Prima încercare a iernii: accidente şi un pic de schi

Prima încercare a iernii: accidente şi un pic de schi

După ce a provocat ieri probleme pe şosele, ninsoarea lasă loc ploii. Stratul de zăpadă se va menţine doar la munte, iar administratorii de pârtii se pregătesc să deschidă sezonul de schi.

Prima ninsoare care a căzut timid prin unele zone ale ţării a dat bătăi de cap şoferilor şi celor de la administraţia şoselelor. Administratorii de pârtii au trecut la treabă şi speră să ningă în continuare la munte pentru a deschide sezonul de schi.

Iaşi. Prima ninsoare a făcut trei victime, din care una a decedat. Ieri-dimineaţă, în dreptul localităţii Leţcani, o tânără de 27 de ani a pierdut controlul volanului şi s-a izbit pe contrasens de o autoutilitară. Şoferiţa a murit pe loc, iar un pasager din maşina cealaltă a fost rănit. Pe şoseaua care trece prin localitatea Poieni, un TIR încărcat cu seminţe s-a izbit de un copac după ce a derapat. Speriaţi de zăpadă, foarte mulţi şoferi au făcut codă la vulcanizări pentru a-şi schimba cauciucurile. Pentru că a fost cald, până seara, zăpada s-a topit.

Cluj. Probleme au fost pe Autostrada Transilvania, unde s-a circulat destul de greu. Două dintre benzile autostrăzii au fost deblocate în jurul orei 10.00. În judeţ nu au fost probleme. Prima ninsoare s-a topit destul de repede, iar firmele de deszăpezire au ţinut maşinile în garaje pentru că stratul de nea nu a îngreunat circulaţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Hunedoara. La altitudini de peste 1.000 de metri s-a aşternut un strat de zăpadă a cărui grosime are în medie cam 5 centimetri. Abia la înălţime de peste 2.000 de metri, în Retezat şi Parâng, zăpadă depăşeşte 10 centimetri. Însă, salvamontiştii hunedoreni spun că amatorii de schi mai trebuie să aştepte cel puţin două săptămâni până să se poată da pe pârtii, şi asta în condiţiile în care va continua să ningă din abundenţă. Turiştii sunt sfătuiţi să fie foarte atenţi atunci când pleacă la drumeţie. "Noaptea îngheaţă cam totul, iar a doua zi mai rămâne gheaţă pe bolovani şi e bine să fie precauţi", a precizat Ovidiu Bodeanu, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara.

Constanţa. Staţiunile Costineşti, Tuzla, Techirghiol şi Drumul Naţional 39, care leagă Mangalia de Constanţa, au fost acoperite ieri-dimineaţă de un strat de gheaţă gros de cel puţin 10 cm. Tot ieri, a plouat cu grindină, care a spart câteva acoperişuri. "Este vorba de un fenomen care a apărut din cauza temperaturile ridicate din ultima perioadă, între 12 şi 25 de grade Celsius, care au provocat condensul", a declarat şeful Centrului de Meteorologie Constanţa, Dumitru Sarafu.

Braşov. La înălţime, pe masivul Postăvarul, zăpada depăşeşte 10 centimetri, iar administratorii pârtiilor din Poiană au început să se pregătească pentru deschiderea sezonului de schi. La sfârşitul săptămânii se va da drumul la teleschi. A nins din abundenţă la Bâlea, unde sunt peste 30 de centimetri de nea, şi la Vârful Omu, unde s-a aşternut o pătură de aproximativ 25 de centimetri. (Maria Craus, Ciprian Iancu, Feri Predescu)

METEO

Vreme rece şi vântoasă

Astăzi va ploua şi vor cădea precipitaţii mixte în Banat, Crişana, Transilvania şi în nordul Moldovei, iar la munte şi în Maramureş va ninge, a precizat Alina Şerban, meteorolog la Administraţia Naţională de Meteorologie. La noapte, va ploua izolat în sudul Olteniei, Munteniei şi în Dobrogea. Pe parcursul zilei, maximele se vor menţine pozitive, de peste 2 grade Celsius. Cel mai cald va fi în sud-estul ţării, astfel încât la Constanţa vor fi 15 grade C.

În schimb, la Miercurea- Ciuc, minima va ajunge la -8 grade Celsius. Ziua de mâine aduce înnorări în toată ţara, iar pe arii restrânse va ploua în mai toate regiunile. În noaptea de duminică spre luni, ploile se vor restrânge şi vor avea caracter local, în timp ce în Dobrogea este posibil să se înregistreze descărcări electrice, a mai arătat meteorologul ANM.

"Mâine mai putem vedea lapoviţă şi ninsoare la munte şi în nordul Moldovei", a completat Şerban. Minima va coborî la -3 grade Celsius, iar maxima nu va depăşi 12 grade. Vântul se va intensifica pe tot parcursul weekendului. "Va fi o vreme mai vântoasă, vântul va bate chiar tare în zona montană înaltă".

La munte, zăpada s-a depus în straturi serioase, aşa că se va putea schia în mai multe staţiuni, inclusiv pe Valea Prahovei. "La Predeal o să ningă în continuare, zapadă este în cam toată zona de mun te, iar vremea se va menţine rece", a mai spus meteorologul ANM.