Evenimentul Zilei > Social > Prima imagine a găurii negre super masive. Puterea câmpul magnetic este înfiorătoare FOTO
Prima imagine a găurii negre super masive. Puterea câmpul magnetic este înfiorătoare FOTO

Prima imagine a găurii negre super masive. Puterea câmpul magnetic este înfiorătoare FOTO

A apărut prima imagine a găurii negre super masive. Event Horizon Telescope (EHT) a lansat prima imagine directă oferindu-ne o idee despre modul în care câmpurile magnetice din jurul unei găuri negre super masive creează jeturi puternice de materie

Event Horizon Telescope (EHT) a folosit o rețea de opt telescoape din întreaga lume pentru a transforma Pământul într-un radiotelescop uriaș, care a permis o imagine fără precedent a găurii negre super masive din centrul galaxiei M87, la 55 de milioane de ani lumină distanță de Pământ.

Lumina captată de EHT este emisă de electroni în timp ce aceștia accelerează de-a lungul câmpurilor magnetice, iar polarizarea luminii depinde de direcția câmpului magnetic.

Prima imagine a găurii negre super masive. Puterea câmpul magnetic este înfiorătoare

„Nu au fost multe informații despre fizica reală a gazului din jurul găurii negre”, spune Sara Issaoun, membru al echipei EHT la Universitatea Radboud din Olanda. „Privind-o în lumină polarizată ne-a dat informații despre câmpul magnetic al găurii negre”.

Gaura neagra M87

Folosind măsurători ale luminii polarizate lângă gaura neagră M87, echipa EHT a constatat că puterea câmpului magnetic este de până la aproximativ 50 de ori mai mare decât câmpul magnetic al Pământului măsurat la polii planetei, unde este cel mai puternic.

„Lumina polarizată are aceste coborâri ca o spirală”, spune Issaoun. „Acest lucru ne spune că câmpul magnetic din jurul găurii negre este ordonat și acest lucru este cu adevărat important, deoarece doar un câmp magnetic ordonat poate lansa jeturi de materie”.

Unele găuri negre, inclusiv M87, aruncă jeturi enorme de materie, dar cât de exact o fac a fost un mister. Cercetătorii cred că jeturile sunt lansate și modelate de câmpuri magnetice, dar dovezile sunt limitate.

Descoperirea a uimit oamenii de ştiinţă

„Acest proces cu jet este uimitor – ceva de mărimea sistemului nostru solar – care poate trage un jet care străpunge galaxii întregi”, spune Issaoun. „Acum vedem câmpul magnetic aproape de gaura neagră pentru prima dată, este cel mai puternic proces din univers”.

Măsurarea câmpului magnetic al acestei găuri negre cu lumină polarizată le-a permis cercetătorilor să reducă semnificativ numărul de posibilități pentru modul în care funcționează gaura neagră și jetul ei. Au comparat observațiile cu simulări teoretice diferite și doar 15 dintre acestea se potrivesc cu ceea ce vedem de fapt.

În toate cele 15 simulări, câmpurile magnetice ale găurii negre sunt relativ puternice și îndepărtează materia de gaura neagră în sine.

Nu este încă clar dacă posibilitățile sunt asemănătoare pentru toate găurile negre super masive sau dacă este specifică acesteia în special.

Până în prezent, se pare că toate găurile negre cu jeturi puternice se comportă probabil ca M87, spune el. Adăugarea a doar câteva telescoape la matricea EHT – ceea ce cercetătorii intenționează deja să facă – ar putea ajuta să descopere exact modul în care gaura neagră își lansează jetul cu materie, scrie newscientist.