43 sec 60/100.

Altfel, înotătorul David Popovici (16 ani) s-a calificat în finala probei de 100 m liber, miercuri, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, cu al cincilea timp din semifinale, 47 sec 72/100.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: