Evenimentul Zilei > Sport > Prima medaliată olimpică din Turkmenistan, premiată regește. Cum a fost răsplătită Poliana Gurieva
Prima medaliată olimpică din Turkmenistan, premiată regește. Cum a fost răsplătită Poliana Gurieva

Prima medaliată olimpică din Turkmenistan, premiată regește. Cum a fost răsplătită Poliana Gurieva

Prima sportivă din istoria statului Turkmenistan care a câștigat o medalie la o competiție olimpică a fost premiată regește la întoarcerea acasă.

Polina Gurieva a fost medaliată cu argint la competiția de haltere, la categoria 59 de kilograme, la Jocurile Olimpice de la Tokyo. La revenirea în țară, prima medaliată olimpică a Turkmenistanului a primit un apartament, o maşină de lux şi suma de 50.000 de dolari.

Sportiva a fost premiată în cadrul unei ceremonii care s-a desfășurat în capitala statului, la Aşgabat, sâmbătă. La 21 de ani, ea este prima sportivă din țara sa care a obținut o medalie în cadrul unei competiții olimpice.

Polina Gurieva este o sportivă de etnie rusă, dar asta nu a umbrit cu nimic ceremonia organizată în cinstea sa. Astfel, în cadrul evenimentului, oficialii guvernamentali i-au înmânat trei cutii albe, pe care sportive le-a deschis pe rând. Una dintre acestea conținea cheile de la un apartament cu trei camere amplasat într-un cartier rezidențial din Aşgabat.

În cea de-a doua cutie pe care a deschis-o Poliana Gurieva se aflau cheile unei limuzine de lux, Lexus, iar în cea de-a treia a găsit un cec pentru suma de 50.000 de dolari.

Prima medalie olimpică după a șaptea participare la o Olimpiadă

Turkmenistanul este o țară cu şase milioane de locuitori, care s-a desprins din fosta Uniune Sovietică și care și-a câștigat independența în anul 1991, după prăbuşirea URSS.

Turkmenistanul ocupă locul cinci pe lista țărilor cu cele mai rapide creșteri a produsului intern brut din lume, fiind foarte bogată în resurse naturale. Turkmenistanul este condus de președintele Gurbangulî Berdimuhamedov, care a fost declarat câștigător detașat al alegerilor din februarie 2007 și care va ocupa funcția pe viață.

La Tokyo, sportivii din Turkmenistan au participat pentru a șaptea oară la o ediție a Jocurilor Olimpice.

Guvernul a dublat premiile pentru medaliații români

Guvernul României a decis să dubleze premiile în bani acordate sportivilor care au obțiut medalii olimpice la Jocurile Olimplice de la Tokyo. Astfel, conform deciziei autorităților, medalia de aur va fi recompensată cu 140.000 de euro, în loc de 70.000, așa cum prevedea fondul inițial.

Pentru medalia de argint, suma acordată ca premiu este de 112.000 euro (față de 56.000 euro), iar pentru medalia de bronz premiul ajunge la 84.000 euro (față de 42.000 euro). Locurile 4 sunt premiate cu 56.000 euro, locul 5 cu 42.000 euro, iar locul 6 cu 28.000 euro.

Medaliații României de la Jocurile Olimpice de la Tokyo vor fi recompensați cu mașini, pe care le vor primi în luna septembrie.

În total, bugetul alocat de Ministerul Tineretului și Sportului pentru premierea sportivilor care au făcut performanță la Tokyo se ridică la aproximativ 1,8 milioane de euro.

România nu a reușit să obțină mai mult de patru medalii la Tokyo. Asta deși federațiile afișau un nivel excesiv de optimism, spunând că obțin între 14 și 19 medalii.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: